AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
ÇİÇEKLER DE ÇOCUK GİBİDİR İLGİ BEKLER

Çiçek yetiştirmek iki günde bir su vermekle olmaz. Çocuk gibidir çiçekler, ilgi ister, bakım ister. Önce çiçeği sevmeli sonra nasıl bakılması gerektiğini bilmeli.

  • GÜLDEN TÜMER / İSTANBUL
    Sonbahar yaklaşırken evlerde yapılan hazırlıklar da hız kazanıyor. Aileler, bir taraftan kendileri ve çocuklarının eksiklerini tamamlamaya çalışırken diğer taraftan da evlerinin dekorasyonunu gözden geçiriyor. Hem evlerinde hem de balkon ya da bahçelerinde çiçek yetiştirenler çiçekçileri gezmeye başladı bile. Geçtiğimiz kışın, çok uzun ve sert olması nedeniyle çiçek yetiştirmede büyük sorun yaşayanlar, bu yıl daha temkinli olma konusunda kararlı. Eyüp'teki Gün Çiçek Bahçesi'nin işletmecisi Erkan Solgun, 25 yıldır bu işi yaptığını ve çiçekleri çok iyi tanıdığını belirterek, "Biz müşterilerimize her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sonbaharda hangi çiçeklerin yetiştirilebileceğini, hangi koşulların sağlanması gerektiği konusunda kendilerini bilgilendiriyoruz" diyor. Bundan 20, 25 yıl önce Türkiye'de parmakla gösterilecek kadar az sayıda çiçek satan bahçe olduğunu ifade eden Erkan Solgun, "Bu rakam gitgide artıyor. Çiçek bahçesi açıyorlar ama tekrar kapatmak zorunda kalıyorlar. Bu iş zordur, önce sevmek sonra bilmek gerekir" diyor. Bazı çiçekçilerin müşterileri fazla bilgilendirmediğini anlatan Solgun, "Haftada iki kere sulamanın yeterli olduğunu söylüyorlar. Oysa içerdeki havaya göre su verilir. Çiçeğin konulduğu yer güneş alıyor mu, almıyor mu? Vitamin gerekir mi? Nasıl bir toprak kullanılması gerekiyor? bu konularda bilgi veriyoruz" şeklinde konuşuyor. Çiçeklerin cinsinin, türünün de çok önemli olduğunu anlatan Solgun, büyük alışveriş merkezlerinde de çiçek satılmasından şikayetçi. Oralardaki bitkilerin ucuz ama çiçekçilerdeki kadar kaliteli olmadığını iddia eden Solgun, "Vatandaş oraları tercih ediyor, sonra pişman oluyor. Bir sorun yaşadıklarında çözemiyorlar, çiçekler kısa ömürlü oluyor. Çünkü reyon görevlisi ne kadar biliyorsa o kadar yardımcı olabilir" diyor. Çiçeklerin vitaminin çok önemli olduğunu anlatan Solgun, "Biz hastalandığımızda hemen doktora gidiyoruz, çiçeklerin de doktoru insandır" diyor. Toprağa dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Solgun, salon bitkileri için özel bir toprak olan 'torf'u tavsiye ediyor. Müşterileri ile sürekli ilişki içinde olduklarını anlatan Solgun, onlar için torfu da farklı topraklarla karıştırdığını ama sırrını kimseye vermediğini belirtiyor. Gün Bahçesi müşterileri arasında Oya Başar, Erdal Özyağcılar, Cüneyt Arkın gibi ünlüler de yer alıyor.

    Çiçek yetiştirmek daha zor

    İklimlerin değiştiğini ifade eden Solgun, "Pitosporum, fenix, palmiye, çam gibi bitkiler çok dayanıklıdır. Ama yine de geçtiğimiz kış bu bitkileri yetiştirenler büyük sıkıntılar çekti. Bu yıl da geçen kış gibi ağır bir kış yaşanması halinde bu bitkileri yetiştirenleri, neler yapmaları gerektiği konusunda uyarıyoruz" diyor. Solgun, tedbir olarak fenix veya palmiyenin çok kar yağdığında naylonla kapatılabileceğini, çamın ve pitosporumun da 2, 3 yerinden bağlanılmasını tavsiye ediyor.

  •  
    'Ot masalcısı'ndan denenmemiş tadlar
    Ülkemizde yetişen otları masal kahramanları haline getirip ki-taplarına yansıtan Tijen İnaltong, ot yemeği tariflerinde manilerden, masal ve mitolojiden de faydalanıyor. Denenmemiş yeni tatlar arayanlara sunuyor.
    50 METRELİK MEKTUPLA GELEN MUTLU SON
    Hakkari'de bir kişi ayrıldığı sevgilisine, yazdığı 50 metrelik mektuptan sonra yeniden kavuştu. Hakkari'de sevdiği kızla tartıştıktan sonra ayrılan Naci Kara, bir ay önce yazmaya başladığı 50 metrelik mektubu tamamlayarak soyadını açıklamadığı sevgilisi Nazlıcan'a gönderdi. Kara'nın sevgisini, üzüntüsünü, acısını ve sitemini dile getirdiği mektubu okuyan Nazlıcan ise kızgınlığını ve küskünlüğünü daha fazla sürdüremeyerek, barışmaya karar verdi. Bu mektubun ardından kız arkadaşıyla yeniden biraraya gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Naci Kara, Nazlıcan ile evlenme kararı aldıklarını belirtti. Nazlıcan'dan bir kez daha ayrılmayı göze alamadığını ifade eden Kara, bundan sonraki yaşamı birlikte paylaşacaklarını söyledi. Ailelerinin de bu sevgiye karşı çıkmadığını dile getiren Kara, düğün hazırlıklarına başladığını vurguladı. Nazlıcan ise sevgilisinden aldığı mektubu 2 günde okuduktan sonra barışmaya karar verdiğini kaydetti.
    25 Ağustos 2004
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED