AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

  • Berlusconi'nin albümü çıktı
    İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin şarkı sözlerinden oluşan albüm dün piyasaya çıktı. İş hayatına seyahat gemisinde şarkıcılık yaparak başlayan milyarder işadamı ve politikacı Berlusconi, yazın şarkı sözleri yazmanın, koalisyon hükümetinin "huysuz" üyelerini bir arada tutmaktan daha eğlenceli olduğunu söyledi. İtalya'da kızgın bakanları "duygusal" parçalarıyla yatıştırmayı düşünen Berlusconi, şarkılarından birinde "Sensiz günüm anlamsız, gecem kederli" derken, bir diğerinde sevgiliye, "Beni asla yalnız bırakma, burada benimle kal. Beni yalnız bırakma, sana ihtiyacım var" diye sesleniyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi bir diğer şarkısında ise, "Söyle bana burada bitmediğini, görülmemiş aşkımızdan vazgeçmek istemediğini. Söyle bana, bir daha acı sözler söylemeden döneceğini, bırak da kalbini kazanayım" diyor.


  • Evrenin en büyük galaksisi bulundu
    Astronomlar, evrenin en büyük, en parlak ve en sıcak galaksisini buldu. Hawaii'deki Mauna Kea Volkanı'nın zirvesinde kurulu bir gözlemevinde çalışan astronomlar, bulunan galaksinin aynı zamanda evrenin en eski yıldız oluşturan bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Astrophysical Journal dergisinde çıkan habere göre, yeni bulunan Lynx Arc galaksisi, Orion Nebula galaksisinden bir milyon kat parlak ve dünyaya 12 milyon ışık yılı uzakta. Yeni bulunan galaksideki yıldızlar, daha yaşlı ve daha yakın yıldızlardan daha büyük. Astronomlar, başlangıçta en yakın galaksinin arkasında kırmızı yay olarak görünen Lynx Arc'ın görülmesinin iyi bir tesadüf olduğunu belirtiyor.


  • Japonya'da 6,8'lik deprem oldu
    Japonya'da dün sabah erken saatlerde Richter ölçeğine göre 6,8 şiddetinde bir deprem oldu. Fukushima bölgesinin açıklarında deniz dibinden 30 km derinde TSİ 04.06'da meydana gelen deprem nedeniyle başkent Tokyo'da binalar sallandı. Japonya Meteoroloji Ajansı, deprem nedeniyle oluşan bir tsunaminin kıyıya ulaştığını belirterek, alarm verdi, ancak daha sonra bu alarmı kaldırdı. Deprem ya da tsunami nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybı olmadı.


  • 2004 'Trafik Yılı' ilan edildi
    "2004", trafik yılı ilan edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin genelgesi Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Genelgede, Türkiye'nin yüksek oranlarda ölümlü kazaların en fazla görüldüğü ülkelerden biri olduğu vurgulanarak, her yıl binlerce vatandaşın yaşamını kaybettiği, onbinlercesinin yaralandığı ya da sakat kaldığı, bu kazalar nedeniyle ekonomik kayıpların çok yüksek meblağlara ulaştığı belirtildi. 2004 Trafik Yılı boyunca yapılacak etkinliklerin, özellikle sivil toplum kuruluşlarının katılımı ve desteğiyle gerçekleştirilmesi sağlanacak.


  • Abant'ta kar sevinci
    Bolu'nun doğal güzellikleriyle ünlü Abant Gölü, 2 gün önce yağan kardan sonra tatilcilerin akınına uğradı. Ramazan Bayramı'nda otellerde boş yer kalmadığı açıklandı. Büyük Abant Otel Genel Müdürü Bora Kaya, karın kendileri için sürpriz olduğunu belirterek, "Sonbahar'da kar keyfini yaşamak isteyen tatilciler Abant'a akın ettiler. Abant'a gelenler iki mevsimin keyfini birarada çıkardılar'' dedi. Abant Palace Oteli Genel Müdürü Sezai Şahin ise karın kendilerini sevindirdiğini belirterek, "Ramazan bayramında otelimizde boş yer yok. Kardan sonra rezervasyon taleplerini karşılayamaz hale geldik" diye konuştu.


  • Lodos armut bahçelerini vurdu
    Bursa'da geçen hafta etkili olan ve hızı zaman zaman 110 kilometreyi bulan lodos, armut üreticisini üzdü. Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, lodos yüzünden bahçelerdeki kışlık armut ağaçlarının zarar gördüğünü, dalında yetişmeyi bekleyen armutların yüzde 40'ının döküldüğünü bildirdi. Sarı, lodosun ardından Bursa'yı adeta teslim alan sağanak yağışın ise hububat üreticisi için sevindirici olduğunu belirtti. Hububat ekim mevsiminin geldiğini, ancak toprağın kuru olması yüzünden kara kara düşünen üreticinin imdadına sağanak yağışın yetiştiğini anlatan Sarı, son yağışlarla toprağın ekilebilir hale geldiğini söyledi. Sarı, yağış öncesi etkili olan lodosun ise armut üreticisini mağdur duruma düşürdüğünü, yaz sezonunu iyi geçiremeyen meyve üreticisinin, dalındaki kışlık armudunu da lodosa kaptırdığını öne sürdü. Sarı, ''Rüzgar yüzünden daldaki armudun yüzde 40'ı döküldü, zarar en az 2-3 trilyon lira'' dedi.


  • Kemalpaşa tatlısının çikolatalısı yapıldı
    Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne özgü olan ve ünlü Türk tatlıları arasında yer alan "Kemalpaşa tatlısı"nın çikolatalısı üretildi. Bursa'da kurulu Uzay Pastaneleri'nde satışa çıkarılan çikolatalı Kemalpaşa tatlısı, özellikle iftar sofraları için alışveriş yapanlardan büyük ilgi görüyor. Pastanelerin sahibi İlker Virgül, firma olarak her zaman değişik tatları tüketicilerle buluşturmayı hedeflediklerini, bu çerçevede çikolatalı Kemalpaşa tatlısını piyasaya sürdüklerini söyledi. Klasik yöntemlerle yapılan Kemalpaşa tatlısının üzerinin, soğuduktan sonra özel bir çikolatayla kaplandığını dile getiren Virgül, böylece, hem Kemalpaşa'nın hem de kaliteli bir çikolatanın lezzetlerinin aynı üründe buluşmuş olduğunu kaydetti.


  • En yaşlı insan 116 yaşında öldü
    Dünyanın en yaşlı insanı olduğuna inanılan Japon kadın Kamato Hongo, 116 yaşında öldü. Yetkililer, 1887 yılında doğan Kamato Hongo'nun, mart ayında 115 yaşındayken ölen Amerikalı kadın Maude Farris Luse'den sonra dünyanın en yaşlı insanı olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na kaydedildiğini bildirdiler. Hongo, iki gün aralıksız uyuduktan sonra 2 gün uyanık kalmasıyla Japonya'da şöhret olmuştu.


  • Karadeniz'de kirlilik alarmı
    Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Çetinkaya, "Karadeniz'de, çok yoğun bir kirlilik yaşanmakta ve ekosistemi de gün geçtikçe bozulmaktadır" dedi. Çetinkaya, "Karadeniz'in bir iç deniz olması ve kıyılarının pek çok ülke tarafından paylaşılması sonucunda, çok yoğun bir kirlilik yaşanmakta ve ekosistemi de gün geçtikçe bozulmaktadır. Karadeniz kıyılarındaki bütün illerin atık sularının arıtmasız olarak denize deşarjı, çöplerin sahillerde depolanması, sanayi atıklarının çok ağır bir şekilde oluşturduğu kirliliği önlemek için, ülkemizde çok ciddi politikalar üretilmelidir" dedi.


  • Türk akademisyene ödül
    Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Bekmez ile ABD'deki Idaeho Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Genç'in ekonomi eğitimi konusunda hazırladıkları makaleye ABD'de ödül verildiği bildirildi. Bilim adamlarının ABD'de düzenlenen törenle ödüllerini aldıkları kaydedildi.



    1 Kasım 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED