T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 13 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Büyüme hızlandı

Türkiye'nin büyüme hızı, yılın üçüncü çeyreğinde hız kazandı ve yüzde 7,3'e yükseldi

  • EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
    Türkiye, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,3 oranında büyürken, dokuz aylık büyüme yüzde 5,5 olarak gerçekleşti. Bu durumda yılsonu hedefi olan yüzde 5'lik büyüme oranı aşılacak gibi görünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyreğinde yüzde 3,4 olan büyüme hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 7,3'e yükseldi. Büyümenin sürükleyici sektörü ise yine inşaat oldu. Sektörel bazda en yüksek büyüme yüzde 19,7 ile inşaat sektöründe yaşandı.

    Bu yılın 9 ayında, gayrı safi milli hasıla (GSMH) tutarı, cari fiyatlarla 352 milyar 879.8 milyon YTL olarak açıklanırken, GSMH artış hızı cari fiyatlarla yüzde 14, sabit fiyatlarla ise yüzde 5,5 olarak gerçekleşti. Dokuz ayda oluşan GSMH rakamı, dolar bazında ise cari fiyatlarla 262,5 milyar dolar olarak hesaplandı.

    İNŞAAT BAŞI ÇEKTİ

    TÜİK'e göre üçüncü çeyrekte, sektörel bazda sabit fiyatlarla en yüksek büyüme yüzde 19,7 ile inşaat sektöründe yaşandı. Buna karşılık, mali kuruluşlarda yüzde 0,5, kar amacı olmayan kuruluşlar da yüzde 0,2 oranında daralma oldu. Aynı dönemde devlet hizmetleri yüzde 0,8, konut sahipliği yüzde 1,8 büyürken, tarım yüzde 6,4, sanayi yüzde 5,6, ticaret 7,1, ulaştırma haberleşme yüzde 7,4, serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 7,1, ithalat vergisinde de yüzde 14,1 artış yaşandı. Bu arada üçüncü çeyrekte sabit fiyatlarla devletin harcamaları yüzde 3,3, özel tüketim harcamaları ise yüzde 11,2 oranında arttı. Gayri safi sabit sermaye oluşumunda artış yüzde 27,9, mal ve hizmet ihracatı artışı yüzde 2,7, mal ve hizmet ithalatı artışı ise % 11,9 oldu.

    Durgunluk beklentisi temelsiz

    İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Paya, 2005'in büyüme rakamının yüzde 6'lar civarında olacağının anlaşıldığını ifade ederek, "Türkiye'ye muazzam bir para girişinin sürdüğü bir ortamda söylendiği gibi bir resesyon (ekonomik durgunluk) beklentisi temelsiz. Büyümenin harcı dışardan gelen sermaye girişi. Sermaye girişi çok güçlü, özelleştirmeler de geliyor" dedi.

    İnşaat finansmanına dikkat!

    Türkiye'nin üçüncü çeyrekte yüzde 7,3'le yüksek bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Şevket Sayılgan da, inşaattaki büyümeye dikkat çekerek, inşaat sektörünün finansmanında vade uyumsuzluğunun risk oluşturduğunu savundu. Sayılgan: "Bankalar finanse ederken daha kısa vadeli, ama kullandırırken daha uzun vadeli kullandırıyor. Bankalar konut kredisinde faiz riskini üstleniyor" diye konuştu.

    Çiçek: Rehavete kapılmayacağız

    Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, açıklanan büyüme rakamlarının yıl sonu hedefinin tutturulacağını gösterdiğini ancak rehavete kapılmayacaklarını söyledi. Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Ekonomik göstergeler açısından hiç de anlatıldığı gibi olumsuz bir durum söz konusu değildir. Aksi halde bazı söylemlere, bazı mesajlara veya toplantılara bakarsak, sanki yarın sabah Türkiye batıyor gibi genel bir hava çizilmektedir. Bu doğru değildir. Ancak bu, hükümet olarak bizi rehavete kaptırmayacaktır. ''

    Yılsonu hedefi için yüzde 3,4 yetiyor

    Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 7,3'lük büyüme oranıyla 2001 krizinden sonraki 15 çeyreklik arka arkaya büyüme rekorunu yeniledi. Rekorun bu yıl sonunda ise kırılması bekleniyor. Bu yılın tümü için yüzde 5 olan büyüme hedefinin üzerine çıkılabilmesi için Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yüzde 3,4'ün biraz üzerinde büyümesi yetecek. Ancak son çeyrekte büyüme oranı sıfır olsa bile yılın tamamındaki büyüme oranı yüzde 4,2'de kalacak.

    Morgan Stanley: Büyüme tahminimizden yüksek

    Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde tahminlerin üzerinde bir büyüme gösterdiğini açıkladı.

    Morgan Stanley'in Türkiye ekonomisindeki büyümeye ilişkin analizine göre, yüzde 7 olarak gerçekleşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) temelindeki artış hızının, Morgan Stanley'in yüzde 6,8 oranındaki tahmininin üzerinde olduğu kaydedildi. Analizde, yüzde 7 oranının piyasaların ortak tahmini olan yüzde 5,2'nin ise çok üstünde olduğu vurgulandı.

    Özel sektörün dinamizmiyle yıllık bazda büyüme rakamının yüzde 5,5 olarak gerçekleştiği sabit yatırım harcamalarının da büyümeye önemli katkıda bulunduğu ifade edildi. Kurumun, Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde ise mevcut trendin devam etmesi durumunda, ekonominin 2005 yılı büyüme hızının yüzde 6,2 olacağı vurgulandı. Morgan Stanley, Türkiye ekonomisinin gelecek yılki büyüme hızının da yüzde 6,5 oranında gerçekleşebileceği tahmininde bulundu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi