|

Türkiye'de sorun işsizlik değil, mesleksizlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 2023 stratejik hedeflerinin işsizliği yüzde 5'e çekmek olduğunu dile getirdi. Çelik, “Problem ilgisizlik. Vatandaş oturuyor, hala 'ben her işi yaparım' diyor. Her işi yapanın ekmeği aslanın midesinde. Çıkaramazsınız oradan” dedi.

Aa
00:00 - 27/02/2012 Pazartesi
Güncelleme: 18:11 - 27/02/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'de sorun işsizlik değil, mesleksizlik
Türkiye'de sorun işsizlik değil, mesleksizlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de işsizlik değil, mesleksizlik sorunu olduğunu söyledi. Çelik, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen, 'Toplum Yararına Çalışma Programı' kapsamında düzenlenen törende, bir siyasi hareketin yüzde 50 oy alması durumunda ayrım yapmasının mümkün olmadığını belirterek, 'Zaten olmaması da gerekiyor. İki kişiden birinin oyu alınıyorsa ayrım yapılamaz. Karakterimiz 75 milyonu eşit tutmaktır. Zaten özümüz budur' dedi. Toplum yararına çalışma kapsamında Rize'de 2 bin kişinin mart ayında işe başlayacaklarını, Rize ve ilçelerinde iş arayan, 'işim yok' diyenlerin işe başlayacaklarını ifade eden Çelik, '2 bin değil, 2 bin 500 kişi iş arıyorsa, onların tamamını işe başlatmakla kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu konuda hiçbir endişeniz olmasın.” diye konuştu.

Proje için 1.5 milyar liralık bir imkanı Başbakanın talimatıyla kenara koyduklarını belirten Çelik, şöyle devam etti: 'Rize'de meslek sahibi olmayan kardeşimizin kalmasını istemiyoruz. Valiliğimiz hangi alanlarda gençlerimizi eğitsek, sertifika versek iş bulabilirler diye etütler yapacaklar. Bu konuda kaynak sorunu yok. Dilediğimiz kadar kurs açabilirsiniz. O sertifika elinde ise her yerde iş bulursun.”


SERTİFİKA ULUSLARARASI GEÇERLİ OLACAK

Türkiye'de işsizlik değil, mesleksizlik sorunu olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: "İşsizlik sorunu yok Türkiye'de. Binlerce sanayici, onlarca iş adamı diyor ki, 'aradığımız elemanı bulamıyoruz, vasıflı elaman yok'. Bunun çaresi İŞKUR'un açtığı kursa gitmek. Kursa giderken de ayda 350 lira para veriyoruz. Bakanlık olarak mesleki yeterlilik kurumumuz var. Şu anda 250 meslek standardı belirlendi. İlk etapta 150 meslek standardı daha belirleyeceğiz. Bu standartlar çerçevesinde akredite olmuş kuruluşlar mesleki eğitim verecekler. Aldığınız sertifika yalnız Türkiye'de değil, uluslararası alanda geçerli olacak. Problem ilgisizlik. Vatandaş oturuyor, hala 'ben her işi yaparım' diyor. Her işi yapanın ekmeği aslanın midesinde. Çıkaramazsınız oradan. Her işi yapanın bu ekmeği, aşı, işi elde etmesi çok zor.”


MESLEK DANIŞMANI İŞSİZLERİ BULACAK

Bakan Çelik, yeni bir uygulama yaptıklarını, 15 Mart'ta Rize'ye en az 10 iş ve meslek danışmanı göndereceklerini dile getirerek, 'Rize'deki işsiz 500 kişiyi, Türkiye'deki 2 milyon 400 bin işsizden 500'ünü iş ve meslek danışmanıyla adeta evlendireceğiz. İşi gücü bu işsizlere iş bulmak olacak. 2 bin kişiyi aldık. Diğerlerini de yılın ikinci yarısında alacağız. Türkiye'de gitmediği işsiz evi, gitmediği fabrika olmayacak. Bunu kim yapıyor. Tayyip Erdoğan'ın hükümeti yapıyor' diye konuştu.

Törene Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile davetliler ve vatandaşlar katıldı.


12 yıl önce