YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Demirel: Suya dikkat!

Cumhurbaşkanı Demirel, önümüzdeki yılların önemli sorunlarından birinin 'sınır aşan suların paylaşımı' olduğunu belirterek, "Dicle ve Fırat sularının paylaşımında sorun yaşanacak" dedi

ANKARA- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Ortadoğu'nun su sorunu"nun Fırat ve Dicle'nin sularının paylaşılması olduğunu belirterek, "Bu konu ileride sorun olacaktır" dedi. Demirel, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen, "Dünya Su Günü" toplantısında yaptığı konuşmasının başında suyun önemine dikkat çekerek, suyun bulunduğu her yerde hayatın olduğunu söyledi. Bugünkü su sorununun, insanoğlunun su sorununu yine insanoğlunun zorlaması hadisesi olduğunu belirten Demirel, geçmişte insanoğlunun "Denizler kirlenir mi, ırmaklar kirlenir mi?" sorusunu hiç aklına getirmediğini kaydetti. Demirel, şunları söyledi: "Bugün kirli denizler, kirli ırmaklar insanoğlunun önünde bir sorun olarak durmaktadır. Herkes kendi başının çaresine bakacaktır ama, hadise uluslararasıdır. Bugün bir Tuna nehri eğer gelir ve Avrupa'nın pisliğini Karadeniz'e boşaltırsa, Karadeniz'deki bu pislik Marmara'ya, Ege'ye inecektir. Buralarda yaşayanlar büyük zarar görecektir."

Cumhurbaşkanı Demirel, bugün dünyada insanların büyük bölümünün içecek sudan mahrum olduğunu da vurgulayarak "Aslında su var. Su tükenir diye bir şey yok. Nereye gidecek su? Onun da gideceği bir yer yok dünyadan başka. İşte bütün dünyanın hüneri onu en iyi şekilde kullanmak" dedi.

Fırat ve Dicle'nin suyu sorun olacak

Büyük suların bulunduğu ülkelerde bu suların nasıl takdim edileceği sorunu bulunduğunu ve bu sorunlarla uğraşıldığını anlatan Demirel, şunları söyledi: "Ama sanıyorum ki önümüzdeki yılların önemli sorunlarından bir tanesi bu sınır aşan suların nasıl taksim edileceğidir. Türkiye daha bugünden zorlanmaktadır. Aslında 'Ortadoğu'da su sorunu' denilen mesele Dicle ve Fırat sularıdır. Yani, bunun ne kadarını Türkiye kullanacaktır, ne kadarını diğer aşağıdaki ülkelere bırakacaktır. Uluslararası hukuk, 'hakça ve makul bir biçimde paylaşılmalıdır' der. Ama, bunun önümüzdeki yıllarda bizi zorlayacağını tahmin etmek gerek."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...