|

Marksistler gelir eşitsizliğine çözüm üretemez

Ekonomik adaletsizlikler, Occupy Wall Street gibi protesto eylemleriyle engellenmez. Derinlemesine incelendiğinde, bu tip büyük protesto eylemlerinin arkasında da sermaye sahiplerini buluruz. Yugoslavya''yı CIA organizasyonu dahilinde ve NED fonlarıyla ayakta duran OTPOR/CANVAS örgütleri bölmüştü. OWS ise Warren Buffet ve George Soros fonlarıyla destekli Tides Vakfı, ACORN ve SEIU gibi STK örgütleriyle organize edilmişti.

Seral Köprülü
00:00 - 8/05/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:50 - 7/05/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Sayın Aslı Aydıntaşbaş, geçtiğimiz günlerde ''El âlem Marx''a biz Taksim''e!'' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Aydıntaşbaş yazısında, gelir adaletsizliğinde Marx''ı sözde bir kurtarıcı olarak gören Fransız yazar Thomas Piketty''nin çözümsüz hayallerine yer vermiş.

Aslı Hanım, Paris ve Wall Street''ten seslendiren bu Marksizm süslemeli, sonuç getirmeyecek tartışmalara, Nişantaşı''ndan şu cümleleriyle destek olmuş: ''Bu tartışma, Batı''da 2011''de Occupy Wall Street protestosuyla başlayan ''%99, en tepedeki %1 tarafından sömürülüyor'' ruhunu yeniden canlandırmış durumda.. Gönül ister ki Türkiye, asıl bunları konuşsun. Ama gel gör ki bizi maalesef bir meydana hapsettiler, kapıyı da kilitlediler; büyük resmi görüyor ama bağırsak da sesimizi duyuramıyoruz...''

Piketty, ''zenginlerin daha zenginleştiğini'' rakamlarla kanıtlamış! Bunun başlıca etmenlerini de, miras ve fonlar olarak açıklıyor. Bu doğru ama bunlar bilinmeyen gerçekler değil. Yüzlerce yıldır, yüz binlerce insan rakam ve grafikle gelir dengesizliklerini hep kanıtlamış.

Bugün mega zenginlerin daha da zenginleşmesinin sebebi bu sistem. Paranın reel ekonomiye girmemesi, rant ve faiz ekonomisinde kullanılması yeryüzündeki en büyük ekonomik adaletsizliğin ana nedeni. Para, mal ve servetin zengin olanlar arasında dönüp dolaşan bir güç halini alması binlerce yıldır vahşi bir kapitalist sistem oluşturmuş durumda.

Peki bunların biliniyor ve ispatlanıyor olması bir hayra vesile oldu mu? Hayır. Çünkü dünya ekonomik olaylar çevresinde dönmüyor.

Diğer taraftan, onlarca yıl Marksist rejimlerce yönetilmiş Çin, SSCB, Kuzey Kore ve Doğu Avrupa''daki komünist ülkelerde gelir/güç eşitsizliği tavan yapmıştır. Politbüroya yakın kesimler milyar dolarlara hükmederken halkın kahir ekseriyeti cüzi bir gelirle yaşamıştır. SSCB''ye bağlı ülkeler fakirlikten sürünürken kaynakları dar bir kesim kullanmıştır. Halk Marksist teorilerle aldatılarak sömürülmüştür. Elitist Marksçı kesim ise zenginliklerin kaymağını yemiştir.

GLOBAL VARLIK VERGİSİ ÇÖZÜM DEĞİL

Aslı Hanım ise çözüm zannettiği, teknik, ekonomik ve soğuk teorilerle ortaya atılan ''global varlık vergisi'' fikrini yazısına taşımış. Peki burada unutulan ne?

Gelir eşitliği, zoraki vergilerle, daha fazla vergi memuru görevlendirmekle sağlanamaz. Her şeyden önce, yeryüzünde adaletin tesisi için vicdan ve adalet hissine ihtiyaç vardır. Vicdan olmazsa siz ağır global vergiler koyarsanız, birileri de o vergiden kaçmanın yoluna bakar. Gelir eşitsizliğini oluşturan yanlış ekonomik modellerden önce asıl büyük problem, insanların hırs, egoizm ve bencillikle yoğrulmuş olmasıdır. Yani, gelir eşitsizliğinin kaynağı bencillik ve tatmin edilemeyen nefsani hırslardır. Bu da ancak kalp ve vicdanların temizlenmesi ile engellenecektir.

Zoraki vergiler, Gerard Depardieu gibi kendi ülkesinden kaçarak başka ülke vatandaşlığına geçen zenginler ortaya çıkaracaktır. Depardieu bilindiği üzere Fransa''dan fazla vergi yüzünden kaçmış ve Rus vatandaşı olmuştu. Daha sonra da Çeçenistan fahri vatandaşlığını da kazanmıştı.

Bugün dünya üzerinde vergi vermemeyi sağlayan ve uluslararası boyutta kabul gören birçok off-shorelar, vergisiz ülkelerin meydana gelmesinin sebebi bundan. Pikettyler buna çözüm bulamazlar.

OCCUPY''IN ARKA PLANINDAKİ FONLAR

Ekonomik adaletsizlikler, Occupy Wall Street gibi protesto eylemleriyle engellenmez. Derinlemesine incelendiğinde, bu tip büyük protesto eylemlerinin arkasında da sermaye sahiplerini buluruz. Yugoslavya''yı CIA organizasyonu dahilinde ve NED fonlarıyla ayakta duran OTPOR/CANVAS örgütleri bölmüştü. OWS ise Warren Buffet ve George Soros fonlarıyla destekli Tides Vakfı, ACORN ve SEIU gibi STK örgütleriyle organize edilmişti.

Soros Darbelerini, Turuncu Devrimleri, Gezileri birer halk devrimi sanmak günümüz entellerinin bir hastalığıdır. Hatta entellerimiz, ABD''li ekonomist ve ''Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları'' kitabının yazarı John Perkins faiz lobisini itiraf etse de kulak tıkar.

Gelelim diğer adaletsizliklere.. Bugün Afrika''da açlar 1$''la bir günlük yemek yerken, batıda milyar dolarlar israf edilmektedir.

Peki ya silah sanayi? SIPRI ve BM verilerine göre 2013''te dünya genelinde silahlanmaya harcanan para 1,75 trilyon $. Askeri harcamalar sıralamasındaki ilk 15 ülkenin toplamı 1,5 trilyon $. En çok silah satan ilk 5 ülke ise BM Güvenlik Konseyi''nin 5 daimi üyesi! Oysa BM''in son iki yıl için talep ettiği insani yardım tutarları, sadece 2013 yılındaki askeri harcamaların 130''da birini oluşturuyor.

DOUTHAT VE MARX

Aslı Hanım yazısının içinde Douthat tarafından NYT''da Marx''a ''mesihvari'' bir özellik yüklemesini de gündeme almış. Buna da bir cevap verelim.

Douthat mesih beklentisi içindeyse, bu konuyu kutsal kitaplardan araştırmalı. İncil, Tevrat, Kuran ve sahih hadis kaynaklarından bakarak bulabilir. Yahudi kökenli Marx da bunu yapmıştı.

10 yıl önce