YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan


  Arşivden Arama

 


Sinemacılar telif yasası istedi

Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü yetkilileri ile biraraya gelen sinemacılar VCD korsanlığına dikkat çektiler.

İstanbul'da bir araya gelen sinema sektörü temsilcileri ve Kültür Bakanlığı yetkilileri 'telif hakları' konusunda yaşanan problemlere çözüm aradılar. Sinemacıları dinlemek üzere gelen Bakanlık yetkilileri ile zaman zaman sıcak tartışmaların yaşandığı toplantıda sinemacılar devletin sektöre katkısı konusunda ikiye bölündü.

Belge Film'in sahibi Sabahattin Çetin, 'özerklik' taleplerini yüksek sesle dile getirirken devlet ile sinema arasındaki ilişkiyi düzenleyen genel müdürlüğün sinemacıların devletten taleplerini karşılayacak bir kurum olmadığına dikkat çekti. "Karşımızda son derece yetersiz bir kurum var" diyen Çetin, Sinema Genel Müdürlüğü'nde çalışan personelin mevzuat hakkında da bilgisiz olduğunu öne sürdü. Çetin, "Bizim devletten kurtulmamız lâzım. Fon desteğiyle sinema yapma hayalinden vazgeçelim. Çünkü devlet sektöre karşı çok suçlu. Bizim devletten isteyeceğimiz özerk bir alandır. Ulusal bir sinema merkezi oluşturalım. Devlet sadece denetim görevi yapsın" şeklinde konuştu. Sinema merkezinin ötesinde telif hakları konusunda da başlı başına bir yapı oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Çetin, "Esas çözüm, Bakanlığın bir sinema enstitüsü kurması, telif haklarının da genel müdürlükten ayrılarak telif hakları enstitüsü kurulmasıdır" dedi.

SESAM Başkanı Kadri Yurdatap ise sinemanın kendi koşullarına has bir telif yasasına ihtiyaç duyduğunun altını çizerken rüsum konusunda da belediyeleri suçladı. Belediyelerin sinema fonuna aktarmaları gereken rüsumları geciktirdiklerini kaydeden Yurdatap, "Bizim hakkımız olan payın yüzde 50'sine belediyeler tarafından el konuluyor"diye konuştu.

Korsan VCD'ler Türk sinemasını baltalıyor

Film yapımcıları ve dağıtımcılarının 'problemlerini dinleyen' Sinema Genel Müdürü Özcan Çetin de belediyeler tarafından sinema fonuna aktarılması gereken rüsum gelirlerinin toplanmasında çok büyük zorluklar yaşadıklarını, belediyelerle sürekli çekişme içersinde olduklarını söyledi. Özen Film'in sahibi Mehmet Soyarslan, korsan VCD'lerin son yıllarda seyirci sayısında büyük artış gösteren Türk filmlerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerken "Hiçbir seyirci 1.5 milyona sokak tezgahından film satılırken sinemaya gidip 3 milyon vermez" diye konuştu. Filmler gösterime girmeden piyasaya sürülen VCD'ler yüzünden sinema seyircisi sayısında da düşüş olduğuna dikkat çeken Soyarslan, Bakanlığı birden fazla esere işletme belgesi vermekle suçladı. Soyarslan, Bakanlığın korsan VCD konusundaki yetersizliğine "Bizi de mahvediyorsunuz, bu mesleği de" şeklinde tepki gösterdi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...