|

Türkiye güçlü olmalı

TİKA tarafından 2012 yılında 3 milyar 436 milyon dolar kalkınma yardımı yapıldı. Bu yardımların %46,6''sı Ortadoğu''ya, %31''i Afrika''ya, %18''i Güney ve Orta Asya''ya ve %3''ü Balkanlar ile Doğu Avrupa ülkelerine yapıldı. İşte tüm bu rakamları kat kat artırmayı düşündüğümüz için Türkiye güçlü olmalı.

Seral Köprülü
00:00 - 10/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:38 - 9/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye  güçlü olmalı
Türkiye güçlü olmalı

1. Nüfusu 77 milyona yaklaşan milletimiz için.

2. Türk dil ailesine mensup olan 200 milyon insan için.

3. Çeşitli ülkelerde yaşayan 7 milyon civarındaki gurbetçimiz için.

4. Dünya üzerindeki hem 1,6 milyar Müslüman, hem de dini, mezhebi ve etnik kökeni her ne olursa olsun tüm mazlumların hakkını koruyabilmek için.

5. Dünyanın en önemli jeopolitik konumlarından birinde olduğumuz için.

6. Doğu''yla Batı arasında köprü vazifesi görebilecek en köklü kültür, anlayış ve inanca sahip olan ülke olduğumuz için.

7. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Orta Asya ve Balkanlar''daki huzur ve barışın tesisi için.

8. Dünya barışı için.

9. 1492''de İspanya''dan kovulan Yahudilere kucak açıp İstanbul, İzmir ve Selanik''in en güzel yerlerine yerleştirdiğimiz ve bundan sonra da ihtiyacı olan herkese aynısını yapma niyetinde olduğumuz için.

10. İçsavaştan kaçarak ülkemize sığınan ve 210 bini kamplarda olmak üzere toplamda 700 bini aşan Suriyeli mülteci kardeşimiz için.

11. Tüm Avrupa ülkeleri toplamda sadece 12 bin Suriyeli mülteci kabul etmişken, bizdeki rakamın sene sonuna kadar 1,5 milyona ulaşacağını tahmin ettiğimiz için.

12. Daha önce, 1988''de Halepçe katliamından kaçarak yurdumuza sığınan 60 bin, 1991''de yine Saddam zulmünden kaçarak ülkemize sığınan 450 bin mülteci Kürt kardeşimiz gibi vatanımızı sığınılacak güvenli bir liman olarak görenler için.

13. Suriye''deki mültecilere koskoca Avrupa Birliği sadece 1,8 milyar dolar yardımda bulundu. Türkiye olarak 2 milyar dolar yardım yaptığımız halde bunu yeterli bulmadığımız için.

14. Unicef verilerine göre Suriye''de 5,5 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyacı olduğu ve dünyada bu rakamdan çok daha fazlasının gözlerinin yaşlı olduğunu bildiğimiz için.

15. Somali''ye her ay 4,5 milyon dolar yardım yaptığımız ve daha da fazlasını yapmak istediğimiz için.

16. Somali''de Mogadişu''ya 15 bin metrekare alana 200 yataklı tam teşekküllü bir hastane yaptığımız, dahasını da yapmak istediğimiz için.

Felaket bölgesinde
İnsanlık dersi veren Türkiye!

17. Pakistan''daki sel, Açe''deki deprem gibi onlarca felaket bölgesinde adeta tüm dünyaya insanlık dersi veren Türkiye''nin bu gücünü daha da artırması için.

18. Afrika''da daha onlarca ülkede bizim yardım elimize bakan mazlumlar olduğu için.

19. Orta Afrika''da, ölümleri insanları ilgilendirmeyen binlerce Müslümanın koruyucusu olabilmek için.

20. Afganistan, Kosova, Bosna, Libya, Orta Afrika, Irak gibi işgal, savaş ve terörün çok canlar aldığı ülkelerde barış gücü olarak adaleti tesis edebilmek için.

21. Mısır''da idama, darbeye ve demokrasinin askıya alınmasına bizden başka sesini çıkartan olmadığı için.

22. Doğu Türkistan''da yaşatılan zulümleri durdurma ve Uygurlu kardeşlerimizin evrensel insan haklarına kavuşabilmesi için.

23. Filistin sorununu uluslararası platformda güçlüce savunabilmek için.

24. Müslümanları ''İslam''sız ve Kur''an''sız'' bırakmak isteyenlerin oyunlarını bozabilmek için. İslam ülkelerini bölüp, parçalayarak yönetmeye uğraşanlar için.

25. Kazananı olmayan savaşlarla Ortadoğu''yu insansız ve Müslüman''sız bırakmaya azmeden bazı şahin Neoconlar''ın tuzaklarını bozmak için.

26. İşkence altında milyonlarca Müslüman kadın, çocuk, yaşlı ve güçten düşürülmüş insanın olduğunu bildiğimiz için.

27. TİKA tarafından 2012 yılında 3 milyar 436 milyon dolar kalkınma yardımı yapıldı. Bu yardımların %46,6''sı Ortadoğu''ya, %31''i Afrika''ya, %18''i Güney ve Orta Asya''ya ve %3''ü Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerine yapıldı. Türkiye''nin resmi kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ülkeler sırasıyla; Suriye, Mısır, Afganistan, Kırgızistan, Somali, Sudan, Tunus, Filistin, Kazakistan ve Bosna Hersek oldu. 121 ülkeye yardımlar ulaştı. Afganistan, Pakistan, Filistin, Somali, Nijer, Sudan, Burkina Faso, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Moldova, Makedonya, Ruanda, Togo, Kamerun ile Myanmar''daki okul yapımından içme suyu projelerine kadar birçok alanda Türkiye yardım elini uzattı.. İşte tüm bu rakamları kat kat artırmayı düşündüğümüz için.

Avrupa Birliği modeli gibi

28. Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi İzzetbegoviç gibi, onlarca devlet başkanının tek ümidi Türkiye. İzzetbegoviç şunları dile getirmişti: ''Türkiye devleti ve hükümeti, sadece Boşnak halkına değil tüm Bosna Hersek halklarına yardım ediyor. Eğer bize yardımcı olan bir ülke varsa o da Türkiye''dir. Türkiye hükümeti tarafından verilen kredi sayesinde, 1740 kişi iş sahibi oldu. Türkiye diplomasisi çok güçlü. Zagreb''de de Belgrad''da da güçlü bağları var. Durum hakkında bilgileri var. Büyükelçileri son derece aktif. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı son derece aktif... Türkiye''nin şu anda kendi iç sorunlarıyla ilgilendiğinin farkındayım ama ellerinden geldiğince bize yardım etmeye devam etsinler.'' Özetle, ağabeylik görevimiz olduğu için.

29. Libya''da olduğu gibi bir savaş anında vatandaşlarımızı burunları bile kanamadan tümünü güvenle çıkartabilmek için.

30. Kıbrıs''a yaptığımız dünyanın ilk deniz boru hattı ile su taşıma projesi gibi daha binlerce projeye imza atmak istediğimiz için.

31. IMF tahminlerine göre Türkiye''nin 2014 yılında kişi başı milli geliri %2,5 artarak 11 bin doları aşacak. Bu rakamı en az 50 bin dolar seviyesine çıkarabilmek için.

32. Milletimizin gönlünde olan ''Kızıl Elma'' ruhuyla, 57 İslam ülkesini aynı Avrupa Birliği modelinde olduğu gibi bir araya getirip İslam Ülkeleri Birliği''ni oluşturabilmemiz için Türkiye güçlü olmalı.

10 yıl önce