T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 29 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kretschmer: Rehn'in açıklaması sürpriz değil

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretschmer, AB ile Türkiye arasında yıl sonuna doğru bir takım sıkıntılar olabileceğini, ancak bunun yolun sonu anlamına gelmediğini bildirerek, "Dünyada çözümü olmayan sorun yok, karamsar bir şekilde de algılanmak istemiyorum" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretschmer
Hans Jorg Kretschmer ve beraberindeki heyet, Hakkari ve Şemdinli İlçesi'ni kapsayan 2 günlük ziyaretinin ardından, öğle saatlerinde karayoluyla Van'a geldi. Ankara'ya gitmek üzere Van Ferit Melen Havaalanı'na gelen Kretschmer, VİP salonunda bir süre dinlendikten sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, 'Türkiye ile müzakere sürecinin durdurulabilir' yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorulan Kretschmer, "Biliyorsunuz Olli Rehn benim patronum. Patronumun söylediklerine ne ekleyebilirim. Onun söylediklerine ekleyeceğim bir şey yok. Ancak şunu söyleyebilirim. Bu açıklama bir sürpriz olmamalı. Zaten bu konu AB'nin Eylül 2005 toplantısında da ifade edilmiştir. Zaten şuan için bir olasılık, olacak denilmiyor. Olli Rehn 'Olabilir' diyor. Onun için bu açıklama şuan bir olasılık taşıyor. Ama Türk hükümeti bu konunun zaten bilincindedir. Bu konu çok defa gündeme geldi. Yıl sonuna doğru komisyon bu konuya dair rapor sunacak. Yani ek protokolün onaylanması ve uygulanması konusunda bir rapor hazırlayacak. Bundan sonra üye devletler buna göre nasıl bir sonuç çıkaracağına dair karar verecek. Spekülasyonda bulunmak istemiyorum. Yıl sonuna kadar önümüzde birkaç ay var. Bu konuya bir çözüm bulunabilir. Bu nedenle bekleyip ne olacağını izlememiz gerekiyor" dedi.

Dünyada çözümü olmayan sorun olmadığını, karamsar bir şekilde de algılanmak istemediğini kaydeden Kretschmer, yıl sonuna doğru bir takım sıkıntılar da olabileceğini, ancak bunların yolun sonu anlamına gelmediğini söyledi. Kretschmer, "Başbakan bu konuda net bir açıklama yaptı. Bu konuda Türk hükümeti pozisyonunu aldı, AB'de kendi pozisyonunu açıkladı. Bu bir başlangıç noktası teşkil etmeli. Ek protokolün imzalanması Türkiye ile müzakerelerin önünün açılması için bir ön koşuldu. Biz 3 Ekim de müzakereleri başlattık. Belki o sebepten ısrar ediyoruz. Şimdi karşı taraftan da aynı şeyi bekliyoruz. Bu protokolün sadece imzalanması yetmiyor, uygulanması da gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kretschmer, Hakkari ile Şemdinli'de yaptığı incelemelerle ilgili de bir değerlendirme yaptı. Çok güzel görüşmeler yaptığını, farklı kişi ve kurumlarla temaslarda bulunduğunu anlatan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretschmer şunları söyledi:

"Buradan çok önemli izlenimlerle ayrıldığımı söyleyebilirim. Bunlar arasında Şemdinli konusu da vardı. Çünkü bu önemli bir takım konuları da beraberinde gündeme getiriyor. Mesela yargının bağımsızlığı, sivil asker ilişkisi gibi konuları tartıştık. Ankara'ya döndüğümüzde sorunları değerlendireceğiz. Zaten katılım sürecinde her zaman önem taşıyan konuşulan unsurlardandır. Herkesin Kürt meselesi olarak adlandırdığı sorun, Türkiye'nin AB ye katılım sürecinde çözülmeli. Şahsen buna inanıyorum. Konu aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin AB'ye katılım sürecinde gündeminde bulunan başka konularla bağlantılıdır. Bunun için Güneydoğu'daki durumda önemli bir ilerleme kaydedilmeden tüm bu sorunlara küresel bir çözüm bulunması mümkün değil".

Bölgede Demokratik Toplum Partili belediye başkanlarıyla görüştüğünü, kendisine ne gibi talepler iletildiği yönündeki bir soruya karşılık Kretschmer, "Ben bireysel görüşmelerimin içeriğini halka açıklamak istemiyorum. Çünkü bunlar tartışmaların açık bir şekilde yapılabilmesi için kapalı yapılan görüşmeler. Kürt halkının sorunları aktarıldı, dile getirildi" dedi. Kretschmer ve beraberindeki heyet daha sonra THY'nin tarifeli uçağıyla Ankara'ya gitmek üzere Van'dan ayrıldı.

  • VAN (İHA)


    Rehn: Türkiye'nin üyeliği askıya alınabilir

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi