T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 13 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Eğitime ‘bedelli’ destek

MEB, Başbakan ve Genelkurmay’a sunulmak üzere “bedelli askerlikle eğitime destek” projesi hazırladı. Proje hayata geçerse, Türkiye’nin 96 bin derslik ihtiyacı büyük oranda, Doğu ve Güneydoğu’da ise tamamen kapatılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, derslik sıkıntısını Bedelli Askerlik ile çözecek. Bakanlığın hazırlayıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay’a sunacağı projeye göre, bir derslik yaptıran yükümlüler, 1 ay temel askerlik eğitimi aldıktan sonra terhis olacak.

27 yaşını doldurmuş olanları kapsayacak olan projede yükümlüler, MEB Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı’nın 30 kişilik bir dersliğe asgari maliyet bedeli olarak belirlediği 30 milyar TL ödeyecekler. Genelkurmay’ın onaylaması durumunda kanunun yürürlüğe girdiği tarihte saklı, yoklama kaçağı, bakaya durumunda veya tecilli olan 28 yaşından gün almış veya daha büyük olan yükümlüler, bir yıl içinde askerlik şubelerine başvurmaları halinde bedelli askerlik yapabilecekler.

EĞİTİM RAPORU

Proje Genelkurmay’a Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı bir raporla birlikte sunulacak. 1999 yılında deprem yaralarının sarılması amacıyla bedelli askerlik çıkartıldığı belirtilen raporda, özellikle doğu illerinde terör ve azgelişmişlik sonucu derslik ihtiyacı olduğu ve AB sürecinde sıkıntı yaratabilecek eğitimdeki yetersizliğin giderilebilmesi için ciddi bir kaynak gerektiğine vurgu yapılıyor. İlköğretimde 78 bin, orta öğretimde ise 16 bin 700 derslik ihtiyacı olduğuna dikkat çekilen raporda, 30 kişilik sınıflarda tekli eğitim verilmesi için 3 bin 200 okul, 96 bin derslik, 110 bin öğretmene ihtiyaç olduğu anlatılıyor.

1 MİLYAR DOLAR

Raporda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bedelli uygulaması ile yapacağı eğitim desteğinin, bugüne kadar yapılmış en büyük kampanya olacağı ifade edilerek, öncelikle doğu ve güneydoğuda yapılaca okullara, Genelkurmay’ın belirlediği şehit isimleri verilecek.

1999 yılında çıkan bedelli askerlikten 73 bin 437 kişinin yararlandığı belirtilen raporda, bugün yaklaşık 200 bin kişinin bedelli kapsamına girdiği tahmin ediliyor. Bu kişilerin yarısının ödeme imkanına sahip olduğunu varsayan Bakanlık, 100 bin kişinin bedelli için başvuracağını düşünüyor. Milli Eğitim Bakanlığı 100 bin kişiden, yaklaşık bir milyar dolar eğitime ayrılmasını öngörüyor.

  • YAKUP BULUT / ANKARA

    Genelkurmay bedelliye karşı

    Genelkurmay Başkanlığı’nın bedelli askerlik uygulamasına kesin bir tavırla karşı çıktığı bildirildi.

    NTV’nin haberine göre askeri yetkililer, bedelli askerlikle ilgili taleplere olumsuz yanıt vereceklerini ifade ediyor.

    Üst düzey askeri yetkililer, bu aşamada kesinlikle bedelli askerlikle ilgili çalışma yapılmadığını belirterek, yapmayı da düşünmediklerini, gelecek tekliflere de olumsuz yanıt vereceklerini ifade ettiler.

    Terörle mücadelenin kesintisiz devam ettiğini hatırlatan askeri kaynaklar, “Bir yandan şehitler verilirken diğer yandan parası olan askere gelmesin demek kadar adaletsiz bir uygulama olamaz. Bu durumda teröre karşı canını ortaya koyan Mehmetçikleri ve onların ailelerini nasıl tutacağız” dediler.

    Bu tür önerilerin sık sık ortaya atılmasının asker almada zaafiyet yarattığını da belirten askeri kaynaklar, “Askerlik çağına gelmiş binlerce kişi sırf bu söylentiler yüzünden işlemlerini yaptırmıyor” diye konuştu.

    İnternette örgütlüler

    Bedelli askerlik konusu bakan ve milletvekillerinin en çok başını ağrıtan sorunların başında geliyor. Bedelli askerliğin çıkarılmasını isteyenler internette kurdukları ‘bedelliaskerlik.org’, ‘bedelli.org’ gibi sitelerde örgütleniyor. Özellikle milletvekillerinin cep telefonu numaralarına taleplerin iletilmesi için kampanyalar yapılıyor. Son olarak Ramazan Bayramı’nda bedelli için özel hazırlanmış kartpostallarla bu yöndeki talepleri yoğun bir şekilde alan milletvekilleri ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve TBMM Milli Savunma Komisyonu üyelerinin kapısını sık sık çalıyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi