T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kürşat BUMİN

"Gerekçeler"den başlayarak...

"Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın 3. maddesi 3713 sayılı kanunun (Terörle Mücedrele Kanunu) 4. maddesini değiştiren bir madde. Değiştirilen 4. madde "Aşağıdaki suçlar 1'inci maddede belirtilen amaçlar doğrultusunda suç işlemek üzere kurulmuş bir terör örgütünün faailiyeti çerçevesinde işlendiği takdirde terör suçu sayılır" deyip başlıyor bu suçların yer aldığı Türk Ceza Kanunu'nun 50 kadar maddesini sıralamaya.

Sıralanan bu maddelerde hangi suçlar mı yer alıyor? İsterseniz bu maddelere hızla göz atalım:

Madde 79: "Göçmen kaçakçılığı" / Madde 80: "İnsan ticareti" / Madde 84: "İntihar"- "İntihara azmettirme" / Madde 103: "Çocukların cinsel istismarı" / Madde 109: "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" / Madde 112: "Eğitim ve öğretimin engellenmesi"(!) / Madde 113: "Kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi" / Madde 115: "İnanç ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" / Madde 116: "Konut dokunulmazlığının ihlali" / Madde 117: "İş ve çalışma hürriyetinin ihlali" / Madde 118: "Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi" (!) / Madde 142: "Nitelikli hırsızlık" / Madde 172: "Radyasyon yayma" / Madde 181: "Çevreye karşı suçlar" / "Madde 118: "Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti" / Madde 197: "Parada sahtecilik" / Madde 207: "Özel belgede sahtecilik" / Madde 235: "İhaleye fesat karıştırma" / Madde 245: "Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması" ve diğerleri...

Tamam, Tasarı'nın 3. maddesi Türk Ceza Kanunu'nun bu maddelerinde yer alan suçları Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. maddesinde belirtilen "amaçlar doğrultusunda suç işlemek amacıyla kurulmuş terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlendiği takdirde" terör suçu olarak kabul ediyor ama sözü edilen 1. maddede belirtilen "amaçlar" ve bir kısmının sadece başlıklarını aktardığım bu "binlerce" madde bir araya getirildiğinde ortaya çıkacak "terörizm manzarası"nın yüzölçümünü tahmin edebiliyor musunuz? Ayrıca bildiğiniz gibi, söz konusu "amaçlar", olması gereken bir "terörizmle mücadele" kanunundaki gibi sadece "cebir, şiddet, kormutma, yıldırma, sindirme veya tehdit" gibi yöntemlerin kullanımından hareketle değil, "cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzenini değiştirmek" ten "devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmak"a kadar uzanan ve gerçekten "alaturka" olarak nitelenebilecek bir "terörizm" tanımından hareketle şekillenmiştir. Dolayısıyla, topluma yıllarca eziyet eden eski Ceza Kanunu'nun 141, 142 ve 163. maddelerinin Terörle Mücadele Kanunu'nun 23. maddesiyle 1991'de nihayet yürürlükten kaldırılması ve bunu takiben bu kanunun 8. maddesinin de 2003'de ortadan kalkmasıyla toplum biraz olsun nefes alacağını sanırken, aklına gelen her suçu "terör suçu" ilan ederek suç ve ceza dengesinde ciddi bir belirsizliğe yol açacağı besbelli olan bu Tasarı nasıl savunulabilir?

Tasarı'nın en fazla polemiğe neden olan 6. maddesinin son fıkrasına ilişkin görüşümü de açıklayacaktım ama bugünlük yerimiz kalmadı. Eğer usanmadıysanız bu da Cumartesi'ye kalsın.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi