AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
KADINLAR çözüm istiyor

Ruh sağlığı için doktor ve psikologlara erkeklere oranla kadınların daha çok başvurduklarını söyleyen uzmanlar, bunun sebebini, kadının sorunu çözerek halletmek istemesiyle açıklıyor.

  • AYŞE OLGUN
    Yapılan araştırmalar sorunları olan kadınların erkeklerden çok daha kolay bir şekilde doktor ve psikologlara başvurarak çözüm aradıklarını ortaya koyuyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi'ne başvuranlar arasında kadınlar ve özellikle de ev hanımları ilk sırada yer alıyor. Bu tablo diğer kliniklerde de fazla değişmiyor. Psikolog Alanur Özalp, kadınların sorunlarıyla yaşamak istemediklerini, bu sorunlardan kaçmak yerine çözüm aradıklarını ve bu yüzden de uzmanlardan erkeklere oranla daha çok yardım istediklerini dile getiriyor. Özalp, kadınların hiç tereddütsüz başvurdukları konuların başında ise çocuklarıyla ilgili sorunlar olduğunun altını çiziyor. Gri Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi'nden Psikolog Mehtap Kayaoğlu da, merkezlerine başvuranlar arasında kadınların yüksek oranda olduğunu söylüyor ve kadınların daha çok hangi konularda sıkıntı yaşadıklarını şöyle özetliyor: "Aile içi anlaşmazlık, evlilik sorunları, depressif ruh hali, hayattan zevk alamama, kendini kötü hissetme, hiçbir şeyin yolunda gitmediği duygusu gibi sebeplerden dolayı kadınlar bize başvuruyor. Çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunlardan dolayı gelenler var. Tüp bebek ve benzeri bir tedavi ile anne olmak isteyen kadınlar ise, tedavide daha başarılı olmaları için psikolojik destek almak istedikleri söylüyorlar."

    ALDATILAN KADIN PSİKOLOĞA GİDİYOR

    Son yıllarda özellikle aldatılan veya ikinci kez evlenen ve bu evliliğe rıza göstermesi için eşleri tarafından baskı gören kadınların başvurduğunu ifade eden Kayaoğlu, "Bize başvuranlar, eşlerinin kendilerini aldattığını daha önce bir şekilde duymuş, ama gerçekliği konusunda elinde hiçbir bulgusu olmayan aradan zaman geçince bu söylentilerin gerçek olduğunu anlayan, hatta eşinin ikinci eşiyle yüzyüze gelen ve bunun zorluklarının üstesinden gelemeyen kişiler. Bir de, eşi tarafından ikinci kadını kabul etmeye zorlanan ve bu konuda nasıl davranması gerektiğini bilemeyerek yardım almaya gelenler var" diyor. Yaşadıkları sıkıntılardan dolayı psikoloğa başvuran kadınların sayısında önemli artış olduğunu söyleyen Kayaoğlu, titizlik hastalığı, kendini değersiz hissetme ve panikatak türü rahatsızlığı olan kadınların başvurduğunu belirtiyor.

    ALANUR ÖZALP: DOĞRU EŞİ BULMAK İÇİN GELİYORLAR

    PSİKOLOG Alanur Özalp ise, kadınların hangi konularda yardım istediğini şöyle anlatıyor: "Aldatılan kadınların kimisi geri dönen eşine karşı taşıdıkları nefretten dolayı yardım istiyor. Kimisi ise kendisini terkeden eşinin geri dönmesini istiyor. Son zamanlarda iyi bir işi, eğitimi olmasına rağmen 'doğru eşi' bulamadığını söyleyen bayanlar yardım istiyor. Başvuranlar arasında çalışmak isteyen ancak eşinden ya da ailesinden izin alamayan kadınlar var. Evlenip eşiyle uyumlu birlikteliği yakalayamayan kadınlar başvuruyor. Ama kadınlar en çok çocuklarıyla ilgili sorunlarda derhal bir psikoloğa koşuyor."

  •  
    Bırakın hayatı kendisi keşfetsin
    Eğer kendine güvenen, duygu ve düşüncelerini ifade edebilen bağımsız bireyler yetiştirmek istiyorsanız, sakın gereğinden fazla çocuğunuzun üstüne düşmeyin ve onun kendini ifade etmesine müsaade edin.
    Vitamin al güzelleş
    Emeği bedavaya geliyor
    Türk İş tarafından yapılan "Türk kadınının iş yaşamındaki yeri" konulu araştırmaya göre, günümüzde Türk kadınının üçte biri dışarıda çalışıyor. Sektörlere göre tekstil, öğretmenlik, tıp ile ilgili meslekler kadınların çoğunlukta olduğu ya da kadın erkek sayısının birbirine yaklaştığı alanlar olarak göze çarpıyor. Çalışan kadınlar, uzmanlık gerektirmeyen mesleklerde yoğunlaşırken, işgücü piyasasındaki kadınlar, genelde kısmi çalışma, geçici çalışma ve evde çalışma gibi atipik ve kayıtdışı istihdam biçimlerinde ağırlıklı olarak yer alıyor. Bu türemek-yoğun işlerin başında dokumacılık, konfeksiyon ve evde yapılan parça başı işler geliyor. Kadınlar kentlerde düşük, kırsal alanda oldukça yüksek oranlarda çalışıyor. Kırsal alanda "ücretsiz aile işçisi" olarak çalışan genç kız ve kadınların oranı yüzde 62.6 düzeylerinde bulunuyor. Hizmet sektöründe ise kadın işgücü oranı yüzde 57.5 ile en önde yer alıyor.
    15 Ağustos 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED