|

Türkiye'nin 4. deniz müzesi Mersin'de

Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Güner: Bu müze, denizcilik tarihimizin mihenk taşlarından birisi olacaktır. Mersin Valisi Güzeloğlu: Bu müze şanlı geçmişimizi geleceğe aktaracak çok önemli bir köprü görevi üstlenecektir.

Aa
00:00 - 17/07/2011 Sunday
Güncelleme: 18:02 - 17/07/2011 Sunday
Yeni Şafak
Türkiye'nin 4. deniz müzesi Mersin'de
Türkiye'nin 4. deniz müzesi Mersin'de

İstanbul, Çanakkale ve İskenderun'un ardından Türkiye'nin dördüncü deniz müzesi Mersin'de açıldı. Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, Mersin'in Merkez Yenişehir ilçesinde hizmete giren Mersin Deniz Müzesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Mersin'in, kültürel yapısı, Doğu Akdeniz'deki deniz ticaretine hakimiyeti ve Kıbrıs Barış Harekatı'nda üstlendiği roller gibi nedenlerle Türk denizciliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. İlk deniz müzesinin 1897 yılında İstanbul'da açıldığını, Çanakkale ve İskenderun'da açılan müzelerin ardından Türkiye'nin dördüncü deniz müzesinin Mersin'de hizmete girdiğini ifade eden Güner, şöyle devam etti: “Mersin, ülkemizin en nadide sahil kentlerinden biri. Deniz kenti olmayı iliklerine kadar hisseden Mersin'in deniz ve denizcilikle ilişkisi çok uzun yıllara dayanmaktadır. Çoklu kültürel yapısının yanı sıra kanlı divaneleri ve kültürel mirası, kentin önemini daha da artırmaktadır. 2009 yılında inşaatına başlanan Deniz Müzesi'nin bugün açılışını yapmış olmak bize gurur veriyor. Yaklaşık 8 bin metrekare alana yayılan bu müze, denizcilik tarihimizin mihenk taşlarından birisi olacaktır. Tarihi deniz ve denizcilik ile ilgili olaylarla dolu Mersin'de denizcilik müzesi bulunmaması büyük eksiklik olurdu.”


'MERSİN ÜLKEMİZİN YÜKSELEN YILDIZI'

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise müzenin genç kuşaklara denizciliği tanıtmak ve sevdirmek adına büyük görevler üstleneceğini söyleyerek, “Bu müze, şanlı geçmişimizi geleceğe aktaracak çok önemli bir köprü görevi üstlenecektir” dedi.

Bir liman kenti olan Mersin'de denizciliğin tanıtılıp yaygınlaştırılmasının önemine değinen Güzeloğlu, şunları kaydetti:

“Mersin, yüzlerce kilometrelik sahil şeridinin yanında enerji, güvenlik ve deniz yetki alanları boyutunda her geçen gün daha da öne çıkarak ülkemizin yükselen yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Böyle bir müzeye ev sahipliği yapmak bizleri onurlandırmıştır. Denizcilik tarihimizin geçmişini ve 21. yüzyıl Türkiyesinde teknik açıdan geldiğimiz bu ileri noktayı anlatması açısından denizcilik müzesinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum.” Açılış konuşmalarının ardından Güner ve Güzeloğlu müzeyi gezerek yetkililerden bilgi aldı. Törene, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz ve kent protokolünün ileri gelenleri katıldı.

13 years ago