T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 1 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Diplomatik nezaketsizlik

Cumhurbaşkanı Sezer, İsveç Kralı Gustav'ın Ankara'daki yemek davetine katılmadı. Sezer, "Arınç ve bazı bakanlarının başörtülü eşleri yüzünden davete katılmadığı" iddiasını yalanlamadı

İsveç Kralı ve Kraliçesi,
Meryem Ana Evi ile Efes'i gezdi

İsveç Kralı Karl 16. Gustaf ve Kraliçe Silvia dün Efes'i gezdi. Kral Gustaf, eşi Kraliçe Silvia ve beraberindeki heyeti Meryem Ana Evi'ne gelişinde Peder Tarcy Mathias ve rahibeler karşıladı. İsveç Kral ve Kraliçesi, burada dua ettikten sonra evin çevresini gezdi. Daha sonra Efes Ören yerine geçen İsveç Kralı Karl 16. Gustaf ve beraberindeki heyete, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal eşlik etti. Kral ve Kraliçe'ye Efes Celsus Kütüphanesi önünde İzmir Valisi Köksal ve Selçuk Kaymakamı tarafından Selçuk'un simgesi olan Artemis heykeli, özel ev yapımı Şirince şarabı ve ilçeyi tanıtan kitapçıklar hediye edildi. Rehber Kaan Erge, heyete Efes ören yeri ve yamaç evleri hakkında bilgi verdi. Konuk Kral, Efes Yamaç Evleri'ni ziyaretinde de Efes Müzesi Müdürü Enis Üçbaylar'a "Bu tarihi mekan dünya miras listesine dahil mi?" sorusunu yöneltti. Üçbaylar da, "Henüz dahil değil ama bunun için aday. Çalışmalarımızı yürütüyoruz" karşılığını verdi. Kral Gustaf, yaptığı açıklamada, Meryem Ana Evi ve Efes'e ilk kez geldiklerini belirterek, "Meryem Ana Evi çok sessiz, sakin ve huzurlu bir mekan. Bu güzel ve tarihi yerleri ilk kez görüyorum ve tek kelimeyle harika. Bu tarihe önem veren herkesi kutluyorum" dedi. Efes ören yerlerini gezisinden sonra Efes Alt Kapı'da İsveç Kralı Karl 16. Gustaf, Kraliçe Silvia ve beraberinde-kilere gözleme ikram edildi. Kraliçe Silvia, gözlemenin yapılışını yakından izledi.
  SELÇUK (A.A)
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in konuğu olarak Ankara'ya gelen İsveç Kralı Gustav ve eşi Kraliçe Silvia, İsveç geleneklerine göre Sezer'i Devlet Konukevi'nde verdiği yemeğe davet etti. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer davete Genel Sekreteri'ni gönderdi.

SEBEP BAŞÖRTÜSÜ MÜ

Sezer, davete ilişkin herhangi bir açıklama yapmamasına rağmen, "TBMM Başkanı Arınç ve bazı bakanların başörtülü eşlerinin de davetli olmaları nedeniyle yemeğe katılmayacağı" yönünde Milliyet gazetesinde yer alan haberleri de yalanlamadı. Yemek saati geldiğinde Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer yerine, davete Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ve eşi Müşerref Nehrozoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Sermet Atacanlı'nın katıldığı görüldü. Kral ve Kraliçe'nin, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç'la birlikte kapıda karşıladığı davetliler arasında, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve eşi Yıldız Atalay, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve eşi Mehtap Güler, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli de bulundu.

DİPLOMATİK NEZAKET KURALI

İsveç protokolünde Kral'ın, konuk olduğu ülke onuruna yemek verme geleneği bulunuyor. Sezer'in devete icabet etmemesini değerlendiren diplomasi uzmanları, bunun diplomatik nezakete uygun düşmediğini vurguladılar. Sezer daha önce de, verdiği davetlerde, eşleri başörtülü olan bakan ve milletvekillerine "eşsiz" davetiye göndermesiyle gündeme gelmişti.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA


  • Güneş Dil Teorisi'yle karşılamıştı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi