AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
|
|
Otların da bir masalcısı var. Ülkemizde yetişen ot çeşitleriyle ilgili yaptığı araştırmalarla tanınan Tijen İnaltong, ot çeşitleriyle yeni yeni yemek tarifleri hazırlıyor, bunları yaparken masallardan ve mitolojiden de faydalanıyor. Son kitabı "Bir Ot Masalı" ile, pazarlarda görüp de ne olduğunu çıkaramadığımız için almaya cesaret edemediğimiz otları tanıtmaya çalışan masalcı, zaman zaman manilerden ve yöresel deyişlerden de faydalanıyor. Ot çeşidi bakımından son derece zengin bir coğrafyada yaşadığımıza değinen ot masalcısı, yediklerimizin faydasını görebilmek için, yemeğin yapım aşamasından yenilen ortama ve ortamdaki kişilere kadar birçok etkenin önemli olduğunu belirtiyor. Mevsimi dışında üretilen sebzelerin ve marketlerin soğuk raflarındaki yiyeceklerin organizmayı olumsuz etkileyeceğinden de söz eden İnaltong, "Pazarlar, insanın tüm duyularını harekete geçiren mekanlardır, ben de otlarla olan uğraşıma Bodrum Pazarı'nda başlamıştım zaten. Oyun oynar gibi deneme yanılma yöntemleriyle bugünkü tarif listemi oluşturdum" diyor. Hikayelerini de anlatıyor Şu sıralar daha çok şehirleri gezip semt pazarlarının altını üstüne getirmeyi tercih eden İnaltong, kendisini yemek konusunda tam bir Egeli olarak hissettiğini vurguluyor. 'Mevsimlerle Gelen Lezzetler', 'Tak Koluna Sepeti: Bodrum Pazarından Tatlar, Renkler, Portreler', 'Mutfakta Zen' ve 'Üç Malzemeli Beş Yıldızlı Tarifler' kitaplarının da yazarı olan İnaltong, "Bir Ot Masalı'nda yalnızca tarif ve bitkilerin yararlarını vermekle yetinmedim. Tarihten gelen hikayelerini ve bize anlatmak istediklerini de yazdım" diyor. ÜRÜN DİRİER SEVDİKLERİNİZLE YEMEK YİYİN
Günümüzün hızlı yaşam koşullarında insanların beslenmelerine gerekli özeni göstermediklerini, yemeği amaç değil, araç olarak gördüklerini ifade eden ot masalcısı, "Bazen diziyi kaçırmamak için bile doğru dürüst yemek yemiyoruz. Halbuki yiyeceklerdeki besin değerlerini vücudumuzun olumlu bir şekilde kullanabilmesi için yemeğimizi sevdiğimiz insanlarla birlikte, huzurlu bir şekilde yememiz gerekiyor. Dünyada yapılan tüm araştırmalar da bunu kanıtlıyor" şeklinde konuşuyor.
|
|