T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 29 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Öğretmenlerin yolunu kesip, 'Okumak istiyorum' dedi

Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde düzenlenen "Haydi Kızlar Okula" Kampanyası çerçevesinde Van merkeze bağlı Güveçli köyünde okula gidemeyen veya gönderilmeyen kız çocuklarının tespiti sırasında bir kız çocuğu öğretmenlerin yolunu keserek babası istemediği için okula gidemediğini ancak okumak istediğini söyledi.

Kızını okuldan alan alan baba Hamit Belin,"Cezamı öderim ama kızımı okula göndermem" dedi.
Kampanya Van İl Temsilcisi Bahri Yıldızbaş ve 8 öğretmen, kampanyanın yeni döneminde Van merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Güveçli köyünde okula gitmeyen veya ailelerince okula gönderilmeyen kız çocuklarını tespit etti.

Öğretmenlerin evleri tek tek gezmesi sırasında 11 yaşındaki Melek Övünç, öğretmenlerin yolunu kesti.

"LÜTFEN BENİ OKULA KAYDEDİN"

Babasının izin vermemesi nedeniyle okula hiç gitmediğini dile getiren Övünç, "annem okula gitmemi istiyor, ancak babam izin vermiyor. Okuyup öğretmen olmak istiyorum. İnsanlara faydalı olmak istiyorum. 6 kardeşiz. Küçük kız kardeşim okula gidiyor ama beni okula göndermiyorlar. Lütfen beni okula kaydedin" dedi.

Bunun üzerine öğretmenler Şükran Çelik ve Sema Güler, Melek Övünç'ün evine gitti. Babası evde bulunmayan Melek'in annesiyle görüşen öğretmenler, Melek'i okula kaydetti.

KÖYLÜLER OKULA GÖNDERMEME KONUSUNDA ANLAŞMIŞ

Öğretmenler daha sonra ilköğretim 3. sınıftan sonra kızını okuldan alan 8 çocuk babası Hamit Belin'in evine giderek ikna etmeye çalıştılar.

Köyde ortaöğretim kurumu olmadığı için kızını okuldan aldığını ve asla okula göndermeyeceğini belirten Belin, "kızımın taşımalı eğitim kapsamında başka köylerdeki okullarda okumasını istemiyorum. Kızımın okumasını ve meslek sahibi olmasını istemiyorum. Zaten göndersek de bir şey olmaz. Ceza da gelse cezamı öderim, ama kızımı göndermem. Köyde yaklaşık 100 kız okula gitmiyor " diye konuştu.

Bir ara öğretmenlerden biri kendini tutamayarak Belin'e, "Neden kızlara bu kadar düşmansınız. Bu sonuçta sizin kızınız. Sizin anneniz de bir kadın ve bayandı. Neden ayırım yapıyorsunuz" dedi.

Ancak öğretmenlerin çabası sonucu, köylü vatandaşların aralarında anlaştığını ve kız çocuklarını okula göndermeme kararı aldığını söyleyen Belin, köydeki diğer kızların okula gitmesi halinde kızını tekrar okula göndereceğini, kızların gitmemesi halinde asla kızını okula kayıt ettirmeyeceğini ifade etti.

Öğretmenler köyde başka bir eve yaklaşırken evin önünde bekleyen bir kız çocuğunun aniden kaybolduğunu gördü. Bu durum dikkatlerini çekince evin önüne gelerek kızın annesine kızının olup olmadığını sordular. Annesi kızının dedesinin evine gittiğini söyleyince öğretmenler eve doğru yöneldi. Öğretmenler bir anda balkonda beliren Dilan Çalı'nın yanına girerek ilgilenmeye başladı.

Dilan Çalı (9), önce okula gitmek istemediğini ifade ederek, kendisinin okula alınmadığını ve şimdi büyüdüğü için gitmek istemediğini söyledi.

Öğretmen Şükran Çelik, Dilan'a yaşının hala küçük olduğunu, okumanın güzelliklerini anlatarak saçlarını okşamaya başladı. Bu ilgi karşısında bir anda yumuşayan Dilan, abisi ve babasının göndermek istemesi halinde okula gideceğini ifade etti.

Öğretmenler, Dilan'ın abisini ikna ederek, babasının ikna edilmesi sözünü de alıp evden ayrıldı.

"KIZ ÇOCUKLARI KÖYE SU TAŞIYOR"

Köy Muhtarı Süleyman Belin, kız çocuklarının köyde su taşıdığını belirterek köyde su şebekesi olmamasının aileler için başka bir bahane olduğunu kaydetti.

Belin, "Köyümüzde şebeke suyu yok. Bu yüzden kızlar sabahtan akşama kadar ev işlerinin yanı sıra bir de su taşımada kullanılıyorlar. Ayrıca en önemli sorun ise köylülerimiz ilköğretim 5. sınıftan sonra kızlarının büyüdüğünü ve başka bir köye göndererek okutamadıklarını söylüyorlar. Bu anlayıştan ötürü kızlar okula gönderilmiyor. Eğer buraya bir okul yapılırsa herkes kızını okula gönderir." şeklinde konuştu.

"EN ÖNEMLİ SORUN GÖÇ"

Kampanya İl Temsilcisi Bahri Yıldızbaş, 2004'te başlayan kampanya kapsamında 23 bin 500 çocuğu okula kazandırdıklarını söyledi. Bu yıl yaptıkları tespitler sonucu okul çağındaki 20 bin çocuğun okula gitmediğini belirlediklerini anlatan Yıldızbaş, bu yıl 10 bin çocuğun okula kazandırılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Güveçli Köyü'nde 30 kız toplam 130 çocuğun okula gittiğini anlatan Yıldızbaş, bu köyde 105'i kız 120 çocuğun okula gönderilmediğini belirtti.

"SAYI ARTARSA OKUL YAPILABİLİR"

Öğretmenlerin çalışmaları sonucu 58 çocuğun kaydının yapıldığını ifade eden Yıldızbaş, şöyle konuştu:

"Köyde kız çocuklarının okula gönderilmemesindeki en önemli neden babaların kızlarını taşımalı olarak başka köylere göndermek istememesidir. Bu nedenle ilkokul 3 veya 4'ten sonra kızlar okuldan alınıyor. Ancak köylüler kızlarını okula gönderirse, öğrenci sayısı artarsa köyde ortaokul yapılabilir. Van genelindeki sorunumuz ise göçle kentin nüfusunun artması nedeniyle okula gidecek çocuk sayısının artmasıdır" şeklinde konuştu.

  • VAN (A.A/CİHAN)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi