YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...


  Arşivden Arama

 


Başkanları uyardı

Başkanların sayım tehdidi yağdırması İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bir genelge yayınlayan Tantan, bu tehditlerin kesilmesini, aksine davrananlar hakkında ise yasal işlem başlatılmasını istedi.

Bazı belediye başkanlarının 22 Ekim 2000 tarihinde yapılacak olan genel nüfus sayımı öncesi medyada yer alan "Başka yerde sayılırsan su vermem, çöp toplamam, yol yapmam, ev yıkarım..." ifadeleri İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan imzasıyla yayınlanan ve 81 il valiliğine gönderilen yazıda, nüfus sayımı öncesi vatandaşını tehdit eden belediye başkanlarının böyle bir yetkisinin bulunmadığı hatırlatılarak, aksine davranan belediye başkanları hakkında yasal işlem başlatılması talimatı verildi. Genelgede, sayımın sağlıklı yapılabilmesi için başta vali ve kaymakamlar olmak üzere, belediye başkanları ve diğer görevliler tarafından alınacak tedbirler ile dikkat edilecek hususların daha önce genelge ile duyurulduğu hatırlatılarak, herkesin görevini yerine getirmesi gerektiği tekrarlandı.

Nüfus hırsızlığı

Bu arada nüfus sayımı öncesinde merkez, ilçe ve beldelerle köyler arasında başlayan yarışta, "tehdit" ile "ödül" sözlerinin ardı arkası kesilmiyor. Konya Büyükşehir ve merkez belediye başkanları tarafından merkezden kaçışın önüne geçilmesi amacıyla bir dizi önlem alınırken, uyarılara kulak asmayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı belirtildi.

Belde belediye başkanları ile köy muhtarlarını "Nüfus hırsızlığı yapmayın" diye uyaran belediye başkanları, "Aksi halde tarafımızdan verilen hizmetlerden yoksun kalabilirsizin" imasında bulundular. Nüfus sayımında doğru adres bildirenlerin yaşadığı yerleşim birimlerine her türlü hizmette "öncelik" sözünü veren başkanlar, halka, "Sayımda gerçek ikametgahınızı bildirin" çağrısında bulundular.

Belde olma düşü

Nüfusu 2 bine yakın köyler "belde" olma düşüyle yarışa koyulurken, "bıçak sırtındaki" beldeler, mevcudu korumanın telaşına düştü. Mahalli İdareler Müdürü Veysel Güleş, merkez ve çevre arasında her nüfus sayımı öncesinde olduğu gibi, 22 Ekim'de yapılacak genel nüfus sayımında büyük bir hareketlilik yaşanacağını söyledi. Bazı köyler 2 bine yaklaşan nüfusları ile "belde" olmanın düşü ile çırpınırken, kimi beldelerin 2 binin altında seyreden nüfuslarıyla adeta "bıçak sırtında" gezindiklerini belirten Güleş, "Belediye olmaya aday köylerle, nüfusu hayli azalan beldelerin nüfus kapma yarışı içinde oldukları bir gerçek. Diğerleri de İller Bankası'ndan daha fazla pay almak amacıyla yarışa katıldı" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...