T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 29 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mahmut KULEİN

Bakanlıktan açıklama

"Bir Garip Uygulama" başlıklı yazımıza, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan (ÇOB) yanıt geldi. Avcılık sınavı için eski ilkokul diploması şartı yönetmelikten çıkartıldı. Yerine sadece okuma-yazma şartının getirilmesini ve avcı eğitimi veren dershanelerin amaca uygun olmadığını eleştirdik. Bu değişikliğin doğa yararına olmadığını ve bilinçli avcıyı toplumda küçük düşürdüğünü iddia ettik. Oysa bakanlık bunun, "Doğal hayatı korumak, gelecek nesillere intikalini sağlamak ve usulsüz avcılığı önlemek için" yapıldığını iddia ediyor. Üstelik bu değişikliği, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü (!) istemiş. Acaba neden istedi de, ÇOB buna uydu? Acaba amaç, avcı sayısını ve tüfek satışlarını arttırmak mı? Müfredatın sahibi ÇOB olduğuna göre, bu işte bir terslik var. Bir yıl önce avcı adayları avcılık belgesi için, ekoloji, avcılık hukuku, silah, yaban hayatı, habitat, ahlak gibi 8 ayrı derste 30 ile 36 saat kursa tabi tutuluyor. Daha sonra Halk Eğitim Merkezi (HEM) komisyonunda, 100 toplam puanlı 25 veya 40 sorulu sınavda, en az 70 puanla avcı olunuyordu. Aldığımız duyumlara göre, lise ve üniversite mezunlarının bile eski sistemde 30-35 puanı zor toparlayıp, yardımla geçerli not olan 70 puana ulaştıkları biliniyor. Sadece okuma-yazma bilen bunun altından nasıl kalksın? Şimdi kuşkusuz sınav müfredatı da basitleşecektir.

Gelen yanıta göre; 01.04.2005 tarihinden bugüne dek İl Çevre ve Orman Müdürlüklerince 2959 kurs açtırılmış. 82452 kişi katılmış ve bunlardan 80787 kişi avcılık sertifikası almış. Yani 75 milyonluk ülkemizde gerçek avcı sayısı 81000 civarında. 70 Milyon Hektar avlak alanımız için oldukça düşük bir sayı. Avcı taşıma kapasitesinden bir sıfır eksik.

Peki, ülkemizde avlanan vatandaşların sayısı bu mu? Kesinlikle değil. Yasakla önlem alınmaya çalışılıyor. Suçlu yaratılıyor. Ülkemizde kayıt dışı avcı vardır. Tüfekleri dahi kayıt dışıdır. Oysa sivil avcı federasyonları, kayıt dışı avcılar için iller ve merkez bazında sivil kuruluşların sorumluluk aldığı, eğitime yasal zeminde müdahil olduğu ve silah yasasının değişmesi gerektiği bir sistemi ÇOB'a sunmuş bulunuyor. Fakat çıt yok.

Bilinçli avcılığın gelişmesini istiyorsak, yeni avcı olacaklara ciddi eğitim verilmelidir. Bu eğitimde TMK'ya göre kurulmuş federasyonlara, sadece kursiyer kaydı yaptırmak değil, yasal sorumluluk da verilmelidir. Avcılık eğitimi, avcılıkla hiç ilgisi olmayan özel dershanelerin ve HEM'in maddi çıkar kapısı olmaktan kurtarılmalıdır. Avcı sayısı böyle arttırılmaz. Doğa için kendim ettim kendim buldum diyemezsiniz...


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi