|

Türkiye'de spor üniversitesi kurulması

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, 'Türkiye'de bir spor üniversitesinin kurulmasına ihtiyaç var' dedi.

Aa
00:00 - 2/02/2007 Cuma
Güncelleme: 10:41 - 2/02/2007 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'de spor üniversitesi kurulması
Türkiye'de spor üniversitesi kurulması

Mahmut Nedim Doral yaptığı açıklamada, sporun yapıldığı bir ülkede sporca düşünmenin ve sporca konuşmanın gerektiğini, bunun için de Türkiye'de bir spor üniversitesine ihtiyaç olduğunu söyledi.


Sporun ekonomisinin, yönetiminin, sağlığının, tarihçesinin, hukukunun, biyokimyasının ve fizyolojisinin olduğunu ifade eden Doral, 'Niçin bir spor üniversitesi olmasın?' dedi.


Bugün Türkiye'de 1.5 milyon öğrencinin üniversiteye girmek istediğini, bunlardan ancak 500-600 bininin başarılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doral, geri kalan öğrencilerin yüzde 50'sinin, spordan zevk aldığını, bu öğrencileri birleştirme yerinin de spor üniversiteleri olacağını söyledi.


'SPORUN BİLİMİ VAR'

Sporun akademik seviyede değil, üniversite seviyesinde irdelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, caddelerde iki taşı yan yana koyup kale yaparak futbol oynamanın, spor yapmak anlamına gelmediğini belirtti. Doral sözlerine, 'Sporun bir bilimi var. Spordaki disiplinler için bir enstitü kuralım. Bakın o ülkedeki başarıyı, 10 sene, 15 sene sonra göreceksiniz' diye devam etti.


'SPOR ÜNİVERSİTESİ İLE TERÖR AZALIR'

Terör ve sürtüşmenin, gençlerin bu üniversitelerde sporca eğitilmeleri yoluyla azalacağını, ekonominin düzelmeye başlayacağını kaydeden Doral, 'Sporla birlikte huzur hormonu dediğimiz endorfin salgılanacaktır. Spor yaptırdığınız kişilerin ellerine tabanca verin, bakın bakalım kaç kişiyi öldürürler?' diye konuştu.


Sporun, sosyal bir etkinlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Doral, 'Sosyal yaşama geçen hiçbir birey, birbirini öldürmez. Siz spor yapın, silaha ne kadar az para gideceğini göreceksiniz. Sporun üniversitesi olduğu zaman dünyanın akışı değişir' diye devam etti.


'DÜNYA BİZDEN ÖRNEK ALSIN'

Türkiye'de henüz bir spor üniversitesi kurulmasına ilişkin bir girişimin bulunmadığını dile getiren Doral, 'Bu fikrimi birkaç yerde dile getirdim. Bir logo olarak, bir amblem olarak ortaya attım. Geri bildirimler aldım. Ancak sözel veya yazılı, daha fazlasını bekliyorum' diye konuştu.


Dünyada, söylediği anlamda bir spor üniversitesi bulunmadığını ifade eden Doral, 'Ben, bunu ülkem için istiyorum. Dünyada öncü olmak lazım. Amerika, bizden örnek alsın' diye devam etti.

17 yıl önce