|

Yozgat seracılıkta organize olacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önümüzdeki yıldan itibaren Yozgat ile birlikte Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Konya, Kütahya, Manisa, Şanlıurfa'da tarıma dayalı Organize Sanayi Sera Bölgesi kurulmasını programına aldı. Yozgat'ta jeotermal seracılık yatırımı yapmayı düşünen yatırımcılar Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenecek.

İha
00:00 - 16/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:12 - 16/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yozgat seracılıkta organize olacak
Yozgat seracılıkta organize olacak

Jeotermal enerji kaynaklarından faydalanılarak üretilen ürünlerin katma değerinin artırılmasında, yeni istihdam alanlarının oluşturulmasında, gerek yurt içi gerekse ihracata yönelik ürünlerin üretilmesinde Jeotermal Organize Sanayi Sera Bölgesi'nin büyük katkılarının olacağı belirtildi. Arsa tahsisleri sonucunda hak kazanan üretici ve müteşebbislerin kuracakları seraların, seracılık tekniklerine uygun modern donanıma sahip ve bilgisayar kontrollü olabileceği, seraların ısıtılması konusunda jeotermalin kullanılacağı, bunun da işletme giderlerinde büyük bir paya sahip olan ısıtma maliyetlerini önemli ölçüde aşağıya çekeceği belirtildi. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan raporda, Yozgat'ın çok aktif bir deprem fay hattı üzerinde olmamasına rağmen Yozgat Merkez, Yerköy, Sarıkaya, Sorgun, Saraykent ve Boğazlıyan ilçelerinde zengin sıcak su kaynaklarının bulunduğu belirtildi.

GELİŞMENİN LOKOMOTİFİ OLACAK

Yozgat'ın kalkınmasında, ekonomik yönden gelişmesinde ilk etapta lokomotif görevi üstlenmesi beklenilen Organize Sanayi Seracılık Bölgesi'ne yönelik önceki yıllarda proje hazırlandı. Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası'nın Bozok Üniversitesi'nin katkılarıyla hazırlattığı proje doğrultusunda Yerköy ve Saraykent ilçelerinde organize sera bölgesi için uygun alanlar olarak belirlendi. Belirlenen bu alanlardan Yerköy ilçesinde ikisi İl Özel İdaresine, bir tanesi de Yerköy Belediyesi'ne ait 3 adet kuyudan saniyede 92 litre sıcak su elde edildiği, bu suların sağlık ve turizm alanında değerlendirilebileceği kaydedildi. Saraykent'te ise sondaj çalışmaları sonucunda 66 metre derinliğe inilerek saniyede 74 derece sıcaklıkta suya ulaşıldı.

YATIRIMCILAR DESTEKLENECEK

Yozgat'ın Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde bulunan ve jeotermal enerji ile ısıtılan seraları gezen Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Sorgun'daki tesislerin bir bölümünün Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırım Projeleri kapsamında hibe desteğinden yararlanılarak kurulduğunu söyledi. Özdemir, domates üretimi yapan her iki tesisin iç piyasanın talebini karşıladığını, ihracat hazırlığı yaptıklarını kaydetti. Yozgat'ta jeotermal seracılık yatırımı yapmayı düşünen yatırımcıların Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından destekleneceği, yatırımcıların Yozgat Yatırım Destek Ofisi'nden bilgi alabilecekleri ifade edildi.

10 yıl önce