T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 29 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Avrupalı parlamenterlere AKPM'de özgürlük dersi

Başbakan Erdoğan, 'ifade özgürlüğü ve dini inanışlara saygı' konulu konuşmasında Avrupalı vekillere ifade özgürlüğü dersi verdi. Erdoğan, Karikatür Krizi'ni hatırlatarak "İfade özgürlüğü sınırsız değil. Kimsenin, kutsallara saldırma hakkı yoktur" dedi

Berivan
Oruçoğlu
Başbakan Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde tarihi uyarılarda bulunarak 'uluslararası toplumun kültürel veya dini değerler temelinde giderek artan tehlikeli bir kutuplaşmaya yöneldiğini söyledi. Erdoğan, dünyanın küresel barışı sağlamak için medeniyetler ittifakına gitmesi gerektiğini kaydetti. Başbakan, ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını da ifade ederek terör ve şiddeti teşvik veya dini değerlere saldırı durumlarında kısıtlanabileceğini belirtti.

Erdoğan, AKPM'ye gelişinde Başkan Rene Van Der Linden ve Genel Sekreter Tery Davis tarafından karşılandı. Meclis şeref defterini imzalayan Erdoğan, temaslarının ardından 'İfade özgürlüğü ve dini inanışlara saygı' raporunu tartışan genel kurulda parlamentere hitap etti. AİHM'in içtihadına göre ifade özgürlüğünün terör ve şiddeti doğrudan teşvik ve kışkırtma, kin ve nefret duygularının tahrik edilmesi veya dini değerlere saldırı durumlarında kısıtlanabileceğini anlatan Erdoğan, Karikatür Krizi'ni hatırlatarak, "Burada sadece özgürlüklere getirilmesi gereken kısıtlamalar olmadığıdır. İfade özgürlüklerinden yararlanılması başta dini değerler olmak üzere kişilerin hak ve duyarlılıklarına saygı gösterilmesinin birbiriyle çelişen unsurlar olmadığıdır. Tam aksine uyum ve denge içinde uygulandıkları takdirde bunların bizleri daha açık ve özgür toplamlar olmaya yönelteceği bir gerçektir" dedi.

Bir başkasının özgürlük sınırına tecavüz etmenin terörü doğuraracağını kaydeden Erdoğan, "Medeniyetler Çatışması tezini güçlendiren bu eğilim bizi sonu olmayan karanlık bir dehlize çekiyor" diye konuştu.

HOLLANDALI VEKİLE SERT CEVAP

Erdoğan'ın konuşmasının ardından 'ifade özgürlüğü ve dini inanışlara saygı' raporu tartışıldı. Radikal sol grup adına söz alan Danimarkalı Lund, konuşmasında, "ifade özgürlüğü adına kendisinin, Türklerin Ermenilere soykırım yaptığını, Kıbrıs'ı işgal ettiğini ve Kürtlere zulüm yaptığını söyleme hakkı olması gerektiğini" ileri sürdü. Tekrar söz alan Erdoğan, Lund'un sözüne atıfta bulunarak, "Hakaret ve eleştiri özgürlüğü kavramları birbirlerine karıştırılmamalı" dedi. Erdoğan, "Danimarkalı milletvekili Ermeni soykırımı olduğunu söylüyor, bu konuda söylediklerinin bilimsel verilere dayanması gerekir, aksi takdirde bu kişinin kendi aczini gösterir" diye konuştu.

NEFRET ÇÖZÜM DEĞİL

Avrupa'daki müslümanların durumuna da değinen Erdoğan, göçmen sorununun İslam'dan kaynaklanmadığını, sorunun "öteki" olarak görülenlerin dışlanmasından kaynaklandığını söyledi.

Batı ve İslam dünyası arasında adeta bir fay hattının bulunduğunu belirten Erdoğan, her iki tarafta da aşırı uçların bunu istismar ettiğini söyledi. Erdoğan, İslam düşmanlığının da Anti-Semitizm gibi insanlık suçu sayılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Eğer dünya küresel barışı sağlamakta kararlıysa medeniyetler ittifakının oluşturulması şarttır. Ama yok küresel teröre zemin hazırlanacaksa o zaman da medeniyetler çatışmasının seyircisi olmaya devam edelim diyorum" dedi.

SERGİ AÇTI

Erdoğan, konuşmasının ardından Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Mahkeme Başkanı Luzius Wildhaber ile görüştü. Başbakan Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi kulisindeki "Osmanlı-Türk toplumunda Musevilerin Yaşamından Görünümler" adlı serginin açılışını yaptı. Erdoğan daha sonra, AKPM Başkanı Rene Van Der Linden ile birlikte sergiyi gezerek yetkililerden bilgi aldılar. Erdoğan, Van Der Linden'in verdiği öğle yemeğine de katıldı.

Erdoğan, KKTC'yi de unutmadı. Başbakan KKTC ofisini ziyaret ederek, izolasyonların kaldırılması için yapılan çalışmalarda Türkiye'nin Kıbrıs Türkleri ile elele yürüyeceği güvencesini yineledi.

Müzakereler sulandırılmasın

Başbakan Erdoğan, temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında AB müzakerelerine siyaset karıştırılmasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Tümüyle siyasi olan ilkeleri müzakerelere karıştırmak bu işe su katmaktır" dedi. Erdoğan, Kıbrıs konusundaki baskıların hatırlatılması üzerine, "Hep bir adım önde olacağız dedik, şimdiye kadar 11 adım oldu. Kıbrıs konusunu 35 müzakere fasılıyla karıştırmak etik açıdan doğru değil. Kopenhag kriterleri denildi, yapıldı, başarıldı, aşıldı. Yapılacaklar var, yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi