|

Türkiye'nin en büyük tropikal serası açıldı

Ege Üniversitesi'nde Botanik-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi yeni Tropikal Serası açıldı. Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özcan Seçmen, "Üniversitemizin ilk botanik bahçesi ise balkonda başladı, bodrum katında devam etti ve şimdi de Türkiye'nin en büyük botanik bahçesini açıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 16/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 18:32 - 16/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin en büyük tropikal serası açıldı
Türkiye'nin en büyük tropikal serası açıldı

Türkiye'nin fonksiyonel ve işlevsel olarak en büyük kapalı alanına sahip Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi yeni Tropikal Serası düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Başsavcı Celal Kocabaş Botanik-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özcan Seçmen katıldı. 300 metre karelik alan üzerine 12 metre yükseklikte kurulan tropikal sera ile birlikte Botanik-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi toplamda 1600 metre karelik kapalı alana kavuştu. Bu özelliği ile Türkiye'de mevcut 8 botanik bahçesi arasında en büyük kapalı alana sahip botanik bahçesi oldu. Ege Üniversitesi'nin birikimi, deneyimi ve toplumsal sorumluluğun ne demek olduğunu gösteren bir açılış için toplandıklarını söyleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, 'Üniversitemizi kuranlar bilgiyi, birikimi ve sorumluluğu üniversiteye kattılar. Öğrencilik dönemimde en çok ziyaret edip ders çalışma mekânı olarak seçtiğim botanik bahçesinin benim dönemimle birlikte eskidiğini düşündüm ve hayal olan bu serayı yenileyip baştan kurduk. Biz burada elde edilen emeği topluma mâl ediyoruz. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum' diye konuştu.


ÜNİVERSİTENİN İLK BOTANİK BAHÇESİ

Bitkiler ve insanların çok eskiden buluştuğunu belirten Prof. Dr. Özcan Seçmen, 'İnsanlar bitkilerle buluştuktan sonra bitkilerin farklılıklarını fark ettiler ve bu farklılığı sergileme gereği duydular. İşte bu farklılığı sergileme ve onlara sahip çıkma olayı burada gerçekleşmiş oluyor. Ülkemizde 1935 yılında üniversite devrimiyle beraber yurtdışından gelen hocalar İlk botanik bahçesini İstanbul'da kurmuştur. Üniversitemizin ilk botanik bahçesi ise balkonda başladı, bodrum katında devam etti ve şimdi de Türkiye'nin en büyük botanik bahçesini açıyoruz. Bu konuda rektörümüzün çok desteğini gördük. Buradan da sayın Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'a, yapı işlerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.


'BOTANİK BAHÇESİ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ'

Tropikal Bahçe 300 metre taban alanı ve 12 metre yüksekliğe sahip ve Toplamda 1600 metre kare ile Türkiye'nin en büyüğü oldu. Ege Üniversitesi Botanik Bahçe Tropikal Sera'sı 150 tür bitkiye ev sahipliği yapacak. Serada 17 tür tropik meyve, 16 tür tropikal iç mekân palmiyesi, 10 tür Sikos ve 6 tür muz ağacı bulunuyor. Sulamada özel arıtma sistemleri ile elde edilen suyun kullanılacağı serada 5 metre yüksekliğinde bir de seyir balkonu yeralıyor. Açılışın ardından Girişimci Kadın Derneği ve Konak Belediyesi Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından yapılan 'Çinili Çeşme' ile Fotoğraf Sanatçısı Nejdet Bozkurt'un ' Ege'nin Prensesleri Orkidelerimiz' isimli fotoğraf sergisi açıldı.




12 yıl önce