T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 29 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ayaklı borsacı dövizdeki kur oyununa isyan ediyor

Döviz piyasasının kalbinin attığı İstanbul Tahtakale'deki ayaklı borsacılar, piyasalardaki son dalgalanmanın ve dolardaki hızlı çıkışın sorumlusu olarak yabancı bankaları gösterdi

Elif
Yıldız
Serbest döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı ve Tahtakale'de yıllardır döviz alım-satımına aracılık eden ayaklı borsacılar, dolardaki son dalgalanma için yabancı bankaları suçladı. Doların 1,77 YTL'ye kadar çıkması ve ardından Merkez Bankası müdahalelerini getiren süreci yorumlayan 'ayaklı uzmanlar', yabancı bankaların başrolde olduğu oyuna dikkat çekti ve "Biz onların başrolde olduğu bir oyunun oyuncularının oyuncularıyız" açıklamasını yaptı. Bu oyunda halkın hiçbir rolü olmadığını vurgulayan borsacılar, vatandaşın dövize karşı güvensiz olduğunu belirtirken, döviz bürosu sahipleri de bu görüşü doğruladı. Geçmiş yıllardaki krizler nedeniyle dövizden canı yanan vatandaş ise, Türk lirasının daha güvenli bir yatırım aracı olduğu düşüncesiyle dolara hiç rağbet etmedi. İşte, son dalgalanmayı dakikası dakikasına izleyenlerin görüşleri:

12 milyar dolar dışarı kaçtı

Ahmet Yılmaz- Broker: Ülkemizde dolaşan 18 milyar dolar serseri döviz olduğu biliniyor. Bu paranın 12 milyarı şu an kaçmış durumda. Bu paraları yabancı kaynaklar topluyor. Bu senaryo ilerleyecek ve dolar iki YTL'ye kadar çıkacak. Halk dolarım yatırım aracı olmasından soğusa da son aşamada dolara sarılacak fakat zarar edecek. Bu senaryo Cumhurbaşkanlığı seçimi için tertiplenmiştir.

Hayali bir kriz oluşturuldu

Erdal Derin- Broker: Hepimiz bir kobayız, piyasa oyuncularının elemanlarıyız. Bu oyunun arkasında büyük şirketler var. Yabancı bankalar var. Dış güçler hükümeti yıpratmak için hayali bir kriz yaratmaya çalışıyor. Fakat devletin sağlam duruşu bu oyunu engelliyor. Bu duruma kriz demek doğru değil. Bu dalgalanma bir oyun.

Halk oyuna alet olmayacak

Erkan Yılmaz- Broker: Yabancı bankaların, dışarıdaki dalgayı içeride tetiklemek için Türkiye'den toplu döviz alımları yaptığını biliyoruz. Hükümeti, ordu ile birbirine düşürmeye çalışarak yıpratmak istediler olmadı, Danıştay saldırısında başörtüsünü gündeme getirerek yıpratmak istediler olmadı. Şimdi, hükümeti en güçlü olduğu noktadan yani ekonomiden vurmaya çalışıyorlar. Hükümet bu oyundan zarar görmeyecek. Halk da hiçbir şekilde dövize saldırarak bu oyuna alet olmayacak.

Bir kurgunun içindeyiz

Bahattin Ayyıldız- Broker: Bir kurgunun içindeyiz, biz de burada oyuncuların oyunculuğunu yapıyoruz. Kurgunun esas oğlanları ise büyük şirketler. Ülkemizde büyük meblağlardaki serseri dövizin çoğunu Alman bankaları aldı. Bazı bankalar ve şirketler, Türkiye'de döviz piyasasını istediği gibi yönlendirmek istiyor. 18 yıldır bu işin içindeyim bu son hareketlenme nasıl birdenbire oldu hala çözebilmiş değilim. Bu krizin suni olduğunu biliyoruz.

Vatandaş döviz almadı

Mahmut Kızılbulut- Broker: Kısa bir süre önce ortalığı karıştırarak halka 53 YTL'den çeyrek altın aldırdılar. Çeyrek altın 45 YTL'ye düşünce halk mağdur oldu. Bu nedenle vatandaş dövize güvenmediği için parasını dövize yatırmadı. Vatandaş için YTL artık daha güvenli.

Oyunun merkezi Londra

Engin Duru- Broker: Kesinlikle bir oyun oynanıyor. Bu konuda en çok etkin olan Londra yatırım fonlarının yaptığı döviz alımları. Özellikle Templeton, Mobius ve Soros'u bu konuda suçluyorum. Gerçek bir kriz olsaydı, halk da dolara rağbet ederdi. Bu bir plandır. Toplu döviz alımları yapan iki yabancı banka var. Ayrıca Japonlar da yüklü alım yapıyor.


  • Cansızlar: Serdengeçti faizde yavaş davrandı
  • Yılmaz: Sorun fazla YTL'de
  • Merkez döviz satmadı dolar 1,62 YTL'ye indi

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi