T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 1 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sağlıkta fiks fiyat dönemi

Sağlık harcamalarında 1,4 milyar YTL tasarruf sağlayacak düzenleme kapsamında ayakta tedavilerde 'fiks fiyat' uygulanacak. Yataklı tedavilerde de 'paket fiyat' yaygınlaştırılacak

Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri kapsamında, ayakta tedavilerde de fiks fiyat uygulamasına geçiliyor.

Merkezi Yönetim Bütçesi'ndeki sağlık harcamalarından 1,4 milyar YTL tasarruf sağlayacak önlem paketi, büyük ölçüde şekillendi. Maliye Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalarda, yataklı tedavilerdeki paket fiyat uygulamasının, ameliyatlar dışındaki tedavileri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması kararlaştırılırken ayakta tedavilerde de fiks fiyata geçilmesi benimsendi.

Üst düzey yetkili, uygulama ile giderilecek sorunları şöyle özetledi: "Ayakta tedavilerde muayene ücreti var, tetkik, tahlil ve görüntü ücretleri var. Günümüzde, aynı rahatsızlık için sağlık kurumuna giden 2 kişi için, 2 ayrı fatura düzenleniyor. Önümüze 20 YTL'lik fatura da, 30, 60 veya 150 YTL'lik fatura da gelebiliyor. Fiks fiyat uygulamasıyla, buna bir çeki düzen vereceğiz. Tahlil istensin, istenmesin ayakta tedavi için tek fiyat geçerli olacak."

GLOBAL BÜTÇELEME GÜNDEMDE

Sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik çalışmalarda, "global bütçelemeye" geçilmesi konusu da gündeme geldi. Yeni bütçeleme sisteminde, Sağlık Bakanlığı'na tedavi ve ilaç giderleri için belli bir bütçe tahsis edilecek.

Her ayın sağlık ödemesi, baştan ortaya konacak ve Maliye Bakanlığı, o tutardaki ödeneği serbest bırakacak. Acil ve zaruri hallerde ise aylık bütçenin dışına çıkılabilecek. Halen sağlık kuruluşlarının döner sermayeleri tarafından gönderilen faturalar, işlemlerin ardından ilgili saymanlıklarca ödeniyor ve harcama trendini kontrol etme imkanı da olmuyor. Global bütçelemede, ihtiyaçların karşılanması için sağlığa belli bir bütçe ayrılacak ve her ay o bütçe içinde hareket edilecek" dediler.

  • ANKARA

    Vetolu tek çatı Meclis'te kabul edildi

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 15 maddesini bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiği, ancak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda aynen kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören yasa, aynen kabul edildi.

    Önceki gün, TBMM Genel Kurulu'nda "temel yasa" olarak görüşülmesinin kabul edilmdiği ve toplam 122 maddeden oluşan yasa, 6 bölüm halinde ele alındı. Genel Kurul'da yasanın temel yasa olarak görüşülmesini protesto eden CHP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nu terk etmişlerdi. Yasanın tasarı olarak ilk görüşmelerinde de aynı tavrı sergileyen CHP'liler dün akşam da aynı tutumu sürdürdü.

  • TBMM BÜROSU

    Gümrükçüoğlu: Ortada henüz bir genelge yok

    Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, sağlıkta tasarruf yapılması yönünde herhangi bir genelgelerinin bulunmadığını belirtti. Hükümetten 'sağlık harcamalarını kısın' yönünde bir uyarı almadıklarını belirten Gümrükçüoğlu, 2006 yılı sağlık harcamasının 7.5 milyar YTL olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Sağlık hizmetlerinin aksatılması veya ertelenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Bütün çalışmalarımız gereksiz harcamaların ve varsa suistimallerin ortadan kaldırılması için gerekli kontrol mekanizmalarının oluşturulmasıdır. 'Sağlıkta tasarruf' diye bir cümleyi kabul etmiyoruz. Böyle bir düşüncemiz yok" diye konuştu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi