|

İhsanoğlu Yozgat''ı otobüsle zor bulur

CHP''nin 23. dönem milletvekili Şahin Mengü, Ekmeleddin İhsanoğlu''nun cumhurbaşkanlığı için aday gösterilmesine tepki gösterdi. CHP tabanında hayal kırıklığı olduğunu belirten Mengü, ''İhsanoğlu Yozgat''ı otobüsle zor bulur'' ifadelerini kullandı.

Nil Gülsüm
00:00 - 23/06/2014 Pazartesi
Güncelleme: 19:04 - 22/06/2014 Pazar
Yeni Şafak
İhsanoğlu Yozgat''ı otobüsle zor bulur
İhsanoğlu Yozgat''ı otobüsle zor bulur

CHP ve MHP aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu''nu belirledi. Bu isme ve sürece ilişkin görüşünüz nedir?

Çatı aday fikri ilk olarak Baykal tarafından ortaya atılmış bir öneridir. Bu çok tartışılabilir, ama iki muhalefet partisinin desteklediği bir strateji oldu. Şaşırtıcı olan, bugüne kadar ismi tartışılanlar arasında Ekmeleddin İhsanoğlu''nun hiç telaffuz edilmemesi. Hatta Sayın Kılıçdaroğlu''nun sanatçılarla yaptığı toplantıda bambaşka isimlerden söz edilmiş ve Sayın Kılıçdaroğlu partili bir adaydan bahsetmiş. Nitekim o toplantıya katılan sanatçılar da buna tepki gösterdi. Bugüne kadar CHP''nin yaptığı toplantılarda Sayın İhsanoğlu''nun adı geçmediği gibi onu işaret edecek bir tarif de yapılmamış. Gösterilecek adayın mütedeyyin kesimden oy alması yönünde bir talep dile getirilmiş olabilir.

CHP''nin mütedeyyin bir adayda karar kılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın İhsanoğlu''nun kendisi değil esas sorun, insanlarla konuşulurken tarif edilmeyen, ismi telaffuz edilmeyen bir kişinin aday olarak açıklanması. Bu etik değil.

AMERİKA''YA BAŞKAN SEÇMİYORUZ
Ekmeleddin İhsanoğlu''nun çatı aday olarak belirlenmesinde ''okyanus ötesinden'', cemaatten bir etki olduğu yönünde yaygın bir kanaat var. Sizin görüşünüz nedir?

Eğer siz kalkıp ''Bu ismi Amerika''ya sorun'' derseniz, ben buna şüpheyle bakarım. Biz Amerika''ya başkan değil, Türkiye''ye cumhurbaşkanı seçiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu seçimlerden önce Amerika ziyaretinde cemaate yakın isimlerin kahvaltısına katıldı. Bunu yadırgamıyorum. Siyasetçi her kesimle görüşebilir. Ama CHP ve cemaat arasında böyle bir yakınlaşma izlenimi var ve bu parti içinde bir huzursuzluk kaynağıdır..

Ekmeleddin Bey''in Kahire''de doğması, Türkiye''ye ilk kez 20''li yaşlarda gelmesi de çok tartışılıyor. Bu tartışmalara ne dersiniz?

Amerika''da Başkan olabilmek için orada doğma şartı vardır. Elbette bu Ekmeleddin Bey''in tercihi değildir, fakat durum budur. Bir de, Ekmeleddin Bey''in babasının görevi dolayısıyla orada doğduğu söyleniyor. Düpedüz bir yalan bu. Ekmeleddin Bey Yozgatlıymış! Ekmeleddin İhsanoğlu Yozgat''ı otobüsle zor bulur. Mütedeyyin birisi olacaksa, Türkiye''de yok muydu? İlhan Kesici de mütedeyyin bir kişidir. İhsanoğlu, Türkiye''yi bilmez, Türkiye''nin sorunlarını bilmez. Seçilirse, Anayasa üzerine yemin etmesi lâzım. Anayasa''yı bilmez.

CHP-MHP OYLARININ ALTINDA OY ALIR
İhsanoğlu''nun alacağı oy hakkında öngörünüz var mı?

Bugün edindiğim bir araştırma sonucuna göre Ekmeleddin Bey''in alacağı oy, CHP ile MHP''nin toplam oyunun altında olacak gibi. AK Parti bu aday sonrasında rahatlamış olmalı. Çok uç düşünülürse, insanın aklına ''acaba AK Parti''nin adayını ilk turda mı seçtirmeye çalışıyorlar'' sorusu geliyor.

CHP TABANINDA İNFİAL VAR
CHP''de bu tercih bir kurultaya kadar gider mi?

Olabilir. Büyük bir hezimet yaşanırsa, böyle bir olasılık ortaya çıkabilir. Tabanda büyük bir infial ve hayal kırıklığı var. Eğer kurultay olursa, ulusalcı ve devrimci niteliği olan yeni bir hareket doğabilir.

Kemal Kıçıdaroğlu''nun görüşmelerini şeffaf yapmamasını da eleştiriyorsunuz…

Eğer bir temas kurulacaksa, Amerikan büyükelçisiyle görüşülecekse, bu alenen yapılmalı. Türkiye demokratik bir ülke. Bu ülkede bütün büyükelçilerle açıkça görüşülebilir. Fethullah Gülen veya ekipleri ile görüşülecekse de, bu açıkça ilan edilmeli. Eğer bu açıkça yapılmıyorsa, ortada bir sıkıntı vardır.

OY VERMEM
Son olarak siz CHP ve MHP''nin aday gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu''na oy verecek misiniz?

Mevcut adaya oy vermem.

10 yıl önce