T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 5 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yatta öğle yemeği yiyip körfezde de hava aldılar

Başbakan Erdoğan Yeni Zelanda ziyaretinin ilk gününde meslektaşı Helen Clark ile yatta öğle yemeği yedi ve körfezde tekne turu attı. Erdoğan, Türk derneği temsilcileriyle de biraraya geldi

Başbakan Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Yeni Zelanda ziyaretinin dünkü ilk gününde buradaki Türklerle biraraya geldi ve yatla körfezde tekne turu attı. Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ile birlikte öğle yemeği yiyen Erdoğan, meslektaşına çeşitli espiriler de yaptı.

Başbakan Erdoğan dün ilk olarak, Auckland Türk Derneği temsilcilerini kabul etti. Erdoğan’ın ikamet ettiği Langham Oteli’nde gerçekleşen kabulde, basının görüntü almasına izin verildi.

Burada yaşayan Türkler, Başbakan Erdoğan’a haftada bir saat olan Türkçe radyo yayın saatinin artırılması isteklerini ifade ederlerken, Erdoğan’ın da Devlet Bakanı Beşir Atalay’a konunun araştırılarak, neler yapılabileceğinin incelenmesi talimatı verdiği öğrenildi. Türklerin, Yeni Zelanda’da okuyan Türk öğrencilerin yıllık 25 bin dolar eğitim parası ödediklerini belirterek, bu miktarın düşürülmesi için Başbakan Erdoğan’dan yardım istedikleri belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın da, Türklerden aktif siyasetin içinde olmalarını istediği, birlik ve beraberlik içinde topluma entegre olmaları gerektiği görüşünü dile getirdiği ifade edildi.

CLARK ÖZEL İLGİ GÖSTERDİ

Başbakan Erdoğan, Auckland Türk Derneği temsilcilerini kabulünün ardından Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Clark, Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyete, Pacific Mermaid adlı yatta öğle yemeği verdi. Heyet üyelerinin eşleriyle birlikte katıldıkları tekne turunda, Başbakan Erdoğan’ın Körfezi, İstanbul Boğazı’na benzettiği ifade edildi. Burada yapılan sohbette Helen Clark’ın, yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip Yeni Zelanda’da işsizlik oranının yüzde 3 civarında olduğunu ifade ederek yakındığı kaydedildi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan’ın da, “Keşke bizde de bu kadar düşük olsa” dediği belirtildi. Körfezde deniz turu yapan iki lider ve beraberindekiler, daha sonra bir yat tersanesinde incelemelerde bulundular.

Öte yandan Başbakan Erdoğan, daha önceki Avustralya ziyaretinde kendisini evinde ağırladığı belirtilen Kazım Ateş adlı işadamı ve eşi ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.

SAVAŞ ANITINA ZİYARET

Auckland’daki temaslarını tamamlayan Başbakan Erdoğan, buradan Weington’a geçti. Başbakan Erdoğan, burada Yeni Zelanda ana muhalefet lideri Don Brash’ı kabul etti. Erdoğan’ın konakladığı Intercontinental Otel’de basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Erdoğan, görüşmenin ardından Ulusal Savaş Anıtı’nı ziyaret etti. Başbakan Tayyip Erdoğan bugün, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ile görüşecek ve “Te Papa Tongarewa” Yeni Zelanda Müzesi’ni ziyaret edecek, “Maori Töreni”ni izleyecek. Erdoğan, Yeni Zelanda-Türkiye İş Konseyi toplantısına da katılacak.

  • AUCKLAND

    Erdoğan’a sıkı koruma

    Başbakan Erdoğan’ın körfezde yaptığı tekne turu sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Başbakanlık korumaları ayrı bir tekneyle Erdoğan ve beraberindeki heyetin bulunduğu tekneyi tur süresince adım adım izledi. Yeni Zelanda güvenlik birimleri de tekne gezisinin yapıldığı bölgede sıkı güvenlik önlemleri aldı.

    Kız çocuklarına yüksek seviyede eğitim verilmeli

    Başbakan Tayyip Erdoğan, bir ülkede demokrasinin gerçek manada işlemesinin, o toplumun tüm fertlerinin hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanmasına bağlı olduğunu bildirdi. Erdoğan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 71. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Türk kadınına 1934’te dünyanın önde gelen pek çok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı tanındığını hatırlatan Başbakan, “Ancak, şunu da kabul etmemiz gerekir ki, kadınlarımızın sosyal ve siyasi alandaki etkinliği henüz istenilen seviyeye gelmemiştir” dedi. Kadınların, kendilerine tanınan hakları istenilen düzeyde kullanabilmeleri için öncelikle kız çocuklarına yüksek seviyede eğitim ve öğretim imkanının sağlanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, hükümetin bu konuda her türlü imkanı seferber ettiğini belirtti.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi