AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Festival 40 yaşında

Dünyanın en önemli film festivalleri arasında gösterilen Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl 40. kez start alıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen festivalin programı "Festivaller ve Kentler" ana teması etrafında şekillendi. Yapılan onca tartışmaların ardından uzun metraj filmler için yapılan yarışma öncesinde 'yalnızca Antalya'da yarışma şerhi'nin bu yıla mahsus olmak üzere kaldırılması, yarışmaya küçük bir hareketlillik getirmişti. Ancak festival komitesinden aldığımız son bilgilere göre daha bir hafta öncesinde 13 filmin yarışacağının duyurulduğu Altın Portakal'da; Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Hayal Kurma Oyunları ve Giz çeşitli aksaklıklardan ötürü izleyeci karşısına çıkamayacak. Tekrar bir aksilik çıkmazsa işte yarışacak 10 film.

ABDÜLHAMİT DÜŞERKEN
Yönetmen: Ziya Öztan, Oyuncular: Meltem Cumbul, Mehmet Kurtuluş, Halil Ergün, Tarık Akan- Ziya Öztan'ın sinemaya uyarladığı TRT yapımı film, II. Meşrutiyet'in hazırlanış sürecini, dönemin siyasi gelişmelerini, gerçek ve kurmaca karakterleri karıştırarak, bir aşk ilişkisi çerçevesinde anlatıyor. Film, geçtiğimiz sezon ülkemizde vizyona girdi.

ÇAMUR
Yönetmen: Derviş Zaim Oyuncular: Mustafa Uğurlu, Yelda Reynaud, Taner Birsel- Kıbrıs'ta geçmişte yaşanan şiddet olaylarından mustarip dört kişinin hastalığına iyi gelir düşüncesiyle şifalı bir çamur birikintisinden medet uman bir askerin öyküsü üzerine kurulu. Çamur, bu Cuma ülkemizde vizyona giriyor.

O ŞİMDİ ASKER

Yönetmen: Mustafa Altıoklar Oyuncular: Özcan Deniz, Ali Poyrazoğlu, Yavuz Bingöl, Mehmet Günsür, Athena- Ünlü oyuncu kadrosu ve geçen yıl 1.5 milyon dolarlık gişe rakamı ile 'hit' olan film, Marmara depremi sonrası Çanakkale'de bedelli askerlik yapan bir grup askerin traji-komik öyküleri üzerine kurulu.

GÜLÜM

Yönetmen: Zeki Ökten Oyuncular: Tarık Akan, Okan Bayülgen, Sümer Tilmaç- Ünlü isimlerin rol aldığı, buna rağmen gişeye takılan filmler arasında yer alan Gülüm, çocuklarının evliliğinden torun beklerken onların ayrılık kararıyla sarsılan iki dünür ailenin ortak ve ayrı ayrı sorunlarını ele alıyor.

İNAT HİKAYELERİ

Yönetmen: Reis Çelik, Oyuncular: Tuncel Kurtiz- Merakla beklenen filmlerden biri olan İnat Hikayeleri'nin yönetmeni, senaristi ve kurgucusu Reis Çelik. Çelik, oyunculuktan da son anda vazgeçmiş. Çıldır Gölü çevresinde yaşayan halkın yaşam mücadelesini anlatan filmde, başrolde oynayan Tuncel Kurtiz'e yöre halkı eşlik ediyor.

GÖNDERİLMEMİŞ MEKTUPLAR

Yönetmen: Yusuf Kurçenli, Oyuncular: Türkân Şoray, Kadir İnanır- Yusuf Kurçenli'nin senaryosunu yazıp yönettiği Gönderilmemiş Mektuplar, terkettiği kasabasına 20 yıl sonra dönen siyasi sürgün, onun öldüğünü sanıp başkasıyla evlenen sevgilisi ve kasabalılar arasındaki ilişki yumağı etrafında gelişiyor. Yine geçen sezon vizyona giren film sıkı kadrosuna rağmen gişe engelini aşamamıştı.

BEKLEME ODASI

Yönetmen: Zeki Demirkubuz, Oyuncular: Zeki Demirkubuz, Nilifer Açıkalın, Nurhayat Kavrak- Zeki Demirkubuz'un bütün yapımı ve başrolü üstlendiği Bekleme Odası, Dostoyevski'nin Suç ve Ceza isimli romanını sinemaya uyarlamak isteyen bir yönetmenin portresi üzerine kurulu.

KARŞILAŞMA

Yönetmen: Ömer Kavur, Oyuncular: Uğur Polat, Lale Mansur ve Çetin Tekindor- İki hasta adamın tedavi sırasında başlayan dostluğunun, yaşlı olanın kuşkulu ölümünden sonra gencin olayı araştırmak istemesiyle karmaşıklaşan filmin senaryosu da Kavur'a ait.

KOLAY PARA

Yönetmen: Hakan Aksun/Ercan Durmuş, Oyuncular: Mustafa Uğurlu, Emre Altuğ, Şebnem Dönmez, Özcan Deniz- İki yönetmenli nadir filmlerimizden Kolay Para, üç arkadaşın yasadışı yollardan para kazanma hayallerinin fiyaskoyla sonuçlanması üzerine kurulu.

METROPOL KÂBUSU

Yönetmen: Ümit Cin Güven, Oyuncular: Volga Sorgu- İlk filmi Sır Çocukları ile başarısını Altın Portakal'da tasdikleyen Ümit Cin Güven'in ikinci filminin konusu, kenar mahallelerdeki zorlu yaşam.

  • ÖMER ÇAKKAL

  •  
    Haydi çocuklar Minifest'e
    İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın, 6 Ekim Dünya Çocuk Günü için çocuklara armağan ettiği Çocuk Şenliği Minifest; 3-5 Ekim tarihlerinde, Maslak Parkorman'da gerçekleşiyor.
    Filmler Anadolu'yu geziyor
    CIRCUS JOOPIE GELİYOR
    Hollanda'dan gelen ünlü bir sirk okulu, Circus Joopie de, Minifest boyunca yetişkin ve küçük eğitimcileriyle katılımcılara farklı ve keyifli çalışmalar yaptıracak. Minifest programında ayrıca; Nil Karaibrahimgil'den Mehmet Ali Alabora'ya, Semaver Kumpanya'dan Ahırkapı Küçük Roman Orkestrası'na, Borusan Korosu'ndan İngiliz The Better Halves Akrobatlar'ına uzanan gösteriler yer alıyor.
    Düzce kalkınmayı kutluyor
    Marmara depremlerinde büyük zarar gören Düzce, yeni hedeflerini 3-5 Ekim tarihleri arasında "I. Uluslararası Düzce Yerel Kalkınma Şenliği" ile kutlayacak. Manolis Mitsias, Nouvelle Lune, Giu'il Capello, Replikas, Flate Five, Electrik Blue, The Committee ve Nihavend'in katılacağı şenlikte Mustafa Uysal ve Melih Üstüner de konser verecek. Grevena ve Yunan Halk Dansları Toplulukları'nın yanısıra, Karadeniz ve Kafkas Abhazya Halk Dansları Toplulukları etkinlik süresince gösteriler yapacaklar.
    Kitap Dünyası Fuarı 4 yaşında
    Her yıl Ekim'in ilk haftasında düzenlenen Kitap Dünyası Fuarı 4. yaşına giriyor. "Farkımız Yakınlığımız" sloganıyla yola çıkan fuar bu yıl 4 Ekim'de başlıyor. Beşiktaş-Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde açılacak olan fuar, Türkiye'nin ünlü yazarları ve 120 yayınevini İstanbullular'la buluşturmaya hazırlanıyor. Ziyaretçilerin panel, konferans, imza günleri, canlı müzik dinletileri ve TRT Caz Konserleri'ne ücretsiz katılabileceği fuarın bu yılki onur konuğu Oğuz Aral. 12 Ekim'e dek sürecek fuara 300 bin ziyaretçinin katılımı bekleniyor.
    Kentte sinema/Sinemada Kent
    Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema Bölümü, İstanbul Fransız Enstitüsü ve İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle yapılan Kentte Sinema-Sinemada Kent etkinlikleri bugün başlıyor. Yarın sona erecek etkinlikte Playtime Fransız Enstitüsü'nde gösterilecek ve Sinemada Kentler, Kentsel Filmler, Sinemada İstanbul veTürk Sineması'nda Üç Yönetmen Üç İstanbul başlıklı paneller düzenlenecek.
    Nabucco İZDOB'da
    Nabucco Efes ve Aspendos'tan sonra İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde. İtalyan besteci Giuseppe Verdi'nin, İtalyan ulusunun bağımsızlık mücadelesi döneminde yazdığı Nabucco operasının İzmir sahnelemesinde orkestrayı şef Alexandru Samolia yönetiyor. Librettosunu Temistocle Solera'nın yazdığı opera ilk kez 1842'de Milano'da sahnelendi.
    2 Ekim 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED