T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 29 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Benim dışımda biri niye olmasın

Başbakan Erdoğan, şimdiden Cumhurbaşkanı adayını açıklamaları halinde isminin seçimin yapılmasına kadar olan 11 ayda yıpranacağını belirterek, "Siyaseti tıkar, sıkıntısı olur. Hem ayrıca bu Cumhurbaşkanı Sezer'e de büyük saygısızlık olur" dedi

Basbakan Erdoğan, Strazburg uçağında Yeni Şafak, Zaman, Hürriyet ve Sabah gazetelerinin genel yayın yönetmenleri Mustafa Karaalioğlu, Ekrem Dumanlı, Ertuğrul Özkök ve Fatih Altaylı'yla sohbet etti. Gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tartışmaları değerlendirirken, "Çankaya'da benim dışımda biri neden olmasın" dedi ve ekledi: "Ancak şimdiden cumhurbaşkanı adayımızı açıklarsak hem 11 ayda yıpranır, hem de bu şimdiki Cumhurbaşkanımız'a saygısızlık olur. Çünkü 11 ay daha kendisiyle çalışacağız."

Strasbourg'a giderken uçakta, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Sabah Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'ya çarpıcı açıklamalarda bulunan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ÇANKAYA'DA KAFADAKİ FORMA ÇIKARILMALI

"Çankaya'da herkesi kucaklayacak bir isim olmalıdır, olacaktır da. Cumhurbaşkanlığına gelecek kişi formasını üzerinden çıkarmak zorunda. Parlamento formasız birine görev verirse de o kişi bağımsız olmalıdır. Forma derken, gömleğin altındaki formayı kasdetmiyorum. Bazılarının kafasında forma olur!.. Biz belediyelerde bunu yaptık. Parti ayırımı yapmadan her belediyeye eşit davranıyoruz. Çünkü bizim görevimizi hizmetin aksamamasını sağlamaktır. Halkın sıkıntılarını gidermek lazım."

CUMHURBAŞKANI SEZER'E SAYGISIZLIK

(Çankaya için yaptığı tarifle kimi kastettiği sorusuna)
"Benim dışımda birisi neden olmasın? Şimdi isim açıklamıyoruz, çünkü hem gündemi değil hem de isim açıklarsam onu yıpratma süreci başlayacaktır. Bu da siyasetin tekniği açısından önümüzdeki 11 ayı tıkar. Siyaseti de sıkıntıya sokar, onun da ayrı bir bedeli olur. Ayrıca, bugünden cumhurbaşkanını tartışmak, şu an görevde bulunan kişiye saygısızlıktır."

SİVİL TOPLUMA DA SORACAĞIZ...

"Biz bu süreçte sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini alacağız. Odalar birliği, sendikalar, barolar gibi kitle örgütlerinin görüşlerini de anketlerle alacağız."

Ekonomide zemin sağlam dalgalanmalar sürebilir

"Şu an görülen hareketlenme kısa bir süreç değil; birkaç ay sürebilir. Pazar günkü toplantıda ekonomideki son durumu konuştuk. Bu süreçte büyük bir sıkıntı yok. En sıkıntılı görünen bankalarda bile problem yok.

Dolardaki artış Amerika'nın kendine mahsus gücünden kaynaklandı. Amerikan parasını dengeleyecek tek para euro."

BAŞKAN YILMAZ'A HAKSIZLIK YAPILIYOR

"BDDK bu süreçte bankalarla ilişkileri iyi götürdü. Merkez Bankası da güven veriyor. Bazıları başkana fatura kesmek istiyor, yanlış yapıyorlar. Sorun dünyadaki gelişmelerden kaynaklanıyor.

MB'nın kullanacağı enstrümanlar bellidir; faiz ve kur ayarlaması. Şimdi buna depo alımları da eklediler. Şu anki durum Durmuş Bey'in suçu değil. Zemin sağlam.

Dış ve iç finans çevreleri ile birliktelik güzel. Bazı şeyler olumsuz gibi gözüküyor ancak bu durumun olumlu yanları da var.

İthalat ve ihracat dengelerinde olumlu gelişmeler var. Doğrudan sermaye yatırımlarında geçen yıla göre artış olacak."

AB kamuoyuna yönelmemiz lazım artık

"AB ile aramızda tarama ve müzakere dışında gündem yok. Tarama süreci iyi gidiyor. Şimdi eğitim ve kültür konusu görüşülüyor. Bunu da bu dönemde bitirmek istiyoruz. Ancak Finlandiya dönemine de kalabilir. Arkadaşlar derslerine gayet iyi çalışıyor. Belki AB sürecini Avrupa kamuoyuna anlatmakta sıkıntı yaşamış olabiliriz. Avrupa medyasına kendi tezlerimizi tam yansıtamıyoruz. Ali Babacan ve Abdullah Gül ile de bunu konuştuk. Bu çerçevede çalışmalar yapacagız."

MERKEL DE DOSTUM, PRODI DE

"Bir dönem Avrupa'ya sık seyahat etmem o günkü AB şartları nedeniyleydi. Bugün çok gitmemem bu meseleyi gündemden düşürdüğümüz anlamına gelmez. Yeni liderlerle de dostluğumuz var. Prodi de, Merkel de dostum. Biz zaten bu süreci Prodi'yle geçirmiştik. Telefonda bana 'Türkiye-İtalya ilişkileri aynen devam edecek' dedi."

BAZEN KANIMA DOKUNUYOR

(Rumların AB'deki engellemeleriyle ilgili)
"650 binlik bir ülkeyi 70 milyonluk Türkiye ile değiştirme eğilimleri görünce kanıma dokunuyor. Biz sizden bir şey almayacağız ki... AB artık verme dönemini bitirdi zaten. Biz size katacağız, bunu görmeniz lazım."

KARAMANLIS VE DORA ŞAŞIRDI

"Karamanlis ve Dora'ya bazı kilise restorasyonlarımızdan bahsettim. Dinler Bahçesi kurduk, Akdamar Kilisesi'ni onarıyoruz. Bütün turistik bölgelerdeki kiliseler tamir ediliyor. 180 gayrimenkulun yargı yoluyla devredildiğini anlattım. Şaşırdı. Bizim oradaki iki caminin restarosyonuna imkan verilmemesini anlamak mümkün değil. (İngiltre'nin eski Dışişleri Bakanı) (Jack) Straw ve (İngiltere eski Büyükelçisi) Peter'a (Wesmacott) da anlattım."

Dünya Kupası'nın en iyi golü...

"Grup maçları ilginç geçiyor. Ben Ekvador'u da beğenmiştim ama olmadı. Almanya başta iyi değildi, Merkel bile, bizim takım iyi değil, dedi. Ancak, Almanlar son maçın ilk yarısındaki gibi oynarsa kazanabilir. (Meksika maçında Rodriguez'in attığı ikinci golü kastederek) Arjantin'in attığı son gol neydi öyle. Herhalde kupanın en iyi golü seçilir."

Danışmanlarım değerlendirir

"Siyasette boşluk olup olmadığını değerlendiriyoruz. Ortaya çıkan oluşumların değerlendirmesini danışmanlarım yapıyor. Sosyolojik ve siyasi araştırmaları kayda değer buluyorlarsa biz de üzerinde düşünüyoruz. Her ay muntazaman kamuoyu araştırması yapıyoruz. Yeni oluşumların şu anda bir karşılıkları görünmüyor. (Yılmaz'ın siyeset dönme kararı için) Kendisinin kararıdır. Ayrılma kararını da kendisi verdi dönme kararını da. Bana 'hayırlı olsun' demek düşer. Kendisi bilir."

DTP'LİLERE 'TERÖRE TAVIR' UYARISI

"Siyaset yapma hakkına sahip herkesin bağımsız aday olup parlamentoya girme hakkı var. Anayasamızda buna mani bir hal yok. Ama zemin siyasettir, siyaset yapmak isteyen zeminin bu olduğunu bilmelidir... Benim de onlara söylediğim 'terörle, PKK ile aranıza mesafe koyun'du. Kongredeki açıklamalar hoş değil. Ülkenin hassasiyetileri var; İstiklal Marşı ve bayrak gibi. Sen bu ülkenin bayrağına, marşına karşı çıkarsan kendinle çelişirsin. 'Üniter yapı ile derdim yok' diyorsun. O zaman bu yaptıkların bir çelişkidir. PKK'ya 'terör örgütü' diyemiyorsun. ABD ve AB ülkeleri terör örgütü diyor ama."

Bir gece önce yanındaydım

"Ağabeyimi çok severdim. Hep farklı şehirlerde olduğumuz için birarada pek olamadık ama hastalığında sık sık ziyarete gittim. Bir hafta önce ziyaretimde şuuru açıktı; ona 'Pazar günü geleceğim' dedim. Ama durumu kötüleşince vefatından bir gece önce gittim. Şuuru kapanmıştı. Sonra da kaybettik. İyi bir aşçıydı, küçük bir esnaf lokantası işletiyordu. Çok da iyi kavurma yapar, her sene bize iki teneke yollardı."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi