|

Türkiye'nin en büyük orman fidanlığı Eskişehir'de

Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Karakaya, Eskişehir'de bulunan Orman Fidanlığı'nın Türkiye'nin en büyük orman fidanlığı konumunda olduğunu söyledi. 30 milyonun üzerinde fidan bulunduğunu kaydeden Karakaya, "Bu üretimle ilimizin fidan ihtiyacını karşılamasının yanı sıra ülkemizin fidan ihtiyacına çok önemli katkı sağlamaktadır" dedi.

Abdullah Yeşilkaya
00:00 - 23/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 18:16 - 23/03/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'nin en büyük orman fidanlığı Eskişehir'de
Türkiye'nin en büyük orman fidanlığı Eskişehir'de

Eskişehir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne bağlı Türkiye'nin en büyük Orman Fidanlığı'nda yetişen fidanlar toprakla buluşmaya başladı. Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günü etkinliklerinde Hamamyolu Caddesi'nde Eskişehirlilere tüplü fidan dağıtımı yapıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği fidan dağıtımında uzun kuyruklar oluştu. Yapılan bu dağıtımlarla Eskişehir'deki yeşil alan miktarının artırılmasına katkıda bulunulacak. Yurt içinden belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerden gelen talepler üzerine fidan üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Karakaya, "Her yıl olduğu gibi 2010 yılında da yıllık 30 milyon fidan üretim kapasitesi ile ilimiz fidan üretiminde birinci sıradadır. Fidanlığımızda 200 türde üretim yapılmakta olup, 2010 yılında 19 milyon adet fidanın üretimi gerçekleştirildi" dedi. Karakaya, dünya nüfusunun artması, doğal kaynaklar üzerindeki baskılarında her gün biraz daha artmasına neden olduğunu, olumsuz etkilerin azaltılmasının vazgeçilmez yolunun orman varlığının artırılması olduğunu vurguladı.


2003'TEN BUYANA 400 BİN FİDAN DİKİLDİ

Eskişehir'de bulunan Orman Fidanlığı'nın Türkiye'nin en büyük orman fidanlığı konumunda olduğunu, fidanlıkta 30 milyonun üzerinde fidan bulunduğunu da vurgulayan Karakaya, "Bu üretimle ilimizin fidan ihtiyacını karşılamasının yanı sıra ülkemizin fidan ihtiyacına çok önemli katkı sağlamaktadır. Fidanlığımızdan ülkemizin yaklaşık 50 iline fidan gönderilmektedir. Yine fidanlığımızda her yıl ortalama 9 ton tohum üretimi gerçekleştirilmektedir. 2011 yılı fidan üretim programının gerçekleştirme çalışmalarına başlanmış, gerçekleştirme çalışmaları devam etmektedir. Eskişehir ağaçlandırma çalışmalarında da öncü bir ilimizdir. 2010 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce Çukurhisar, Doğankaya, Süpren-Gümele, Kaymaz, Emircik, Belen-Cılbırt, Porsuk, Bozdağ belde ve köylerinde 2.410 hektar yeni alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı, toplamda 1.700.000 adet fidan dikimi gerçekleştirildi. Milli Ağaçlandırma Seferberliği Kapsamında ise 2010 yılında Eskişehir ilinde toplamda 11.324 hektar alanda çalışma yapılarak 4.168.000 adet fidan dikilmiştir. 2010 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce Karayolu kenarı ağaçlandırmalarında gidiş-geliş 72 km yolun ağaçlandırması yapılarak bu alanda 100 bin adet fidanın dikimi gerçekleştirilmiştir. 2003 yılından günümüze kadar gidiş-geliş 378 km yol kenar ağaçlandırması yapılarak toplamda 400 bin adet fidan dikimi yapılmıştır. Bunun yanı sıra daha önceki yıllarda ağaçlandırılan yol kenarlarında dikimi gerçekleştirilen fidanların bakım çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca toplamda 10 bin hektar alanda ot alma-çapa, sulama ve koruma çalışmaları yapılmıştır" şeklinde konuştu.


Öte yandan, Fidanlık Müdür Yardımcısı Bilgen Berk ise, 2011 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce 2 bin hektar yeni alanda ağaçlandırma çalışması yapılmasının planlandığını, daha önce dikimi yapılmış 12 bin hektar alanda da bakım ve koruma çalışmaları gerçekleştirileceğini söyledi.



13 yıl önce