T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 13 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

2,8 milyar dolarlık İslami bono çıkıyor

Türkiye İslami tahvilleri bir türlü çıkaramazken Dubai, 2,8 milyar dolar ile şimdiye kadarki en büyük sukuk kağıdını piyasaya sürmeye hazırlanıyor

Türkiye'nin bir türlü çıkaramadığı İslami bonolarda Körfez bölgesi hızla yol almaya devam ediyor. Dubai kökenli Limanlar Gümrükler ve Serbest Bölge Kurumu (PCFC) 2,8 milyar dolar ile şimdiye kadarki en büyük convertible sukuk (İslami bono ve tahvil) kağıdını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Gulfnews.com sitesinde yer alan habere göre 2,8 milyar dolarlık dev bonoya değerinin yüzde 50'sinden fazla, yani 4-5 milyar dolarlık talep gelmesi bekleniyor. Liman ve altyapı inşasında kullanılması beklenen sukuk kağıdı, Barclays Bank ile geçtiğimiz yaz Türkiye'de temsilcilik açan Dubai İslam Bankası (Eti Salat'ın sahibi) aracığıyla halka arz ediliyor. Konuyla ilgili yorum yapan Dubai Borsası İş Geliştirme Direktörü Fadi Ghosaini, 300 milyar doları bulan İsviçre kökenli fonların da İslami finans ürünlerine yatırım iştahı bulunduğunu belirterek bunların en azından yüzde 25'ini çekmeyi hedeflediklerini kaydetti.

TÜRKİYE, AĞIR KALDI

Körfezden yoğun ilgi olacağına dair sinyallerin güçlenmesine rağmen Türkiye, 'kira sertifikası' olarak adlandırılan bonolarla ilgili tasarı halen Başbakanlık'ta bekliyor. Oysa İslami tahvil ve bonolarda hızlı davranan Malezya geçtiğimiz yıl sonunda 350 milyon dolarlık, Pakistan bu sene başında 600 milyon dolarlık sukuk kağıtları piyasaya sürdü.

'İslami Endeks' için fon kuruldu

Dow Jones Endeksleri'nin geçen yıl İMKB'deki 15 şirketi listeleyerek oluşturduğu İslami Pazar Türkiye endeksi, Bizim Menkul Değerler aracılığıyla İMKB'de alınıp satılabilecek. Borsa Yatırım Fonu adıyla kurulan fona yatırım yapanlar listedeki 15 şirketin hisselerini tek işlemle alıp satma imkanı elde edecek. Kurumsal ve profesyonel yatırımcılar ile varlık yöneticileri tarafından tercih edilmesi beklenen Fon'da portföy geliri için vergi uygulanmıyor. Ayrıca yatırımcılara dağıtılan temettüler de stopajdan muaf. Yasal olarak Fon, hisse senetleri için uygulanan mevzuata tabi. Fon alım satımı için yatırımcıların ayrıca bir hesap açtırmasına, farklı müracat veya sözleşmeler yapmasına da gerek yok. Bizim Menkul Değerler'in İslami Pazar Türkiye Endeksi'nden oluşturduğu fon Önümüzdeki günlerde yatırımcılara sunulacak. Dow Jones Islamic Market Turkey endeksi Dow Jones tarafından geçtiğimiz yıl hazırlandı. Endeks içerisinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 15 şirket bulunuyor. Dow Jones'un içki, kumar, eğlence sektörü, domuz ürünleri ve faiz geliri (yüzde 30'un altı) dışında iş yapan şirketlerden seçtiği 15 şirket arasında Ülker, Erdemir, Arçelik, Ford Otosan, Tüpraş bulunuyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi