|

Uzungöl'de çığ ve erozyon dersi

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı, önemli turist merkezlerinden biri olan Uzungöl'de, Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanan destekle bölgedeki vatandaşlar çığ ve erozyon tehlikesine karşı eğitilecek.

İha
00:00 - 3/03/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:32 - 3/03/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Uzungöl'de çığ ve erozyon dersi
Uzungöl'de çığ ve erozyon dersi

Trabzon'un önemli turistik merkezlerinden Uzungöl'de AB fonlarından sağlanan destek ile çığ tehlikesine karşı oluşacak riskleri en aza indirmeyi hedefleyen 'Uzungöl Havzası Çığ ve Erozyon Kontrolü Projesi' hayata geçiriliyor.

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinde uygulanacak proje hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu, amaçlarının projeyle bölgede yaşayan insanların çığ ve erozyon tehlikesine karşı bilgilendirilmesinin amaçlandığını söyledi. TR-90 Düzey 2 Bölgesi kapsamında AB hibe fonlarından sağlanacak destekle uygulanacak 'Uzungöl Havzası Çığ ve Erozyon Kontrolü Projesi'nin belediye sınırları içerisinde yer alan Fler Deresi ile 2 bin 260 rakımlı Karester Tepesi arasındaki Koşon mevkiinde uygulanacağını ve ihalesinin de bu hafta içinde yapılacağını kaydeden Alibeyoğlu, yaklaşık 74 hektar alanda uygulanacak projenin 495 bin Euro tutarında olduğunu ve bunun yüzde 10'unun belediye tarafından karşılanacağını dile getirdi. Belediye Başkanı Alibeyoğlu, projeyle ilgili olarak yörede yaşayan vatandaşları bilgilendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.


ALTERNATİF SPOR ARAYIŞI

Uzungöl'ün kış turizmi için uygun olduğunu ve dünyanın birçok yerinden bu yönde talepler geldiğini kaydeden Alibeyoğlu, bu talepleri karşılayamadıklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Yaz mevsiminde bin 200 olan yatak kapasitemiz kışın maalesef 500'e düşüyor. Bunun da nedeni yapı yasaklarından kaynaklanıyor. Bölgemizde bu yıl alternatif kayak sisteminin devreye girmesi için ilk uygulama 9-23 Mart 2008 tarihleri arasında yapılacak. 30 kişilik Fransız kayakçı bölgemize gelecek.Yukarıdaki tesislerde konaklayarak bin 800 ila bin 900 rakımlı yerlerde alternatif kayak sporları deneyecekler'


HELİKOPTERLERLE TEST EDİLECEK

Bölgede kayak yapmayı helikopter lojistik desteğiyle yaptılarını ifade eden Alibeyoğlu, bu konuda da şunları söyledi: 'Bölgede çığ riski yüksek olması dolayısıyla helikopterin çıkaracağı gürültünün etkisinin ne olacağı konusunda hassasiyet duyuyoruz. Bu yıl yapılacak deneme ile bunu test etmeyi düşünüyoruz. Arzulanan sonuçlara ulaştığımızda bu işe müsaade edeceğiz. Bu yıl deneme mahiyetinde sağlıklı bir karar vermek için bir uygulama gerçekleştireceğiz."Bölgeye Japonların da büyük ilgi duyduğunu ifade eden Alibeyoğlu, Japonların gölün buz tutan bölümünde 250 kişinin aynı anda barınabileceği bir alan istediklerini söyledi.

16 yıl önce