T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 5 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hacılara ‘lüküs’ seyahat

Bu yıl hacılar geçtiğimiz yıllara nazaran daha yüksek bir ücretle hacca gidecek. Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a göre fiyat artışı, hacılara verilecek elbiselik kumaş ve yeni çantalar ile lüks otobüs seyahatinden kaynaklanıyor.

Hacı adayları kutsal topraklara yolculuklarına başlarken, tartışmalı bir konu olan Türkiye’deki hac fiyatlarının yüksekliği tekrar gündeme geldi. Konuyu tekrar gündeme taşıyan bu yıl geçtiğimiz yıllara nazaran daha yüksek ücretler ödenerek hac vazifesinin yerine getirilecek olması. CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomambay’ın hac üretlerindeki artışla ilgili soru önergesini cevaplayan Devlet Bakanı Mehmet Aydın hac ücretlerindeki artışın hacılara verilecek yeni valizler ve elbiselik kumaşlar ile kutsal topraklardaki intikallerinde kullanılacak lüks otobüslerden kaynaklandığını açıkladı. Aydın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hac ücretlerini dolar yerine avrodan tahsil ediyor olmasını da havayolu firmalarının işlemlerini avro üzerinde gerçekleştirmelerine bağladı.

50 AVRO İADE EDİLMEYECEK

Haccı daha maliyetli hale getiren nedenlerden biri de THY ve Suud Havayolları’nın, hac uçak bileti ücretlerine akaryakıt, sigorta harcı ve bağlantı ücreti olarak yaklaşık 50 avroluk zam yapması. Diyanet İşleri Başkanlığı da hacı adaylarından fazladan alınan 50 avronun zam gelmemesi halinde iade edileceğini açıklamasına karşın Devlet Bakanı Aydın “İlgili havayolları yetkilileri ile halen devam eden müzakerelerden talep edilen zammın bu rakamın hayli üzerinde olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

BİR HACIYA 3.5 METREKARE

Hac ücretlerindeki artışın diğer bir nedeninin hacı adayları için Mekke ve Medine’de kiralanan ev ve otellerin kutsal mekanlara yakın olmasından kaynaklandığını belirten Aydın, “Suudi Arabistan makamları bu yıl 3.5 metrekareye bir hacı yerleşecek şekilde planlama yapılmasını şart koştu. Bu durumda da, önceden 1500 kişinin yerleştirildiği binaya ancak 1285 kişi yerleştirilebilecektir” dedi. Aydın, hac ücretlerindeki artışın önemli bir nedeninin ise hacılara verilecek olan elbiselik ve çanta olduğunu söyledi. Aydın, bu yıl hacı adaylarına 2 takım elbiselik kumaş verildiğini belirtti. Aydın, “Diğer taraftan, geçen yıl çanta verilmemesi sebebiyle hacılar problem yaşadı. Bu nedenle bu yıl hacı adaylarımıza 2’şer adet troleyle bagaj çantası verilecektir” dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    İlk kafileler hac yolunda

    Yurdun çeşitli bölgelerinden mukaddes topraklara gidecek ilk hacı kafileleri yola çıktı. İstanbul’dan kutsal topraklara hac seyahati 420 kişilik uçakla başladı. Suudi Arabistan’a gidecek hacı adayları için Atatürk Havalimanı’nda uğurlama töreni düzenlendi. Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy hacı adaylarının 13 Ocak tarihinde başlayacak dönüşlerinin 14 Şubat’ta tamamlanacağını bildirdi. Samsun’da da Çarşamba Havaalanı’ndan hacca gideceklerden oluşan 225 kişilik ilk kafile da kutsal topraklara uğurlandı.Bölgedeki 6 ilden yaklaşık 4 bin 900 hacı adayı, 18 Aralık’a kadar kafileler halinde hacca gidecek. Kırıkkale’de ise 416 hacı adayı Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle yola çıktı. Kafilenin uğurlanması sırasında, hacı adaylarının yakınlarının göz yaşlarına hakim olamadıkları gözlendi. Sık sık otobüsten inen hacı adayları, yakınlarıyla 2. kez vedalaşarak helallik diledi. Osmaniye’den de ilk kafilenin yola çıktığı bildirildi.

    Yüzde 20 daha pahalıya gittiler

    Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yılki hac ücretlerini avro cinsinden açıklayarak gizli zam yapmıştı. 2005’te 1790 dolar olarak açıklanan iki kişilik hac ücreti için bu yıl 1740 avro alındı. Bu yıl hacca gidenler, 2 bin 150 dolar ödedi. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl hacca gidecek olanlar için normal, normal yemekli, müstakil odalı ve otel tipleri olmak üzere farklı hac tiplerinde 10 çeşit ücret seçeneği sundu. Bugünlerde hac yolculuğuna çıkan vatandaşlar, kutsal topraklarda 30-45 gün arasında kalacaklar. Hacı adaşları, bu normal tip hac için 1740 avro ödedi. Hacı adaylarına sadece Medine’de 8 gün yemek verilecek.

    ŞEYTAN TAŞLAMAYA GİDİŞ DÖNÜŞ ÜCRETİ HACIYA AİT

    Diyanet, 2 kişilik müstakil odada kişi başı hac ücreti olarak 3 bin 260 avro aldı. Binalardaki odalar karyolalı ve klimalı olacak, ancak mutfak, banyo ve tuvaletleri müşterek kullanacaklar. Hacı adayları, şeytan taşlamaya gidiş-dönüş ücretlerini de kendileri ödeyecek. 5 yıldızlı otellerde konaklamak isteyen hacı adaylarının da 16 gün kalacakları 2 kişilik odada kişi başı 5 bin 735 avro ödemeleri gerekiyor. Bu grupta hacca gidenler Mekke’de Sheraton, Medine’de ise Hilton otelinde konaklayacaklar.

    Diyanet sağlık ekiplerince; Mekke’de 150, Medine’de 50 yataklı Diyanet hastanesinde, evlerin bulunduğu bölgelerde açılacak polikliniklerde, sağlık merkezi ve sağlık ocaklarında, gezici sağlık ekiplerince Mekke ve Medine’deki evlerde, Arafat’ta Diyanet Sahra Hastanesi’nde, 15’i tam donanımlı 20 adet ambulansla, Mina’da seyyar sağlık ekipleriyle hacı adaylarına sağlık hizmeti de verilecek.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi