T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 1 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çimentoda ihracat azaltılacak önümüzdeki 3-4 ay zam yok

Fahiş fiyatla satış yapan çimento karteli sonunda geri adım attı. Çimento üreticileri, önümüzdeki 3-4 aylık dönemde daha çok iç pazara çimento verecek. Ayrıca çok mecbur kalmadıkça yeni fiyat ayarlamasına gitmeyecek

Çimento sektörünün sıkıntılarının ele alındığı toplantıda, "çimento sanayicilerinin önümüzdeki 3-4 aylık dönemde daha çok iç pazara çimento verecekleri, üreticilerin çok mecbur olmadıkça yeni fiyat ayarlamalarına gitmeyecekleri" konusunda mutabık kalındı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan toplantı sonucuna ilişkin yapılan açıklamada, toplantıda "çimento nakliyesinin görece pahalı olması sebebiyle, sorunun daha çok bölgesel olduğu, sektörün kapasite kullanım oranlarında meydana gelen artışların daha da zorlanarak en süt seviyeye çıkarılması için gayret göstereceği, çimento ve klinker ithalatında herhangi bir sorunun bulunmadığı" gibi konularda, tüm kurum ve kuruluş temsilcilerinin görüş birliğine vardıkları belirtildi. Açıklamada, kurum temsilcilerinin mutabık kaldığı diğer konular ise şöyle özetlendi: "TOKİ'nin bölgesel çimento ihtiyacının giderilerek, idarenin sıkıntısının çözüleceği, çimento sanayicilerinin kesin taahhütlerine zarar vermeyecek şekilde inşaat sezonunun yoğun olduğu önümüzdeki 3-4 aylık dönemde ihracatlarını kısarak, daha çok iç pazara çimento verecekleri, üreticilerin çok mecbur olmadıkça yeni fiyat ayarlamalarına gitmeyecekleri, çimento ve beton kalitesini de dikkate alan denetimlerin daha da sıklaştırılacağı ve hazır beton üreticileri ile de bir toplantı yapılması gerektiği." Açıklamada, hükümetin sektörü yakından takip etmeye devam edeceği, çıkabilecek sorunları zamanında çözecek tedbirleri alacağı kaydedildi.

COŞKUN: ÖNLEM ALIYORUZ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, çimento sektöründe bir süredir yaşanan sorunların ele alındığı bakanlıktaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu sorunlardan birinin "çimento" ile ilgili olduğunu belirterek, 'Çimento üretiminde kapasite var ama kullanım oranı düşük. İç fiyatların yüksek olması, kapasitenin yüzde 25'nin yarı fiyatına ihraç edilmesi ve ithalatta deneylerin (testin) uzaması temel sorunlardır" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da, Çimento fiyatlarındaki artışın konut fiyatları üzarindeki etkisine ilişkin soru üzerine, konut fiyatlarındaki artışın reel sektörden kaynaklandıdığını belirtti, "Çimentonun konut fiyatına maliyet etkisi yüzde 4'tür" dedi.

LİMAK Çimento Grup Koordinatörü Gültekin Aksüyek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çimento arzında fazlalık bulunduğunu, talebin de yetersiz olduğunu söyledi. Aksüyek, PÇ 42,5 çimentosunu ihracatta 80 dolara, aynı çimentoyu iç piyasa 120 YTL'ye verdiklerini, katkılı 3,5 çimentosunu ise iç piyasada 62,5 dolara sattıklarını kaydetti, "İç piyasada ihracat fiyatının üstünde satış yapılmıyor"dedi.

Toplu ithalat yapma uyarısı

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Başkanı İsmail Babacan, demir-çelik üreticilerinin fiyatları bu noktaya getirmesiyle haksız kazancın ortaya çıktığını belirtti, toplu ithalata yönelebilecekleri uyarı-ssında bulundu. Babacan, dış satımdaki rahatlık ile iç piyasayı altüst etme hakkını hiç kimsenin kendisinde görmemesi gerektiğini vurguladı.


  • Ev hayaline çimentodan sonra demir engeli çıktı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi