|

'Vadiler Kenti' Güzelyurt turizm yatırımcısı bekliyor

Ihlara ve Manastır vadilerine ev sahipliği yapan Güzelyurt ilçesinin ismi artık "Vadiler Kenti" olmaya başladı. Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, 'Ihlara turizm konusunda gereken değeri görüyor. Manastır'da turizmcilerimiz tarafından yatırım yapılabilecek önemli mekanlardan. Bu konuda girişimcileri bekliyoruz" dedi

Cihan
00:00 - 9/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 17:34 - 9/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
'Vadiler Kenti' Güzelyurt turizm yatırımcısı bekli
'Vadiler Kenti' Güzelyurt turizm yatırımcısı bekli

Aksaray'da, dünyanın en ünlü vadilerinden Ihlara ve Manastır vadilerine ev sahipliği yapan Güzelyurt ilçesinin ismi artık "Vadiler Kenti" olmaya başladı.

Manastır Vadisi yeraltı şehri, tarihi sığınakları ve kiliseleri ile Ihlara Vadisi'ne rakip oldu. İlçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta bulunan Manastır Vadisi'nin görülmeye ve gezilmeye değer, el değmemiş tarihi güzellikte birçok yeri var. Bünyesinde 124 kaya oyma kilise ve şapel, 10 yeraltı şehri, 3 bin kişilik 2 adet tarihi sığınak barındıran Manastır Vadisi, 5.5 kilometrelik uzunluğu ile görenleri büyüleyici tarihi ve doğal bir güzelliğe sahip.

Manastır Vadisi'nin, güzelliğiyle ünlü dünyaya yayılmış Ihlara Vadisi'nden tek farkı, içinden Melendiz Çayı gibi bir derenin akmaması. Manastır Vadisi'ndeki yüzden fazla kilise arasında Kızıl Kilise, Fırınlı Kilise, Ahmatlı Kilise, Kömürlü Kilise, Kalburlu Kilise ve Koç Kilisesi görülmeye değer. Freskleri en iyi durumda olan yapı ise Çömlekçi Kilise.

Manastır Vadisi için yapılması gereken birçok şeyi gerçekleştirdiklerini belirten Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, şunları ifade etti: "Güzelyurt ilçesi sahip olduğu turistik değerler açısından önemli bir avantaja sahip. Ancak bu avantajları olumlu yönde değerlendiremezseniz bunun hiçbir anlamı kalmaz. Biz belediye olarak Manastır Vadisi'nin de Ihlara Vadisi kadar ilgi gören bir mekan olabilmesi için bir dizi faaliyette bulunduk. Güzelyurtlular Derneği ve belediyemizin ortaklaşa düzenlediği bir çalışma ile Ankara'dan getirilen bin tane çam fidanı dikerek vadimizi daha da yeşillendirdik. Bunun yanısıra çirkin görüntü oluşturmalarını engellemek amacıyla büyükbaş hayvanların vadiye inmelerini engelledik. Ve daha da önemlisi vadinin en önemli problemi olan su ihtiyacını yaptığımız kanalizasyon çalışması ile giderdik. Estetik açıdan Manastır vadimizin Ihlara'dan hiçbir farkı yok. Yalnızca Melendiz çayı gibi bir dere Manastır'da yok. Biz sahip olduğumuz bu iki güzel dünyaca meşhur vadimizin kıymetini biliyor ve imkanlarımızı ona gore seferber ediyoruz. Gerisi artık yatırımcılarımıza kalmış. Ihlara bu konuda gereken değeri görüyor. Manastır'da turizmcilerimiz tarafından yatırım yapılabilecek önemli mekanlardan. Bu konuda girişimcilerimizden faaliyet bekliyoruz."

Öte yandan, Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, Manastır Vadisini 2007 yılında biletli olarak 12 bin 760 kişi ziyaret etti. 2008'in ilk yedi ayında ise bu rakam 9 bin 320 oldu. Kilise Camisi'ne inen sokaktan vadiye giren biletsiz ziyaretçiler bu rakama dahil değil.



16 yıl önce