T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

3 milyar dolarlık cirosu var ama onun gözü çiftçilikte

'Kalan ömrümü doğduğum yere, köylüye hizmete adadım' diyen Hedef Alliance Başkanı Ethem Sancak, Avrupa'nın en büyük süt çiftliğini kurmaya hazırlanıyor

Fatma
Çiftçi
Siirt'te doğup büyüdü. İstanbul'da İşletme Fakültesi'nde okurken, babasını kızdırma pahasına sol hareketin içinde yeraldı. İlaç depoculuğuna başladı. Hedef İlaç Deposu'nu kurdu, yıllar sonra pazarın lideri oldu. "Fazla büyüdük" dedi, şirketin yarısını Avrupa'nın ilaç dağıtım devi Alliance UniChem'e sattı. Şimdi 3 milyar dolar cirolu ve 7 bin çalışanı olan Avrupa'nın yedinci büyük ilaç dağıtım şirketi Hedef Alliance'ın Yönetim Kurulu Başkanı. İşadamı Ethem Sancak, ilaç işini profesyonel yöneticilere bırakıp, dünyanın ve Türkiye'nin geleceği olarak gördüğü tarım ve hayvancılığa yoğunlaşırken, "Kalan ömrümü, geldiğim yere, köylüye hizmete adamak istedim" dedi. 4 yılda 3 bin mil yaparak Arjantin, Brezilya, Uruguay da dahil olmak üzere birçok ülkede 1500 çiftlik gezdiğini anlatan Ethem Sancak, bugünlerde Başbakan'la birlikte Yeni Zelanda'da bulunuyor. Sancak, Başbakan döndükten sonra da orada kalacağını ifade etti.

ARAZİLER KÜÇÜLDÜ

Türkiye'de özel toprakların traktör sokulamayacak kadar küçüldüğüne dikkat çeken Ethem Sancak, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) işlettiği büyük çiftliklerin kiralama yöntemiyle işletmecilere açılmasını istiyor. Bu hükümetin bu çiftliklerden sekizini 30 yıllığına tarım yapmak şartıyla kiraladığını hatırlatan Sancak, kendilerinin de Denizli Acıpayam'daki 22 bin dönümlük çiftliği kiraladıklarını ve mart ayında çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Sancak, ilk etapta 50 milyon YTL harcayıp 10 bin baş hayvanla Avrupa'nın en büyük süt çiftliğini kuracaklarını kaydetti. Danone'den Diyarbakır civarında bir süt işlem fabrikası kurma konusunda söz aldıklarını belirten Sancak, onlara hammadde sağlama konusunda çalıştıklarını, on yıl sonra en az 100 bin köylüyle çeşitli biçimlerde ortak olmayı hedeflediklerini kaydetti.

PARAYI YAVRULATMAYA HİÇBİR DİN İYİ BAKMAZ

"Rantiyecilik bütün dinler ve ideolojilerce mekruh kılınmıştır. Servetin üzerine yatıp, parayı yavrulatmak doğru değil" diyen Sancak, ilaç işimden kazandığı sermayeyi, kârlılığı olan, milli ekonomiye katkı yapacak ve sosyal sorumluluk taşıyacak bir işe aktarmayı düşündüğünü ve bu açıdan bakıldığında geleceğin işi olarak tarım ve hayvancılığı gördüğünü söyledi. Sancak, "Gelecekte et , süt ve buğday çok stratejik olacak. Tabii dünya kıtlıkla karşı karşıya kalacaksa, insanlar bilgisayar yeyip yaşayamazlar" diye konuştu.

HASTANE İNŞA EDECEK

Özel Hastaneciler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'nin Başkanı olan Muharrem Usta ile yarı yarıya ortaklık imzaladıklarını anlatan Ethem Sancak, "3 yılda 300 milyon dolarlık yatırımla 20 bin kişiyi istihdam edecek hastaneler inşa edeceğiz" dedi. Sancak, ortakları Medikal Park Grubu'nun İstanbul'da Fatih ve Beşyüzevler'de iki hastanenin sahibi olduğunu hatırlattı.

Güneydoğu tarım ve hayvancılıkla kurtulur

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusunun sıkıntılı olduğunu dile getiren Sancak, sorunların ekonomik yönüne dikkat çekti: "Bir Siirtli olarak söylüyorum ki, orada tarım ve hayvancılıktan başka hiçbir sektör gelişmez. Yirmi yıl sonra bunun üzerine kayak, turizm sektörü, otomotiv sektörü gelişir" Bu amaçla, 2003 yılında Koç Holding ve Ata Grubu'nun Urfa'da kurduğu Avrupa'nın en büyük çiftliğine ortak olduğunu anlatan Sancak, ortağı Mustafa Koç'un kârlı görmediği için ayrılmak istediğini, ancak o ayrılsa da kendisinin diğer ortağıyla yola devam edeceğini kaydetti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi