AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Cezerye ile dünyanın ağzını tatlandırıyor

Ürettiğinin yarısını ihraç eden Mersin'in "Altın Madalyalı" cezeryecisi Hasan Yozgat, en büyük idealinin cezeryecilik meslek lisesi açmak olduğunu söyledi.

Mersin'in altın madalyalı cezeryecisi Hasan Yozgat, üretiminin yüzde 50'sini ihraç ederek, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da ağzını tatlandırıyor. Baba mesleği cezeryeciliği 56 yıldır sürdüren Hasan Yozgat'ın, 2 işyeri ve bir cezerye fabrikası bulunuyor. Londra'da 1976 yılında düzenlenen 15'nci Dünya Gıda Yarışması'nda "Altın Madalya" kazanan Hasan Yozgat, cezerye fabrikasında yılda 100-150 ton üretim yaptığını ve bunun yüzde 50'sini ihraç ettiğini söyledi. Almanya, İngiltere, Hollanda, Suudi Arabistan ve Singapur başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten Yozgat, imalathanesinin tam kapasite ile çalışmasına rağmen, taleplere cevap vermekte zorlandıklarını söyledi.

Müşteri yelpazesi genişliyor

Hasan Yozgat, yeni tesisler kurarak kapasite artırmayı planladığını ve müşteri yelpazesini daha da genişleterek ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. Hammaddesi havuç, şeker, nişasta, Hindistan cevizi, çöğen suyu ve sitrik asitten oluşan cezeryeyi fıstıklı, fındıklı ve cevizli olmak üzere üç çeşit olarak üreten Hasan Yozgat, ürünlerini kendi adıyla pazara sunuyor. "Hasan Yozgat Cezeryesi"nin artık marka olduğunu ifade eden Yozgat, ticarette kazanmanın sırrını ise "kaliteden ödün vermemek" olarak özetliyor.

Cezeryecilik Meslek Lisesi

Hasan Yozgat, mesleği sayesinde iyi bir yaşam standardı olmasına rağmen okuyamamanın burukluğunu yaşadığını, bu nedenle en büyük idealinin cezeryecilik meslek lisesi açmak olduğunu belirterek, şunları söyledi: "İlkokul ikinci sınıftayken okulu bırakıp, baba mesleğine yöneldim. İşi çok iyi öğrendim ancak eğitimin yeri başka. Bu nedenle çocuklarıma önce okumalarını, sonra baba mesleğini yapmalarını öneriyorum. Çeşitli üniversitelerin gıda mühendisliği bölümü öğrencileri, bize staj için geldiklerinde, onlardaki eksikliği görüyorum. Cezerye üretimi çok hassas bir iştir. Hem içimdeki okuma arzusunu tatmin etmek hem de gıda alanında eğitim göreceklere iyi bir zemin olması için rüyalarımı, cezeryecilik meslek lisesi süslüyor."

YILGÖR: CEZERYE KALBE VE GÖZE FAYDALI

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Esat Yılgör, cezeryenin özellikle kalp ve göz sağlığı için son derece faydalı besin kaynağı olduğunu söyledi. Diyabet gibi şekerli gıda tüketimini kısıtlayan rahatsızlığı olmayanlar için önemli bir beslenme kaynağı olan cezeryenin, hammaddesindeki havuç nedeniyle C ve A vitamini yönünden zengin olduğunu belirten Yılgör, "Cezerye, enerji ve güç veren bir tatlıdır" dedi.



1 Kasım 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED