T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 1 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Zorlu'nun Denizbank'ı Belçikalı Dexia'nın

Denizbank'ın yüzde 75'ini piyasa değerinin yüzde 32 fazlası olan 2,4 milyar dolara Belçika ve Fransız ortaklığı Dexia'ya satan Zorlu Grubu bankacılıktan çekildi

Finansbank'ın Yunan NBG'ye 2,7 milyar dolara ve Tekfenbank'ın Yunan EFG Eurobank'a 180 milyon dolara satışının ardından Zorlu Holding'e ait Türkiye'nin altıncı büyük özel bankası Denizbank'ın yüzde 75 hissesi, Fransa-Belçika finansal hizmetler grubu Dexia'ya 2 milyar 437 milyon dolara devredildi. Bu rakamla, bankanın piyasa değeri 3,25 milyar dolara ulaştı. Satışla yılın ilk 5 ayında bankacılık sektörüne toplam 5,2 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi gerçekleşmiş oldu.

DEXIA, ÖDEMEYİ PEŞİN YAPACAK

Hisse satışına ilişkin bedel, gerekli izinler tamamlandıktan sonra Dexia tarafından peşin ödenecek. Denizbank'ın portföyünde bulunan yüzde 39,77 oranındaki Zorlu Enerji hisseleri, bankanın devrinden önce Zorlu Holding tarafından devralınacak.

Dexia, Belçika'daki en büyük rakibi Fortis'le, Türkiye'de de rakip durumuna gelmiş oldu. Dexia CEO'su Axel Miller, Denizbank'ın kalan yüzde 25 hissesi için çağrı yapacaklarını ve hisse alımının finansmanı için yaklaşık 1 milyar euroluk sermaye artırımı gerçekleştireceklerini belirtti. Denizbank'ın alımının yılın son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

HİSSELER TAVAN YAPTI

Denizbank'la Dexia'nın yanında, Standard Chartered, Intesa ve Societe Generale de ilgileniyordu. Bu dört bankanın geçen hafta bağlayıcı tekliflerini vermesinin

ardından görüşmeler Dexia ve Standard Chartered ile sürdürüldü. Görüşmeler sonrasında Dexia'da karar kılındı. Satışın ardından Denizbank'ın İMKB'de işlem gören hisseleri tavan yaptı. Güne 12,00 YTL'den başlayan Denizbank hisseleri, satış haberinin duyulmasının ardından hızla yükselişe geçti. Hisseler, gün sonunda yüzde 20.83 artarak 14,50 YTL'ye yükseldi.

'OTEL ODASINDA KURDUK'

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Denizbank'ın ilk kuşak sermayesindeki büyüme hızında dünyada sekizinci olduğunu vurgulayarak, "Bankamızı 1997'de otel odasında kurduk, beyaz bir sayfadan başladık, bunda 6 bin arkadaşımızın emeği var" diye konuştu. 9,1 milyar dolar aktif büyüklüğe, 12 iştirake ve 244 şubeye sahip olan Denizbank, geçen yıl 200,7 milyon YTL net kar elde etmişti.

Zorlu Grubu enerjide büyüyecek

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, satıştan gelen parayla ilgili sorular sorulduğunu ifade ederek, "Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır" dedi. Grubun 31 bin 500 çalışanı olduğunu, Denizbank'ın satışıyla bunun biraz düşeceğini anlatan Zorlu, daha fazla istihdam yaratmaya çalışacaklarını aktardı. Zorlu, "Hedefimiz, bu ülkeye, nasıl daha yararlı şeyler yaparız, devamlı bunu gözettik. Bu parayı Zorlu ile birlikte Türkiye kazanmış olacaktır" diye konuştu. Zorlu "Finanstan çıktık. Enerjide büyüyeceğiz. Enerjinin her dalında varız. Elektrik-doğal üretiminde varız. Yarın petrolde de olacağız" diye konuştu.

Dünyanın 30. büyüğü

1996'da Fransız Credit Local ve Belçikalı Credit Communal'ın birleşmesiyle ortaya çıkan Dexia, euro ülkelerindeki bankalar liginde ilk 15'te. Aktif büyüklüğü açısından dünyanın en büyük 30'uncusu. Banka, Belçika ve Fransa dışında Lüksemburg, Hollanda, İngiltere, İsveç, İtalya, İspanya, Almanya ve Amerika'da faaliyet gösteriyor. Hem Brüksel hem de Paris'te merkezi bulunan şirketin geçen yıl sonu itibariyle aktifleri 509 milyar euro, net karı da 2 milyar 38 milyon euroyu buluyor. Dexia hisseleri dün Brüksel Borsası'nda yüzde 2,26 geriledi. 19,07 euro'dan işlem gören hisselere göre Dexia'nın piyasa değeri 21 milyar euro.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi