|

"Tosya turizme kapılarını açmalıdır"

Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, Tosya'nın ülke ve dünya pazarlarının tercih ettiği bir ilçe olduğunu söyledi. Tarihi varlıkların korunamadığına dikkat çeken Yurt, "İlçenin artık turizme kapılarını açması gerektiğini ifade etti.

Yeni Şafak
00:00 - 20/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 18:29 - 20/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
"Tosya turizme kapılarını açmalıdır"
"Tosya turizme kapılarını açmalıdır"

Ülke genelinde kutlanılan Kültür ve Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Tosya'da tarihi varlıklar ve kültür zenginlikleri konuşuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşundan sonra kürsüye gelen Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, konuşmasında Kastamonu İlinin tarihi değerleri ile ünlendiğini ancak Tosya İlçesinde tarihi varlıkların çürümeye terk edilmesinin üzücü olduğunu vurguladı. Tosya'nın ülke ve dünya pazarlarının tercih ettiği bir ilçe olduğuna dikkat çeken Yurt, Tosya'nın artık turizme kapılarını açması gerektiğini söyledi. Yurt, "Yüzlerce yıl önce başlayan dokuma sanatı ipek ve keten, kıl tela gibi ürünler olurken, ürünlerini ilçeden geçen ipek yolu üzerinden dünya pazarlarına açmıştır. Tosya el sanatları arasında hâlâ dünyada taklit edilemeyen Kese ( Hünkâr Kumaşı ) dokumacılığı mazisi 3 bin yıllık tarihe dayanan, dünya ansiklopedilerin de yer alan bu kumaş asırlarca imparator ve krallara özel günlerinde giydiği giysi olarak dokunduğu belirtilmektedir. Tosya Bıçkı ve Çakısı paslanmaz ithal çelikten yapılar bu keski aleti Manda Boynuzu ve çeliğin işlenmesinden meydana gelmiştir, bu keski aleti bıçkı çakısı sadece Tosya İlçesinde üretilerek dünyanın muhtelif yerlerine hediye olarak getiriliyor." dedi.


BAĞ EVLERİ YOK OLUYOR

Arslan Yurt, "Dünyanın tarihe hayranlık duyduğu günümüzde ne yazık ki Tosya ilçesi mevcut binaların yıkılmasını beklemiştir, Tosya Bağ evleri içinde aynı şeyi söylemek mümkündür sayıları her geçen gün yok olan Bağ Evi (gümeleler) geçtiğimiz yıl 8 adedi yakılmış yok olmuştur, Kastamonu Valiliği ile örnek bağ evi restore çalışması sürüyor olması bu konuda umutları artırmıştır." diye konuştu. Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan ise, Tosya değerlerinin ülke ve dünyaya açılması gerektiğini vurguladı.

Tosya Belediyesi Folklor ekibi ile Mithat Boyner Anadolu Ticaret Lisesi Halk oyunları gösterileri ile toplantı sona erdi.




15 yıl önce