|

Tarihi İstanbul Kapı Erzurum'a değer katıyor

Erzurum'da turizmin gelişmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında İstanbul Kapı da restore edilerek hizmete hazır hale getirildi. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "Projeyle, eseri yok olmaktan kurtardığımız gibi Erzurum ve Yakutiye'nin ekonomik yaşamına da artı değer kazandırdık" dedi.

İha
00:00 - 23/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:54 - 23/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarihi İstanbul Kapı Erzurum'a değer katıyor
Tarihi İstanbul Kapı Erzurum'a değer katıyor

Erzurum'a değer katan; dünün güvenlik kapısı, günün ve yarınlara taşınan kültür mirasımız, İstanbul Kapı, Yakutiye Belediyesi'nin sahip çıkmasıyla yüzünü geleceğe çevirdi. Tarihi ve Erzurum kültüründeki yeri büyük olan İstanbul Kapı'yı yılda 40 bin turistin ziyaret edeceği hesaplanıyor. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, birçok tarihi eserin kurtarılması için yaptığı projelerden birini de İstanbul Kapı için hayata geçirdi. Bir yıla yaklaşan sürenin ardından tamamlanan proje ile İstanbul Kapı, adeta yeniden doğdu. Uygulanan çevre düzenlemesi, ve restorasyon projesi ile İstanbul Kapı, Erzurum ekonomisi için artı değer olarak yerini aldı. Ali Korkut, "Tarihi miras, sahip çıktığınız sürece vardır. Projeyle, eseri yok olmaktan kurtardığımız gibi Erzurum ve Yakutiye'nin ekonomik yaşamına da artı değer kazandırdık. Yılda yaklaşık 30-40 bin turist çekmesi beklenen İstanbul Kapı, ayakta kaldığı süre içerisinde şehrin ekonomik yaşamını canlandırıp, renklendirecektir." dedi.

YILDA 500 BİN TURİST GELİYOR

Erzurum'a yıllık 500 bin civarında yerli ve yabancı turistin geldiğini dile getiren Korkut, "İlgi görecek, özellikli tarihi eserlerinizi yenide insanla buluşturabilirseniz, buraları işletmeye açabilirseniz yıllık turist sayısının 10 katına kadar çıkartabilirsiniz. Turizm kazancınız artar. Bu döngü, Erzurum'un geçmişte İpek Yolu geçiş kavşağında olmasından kaynaklanan rantını şimdi tarihi değerleri ve kültür mirasıyla turizm olarak fazlasıyla geri kazanabilir. Biz tarih ve kültür mirasına sahip çıkarken, aslında Erzurum'un geleceğini de sahipleniyor" şeklinde konuştu.

İSTANBUL KAPI'NIN TARİHÇESİ VE MİMARİ ÖZELLİĞİ

Şehrin batısında Gez mahallesinde yer almaktadır. 1865-1877 Harput, Kavak, ve Kars Kapılar gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından savunma amaçlı olarak inşa edilmiştir. İstanbul Kapı T şeklinde bir plan kuruluşuna sahiptir. Doğu Batı doğrultusunda uzun tutulan geçidin her iki yanında odalara yer verilmiştir. Giriş ve yan odalar tonozla örtülmüştür. Geçit duvar payelerinin taşıdığı ve takviye kemerleriyle desteklenen beşik tonozludur. Doğu kısımda yer alan odaya hem dışarıdan hem de içeriden giriş sağlanmaktadır. Doğu cephede ortada büyük, yanlarda daha küçük olmak üzere üç giriş bulunurken, kuzey ve güney odaya açılan üçer pencere dikkat çekmektedir.


10 yıl önce