|

Tavuk sektörü memnun

'Kuş gribi' ile girdiği krizi atlatan sektör, seçimler sonrası tatil yörelerindeki canlılık ve tüketimdeki artışla umut buldu.

Aa
00:00 - 31/07/2007 Salı
Güncelleme: 17:24 - 31/07/2007 Salı
Yeni Şafak
Tavuk sektörü memnun
Tavuk sektörü memnun

Özellikle hafta sonları piknikçilerin talebiyle satışların 2 katına varan oranlarda artırdığını belirten sektör temsilcileri, verimde düşüşeneden olan hava sıcaklığının azalmasını beklediklerini, böylelikle dahayüksek seviyeyi yakalamayı umduklarını kaydettiler. Garip Tavukçuluk Genel Müdürü Uğur Uzun, yaptığı açıklamada, geçen yıl kuş gribi nedeniyle satışların durma noktasına geldiği sektörde, yaz dönemiyle tatil sürecine girilmesi sonucu ve başta piknikçiler olmak insanların tüketimi artırmasının adeta bahar havası yaşanmasına yol açtığını söyledi. Sektör üzerindeki "kuş gribi" olaylarının psikolojik etkisinin de atıldığını ifade eden Uzun, "Sorun yok. Yaptığımız üretimin tamamını satıyoruz. Özellikle hafta sonları satışlarımız iki kat artıyor. İhtiyaca cevap veremez duruma geliyoruz" dedi. Firma olarak hafta içi üretimlerinin 30 ton civarında olduğunu belirten Uzun, hafta sonlarında ise bu rakamın 60 tona kadar yükseldiğinikaydetti. Uzun, piknikçilerin diğer et türlerine göre daha ucuz ve lezzetli olması nedeniyle tavuk etine yöneldiklerini belirtirken, en çok tercih edilenürünlerin ise kanat, baget ve but olduğunu ifade etti. Yüksek tüketimin, sektörü kapasite artırımına yönelttiğini de anlatan Uzun, piyasanın canlılık kazanmasının yanında istihdama da önemli katkı sağladığını iş yerlerine çok sayıda işçi alımı yaptıklarını sözlerine ekledi.


SEÇİMLERİN ETKİSİ

Beyza Piliç Genel Müdürü Recep Çalışkan ise piyasanın önceki haftalarda seçimler nedeniyle durgunluk yaşadığını, seçimlerin ardından tatile çıkan vatandaşlar nedeniyle üretimde iki kat, satışlarında ise yüzde15'le varan artış yaşandığını söyledi. Çalışkan, hafta içi 60-70 ton arasında olan üretimlerinin, hafta sonlarında 100 tona yaklaştığını, ancak yaşanan aşırı sıcakların tavuktaki verimi etkilediğini belirterek, "Aşırı sıcaklar nedeniyle çiftliklerde zaman zaman tavuk ölümleri oluyor. Tavukların 2,3-2,4 kiloda kesilmesi gerekirken, 2 kiloda kesim yapılıyor. Sıcakların azalması satışlarımızı daha da artıracak" diye konuştu.


17 yıl önce