YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Demokrasi sonbahara

Türkiye'nin önünü açacak yapısal değişim gelecek döneme kaldı. Kendi aralarında kavga eden iktidar ortakları, af, idam ve demokratikleşme gibi hayati konuları sonbahara erteledi

Yüce Divan oylamalarıyla iyice su yüzüne çıkan hükümet bunalımı şimdilik atlatıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hükümette kriz olmadığına yönelik açıklamaları ile Başbakan Ecevit'in "Hükümet devam edecek" açıklamaları siyasi tansiyonu düşürdü. Ancak, tatilden sonra siyasi tartışmaların yine gündemde ilk sırayı alması bekleniyor.

Yeni hükümet arayışları: MHP'nin, komisyonlarda ve Yüce Divan oylamalarında ortağı ANAP lideri Mesut Yılmaz konusunda izlediği politikadan kaynaklanan güven bunalımı henüz aşılabilmiş değil. İyimser açıklamalara rağmen Yılmaz'ın, Bahçeli ve MHP'ye kırgın olduğu belirtiliyor. Yılmaz'ın hükümete girme konusunu ertelemesi, yeni hükümet arayışlarının işareti olarak yorumlanıyor.

Af Yasası: DSP'nin gündeme getirdiği, ancak yine DSP kanadının MHP ile anlaşamaması nedeniyle ertelenen Af Yasası, hükümet için ciddi sorun. Muhalefet partileri, ortakların anlaşmasını bekliyor.

Öcalan'ın idamı: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "İdam etmeyin" kararı, ısrarla "30 bin kişinin katili Apo asılmalı" diyen MHP'nin politikalarının sertleşmesine neden olacak.

Yerel Yönetimler Yasası: Belediyelerin hizmet üretmesinin önünü açacak yasanın çıkması da hükümetin 'öncelik vermemesi' nedeniyle sonbahara kaldı.

Demokratikleşme: AB üyeliği sürecinde Türkiye'nin Anayasa ve yasalarındaki antidemokratik hükümleri temizlemesi gerekiyor. AB sözcüleri, Türkiye'nin bu haliyle AB'ye giremeyeceğine her platformda vurgu yapıyorlar.

Demirel'in partisi: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de aktif siyasete girip girmeme konusunda karar aşamasında olduğu ileri sürülüyor. DTP Genel Başkanvekili İsmet Sezgin, Türkiye'yi gezerek "Demirel adına hareket ettiği" izlenimi veriyor.

FP'nin kapatılması davası: Fazilet Partisi'nin kapatılma davasının sonbahara kalması ve partinin kapatılma tehlikesi de sonbahardaki siyasi hareketlilikte belirleyici olacak.

Ekonomik istikrar: Yaz aylarında düşüşe geçen enflasyonun, sonbahardaki mevsimsel yükselmesinin kontrol altına alınması gerekiyor. Ayrıca, koalisyon ortakları arasındaki uyum ve ekonomik politikaların piyasalardaki hakimiyetinin sürmesi, hükümetin en önemli zorlukları arasında.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...