T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 13 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Din eğitiminde aşk olmalı

“Manevi aşk ve heyecandan mahrum bir din öğretimi dine zarar verir” diyen ODTÜ Felsefe Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. İnam, öğretmenlerin çocuklara bu heyecanı verebilmek camiye götürebileceğini söyledi

Yakup
Bulut

Yalova’da Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerini Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nde camiye götürerek toplu halde abdest aldırıp namaz kıldıran bir öğretmen hakkında Valilik tarafından inceleme ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılırken, Türkiye Felsefe Derneği Başkan Yardımcısı, ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam uygulamayı savundu. “Manevi aşk ve heyecandan mahrum bir din öğretimi dine zarar verir” diyen İnam, çocuklara bu heyecanı verebilmek için öğretmenlerin camilere götürebileceğini belirtti.

‘FİLM VE MUSİKİ DE KULLANILMALI’

Prof. İnam, son günlerde din eğitimi konusunda medyada çıkan tartışmaları Yeni Şafak’a değerlendirdi. Prof. İnam, din eğitimi veren öğretmenlerinin hayata büyük bir sevgiyle, büyük bir teslimiyetle bakabilen, her türlü yıkım ve felaket karşısında sonsuzlukla olan münasebetini hiç kaybetmeyen çok güzel insanlar olması gerektiğini belirtti. Öğretmenlerin öğrencilere “Siz dini öğrenerek güzelleşirsiniz arkadaşlar” diyecek şekilde yaklaşması gerektiğini belirten İnam, “Bu atmosferi vermek lazım. Belki o atmosferi musikiyle verebiliriz, belki o atmosferi filmler yardımıyla verebiliriz. Belki o atmosferi öğrencileri bizim camilerimize götürerek verebiliriz. İslam’ın çok büyük bir tehdit altında olduğu da düşünülürse, Müslümanlar çok akıllı olmalı. Yaratıcı atılımlar, buluşlar yapması lazım, kendi inançlarını ve maneviyatlarını muhafaza etmek için. Bu yapılamaz birşey değildir. Bunun işaretleri yok değildir” dedi.

Dinlerin yaşanmasını da değerlendiren Prof. İnam, “Yahudilik de Hıristıyanlık da çok ayrılamıyor, dünyayı elegeçirmekle ilgili birtakım tasarılarla yaşanıyor. İslam’ın durumu ise birçok açıdan çok üzücü” dedi.

‘İSLAMIN ULVİYETİ İDRAK EDİLEMİYOR’

İslamın içinde taşıdığı ulviyeti değişik sosyoekonomik-politik nedenlerle temiz, saf bir Müslümanın çoğu zaman idrak edemediğini belirten Prof. Dr. Ahmet İnam, “Çünkü dünyanın birçok yerinde zaten ekonomik olarak kötü durumdadır, mazlumdur, sinmiştir, korku içindedir. Dolayısıyla o güzelliği, sonsuzluğu, bizi dünyanın ötesine götürebilecek o ilahi güçle karşı karşıya sokabilecek, onla gönül bağı tesis edebilecek gücü tam olarak idrak edememekte ve yaşayamamaktadır” diye konuştu.

Eğitimi özgür olan Cumhuriyet asla yıkılmaz

Türkiye’de din eğitiminin daha da özgürleşmesi gerektiğini vurgulayan Prof. İnam, “Eğitim alanı özgür olmalı. İslamı tanıtma başarısını elde edemedikçe, korkuların, baskıların ortadan kalkma ihtimali de yoktur. Dindeki manevi aşkı yaşayabilen örnek insanlar bu aşkı gençlere aktaracaklar, örnekleri göre göre iç insan manevi insan sayısı artacak” dedi. Prof. İnam şöyle devam etti: “Türkiye’de din öğretimi ve eğitimi konusunda insanları özgür bırakmak lazım. Kendi çocuğuna bildiği gibi eğitim vermeli. Bundan korkuyoruz. Sanıyoruz ki böyle olursa Cumhuriyet yıkılır. Devletimizin temellerine dinamit konulur. Ben burada bir tehlike görmüyorum. Tehlike tamamen bunun aksini yapmaktır.Çünkü yasakladığınız zaman yer altına giren faaliyetler gizli olduğu için daha tehlikeli olacak.Halbuki bunlar aleni olacaktır. Belki biraz daha düzen verilebilir, denetimden geçirilebilir. Okulda belki bu genel metafizik boyutu kalın çizgilerle anlatılabilir ama İslam’ın kendine özgü ritüelleri, daha ince yanları eğitimde verilebilir. Okulda mana alemini hissettirmek gerek.”

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi