T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ermeni Yasası'na karşı Fransız patronlar harekete geçirildi...

Başbakan Erdoğan, Fransız Parlamentosu'nun 18 Mayıs'ta görüşeceği sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis cezası öngören yasa tasarısı olayına el koydu. Erdoğan, Türkiye'de faaliyet gösteren 28 Fransız şirketinin 22'sinin Türkiye temsilcilerini Başbakanlık'a çağırarak acil bir toplantı yaptı. Erdoğan, tasarının Türkiye'yi oldukça rahatsız ettiğini, bu konunun Türk-Fransız ilişkilerine olumsuz etki yapmasını istemediklerini, iki ülke arasındaki ekonomik faaliyetlere de zarar vermemesi için firmalardan lobi çalışmalarını hızlandırmalarını istedi.

'AMBARGO olabilir' mesajı

Erdoğan, firma temsilcilerine üstü kapalı olarak, yasa tasarısının ekonomik ambargolara neden olabileceği uyarısında bulunarak, ilişkilerin yara almaması için tepkilerini ortaya koymalarını istedi. Erdoğan "Bu tasarının yasalaşması halinde, Türkiye ile Fransa arasındaki olumlu ilişkiler kötü etkilenecektir. Bu ilişkilerin siyasi ve ekonomik olumsuz sonuçları olacaktır. Ekonomik olumsuz sonuçlarından mutlaka Fransız şirketleri de etkilenecektir. Bunun önüne geçmek için yoğun bir şekilde çalışmalısınız" dedi.

Bizim için 10 gün çalışın

Erdoğan, şirket temsilcilerinden Türkiye için 10 gün çalışmalarını, Fransa'daki merkezlerini uyarmalarını ve lobi çalışması yapmalarını isteyerek "Bu düşünce ve ifade özgürlüğüne darbe vurmaktadır ve özgürlüklerle çelişmektedir. Olay büyümeden sizin de desteğinizi bekliyoruz" çağrısında bulundu. Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız şirketlerinin temsilcileri de konuyu mektupla Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'a ve Fransa'daki merkezlerine ilettiklerini, Türkiye'nin hassasiyetini dile getirdiklerini ve gönderdikleri mektuplarla tasarının geçmemesinin gerekliliğini ifade ettiklerini aktardılar. Gönderdikleri mektupların birer örneğini Başbakan'a sunan firmalar temsilcileri, "Hepimiz sizin yanınızdayız. Türkiye'de bulunduğumuz süre içinde bu gerçekleri biz de gördük. Konunun siyasileşmemesi ve ekonomik olarak etki yapmaması için biz de elimizden gelen çabayı sarfediyoruz" dediler. Erdoğan ve şirket temsilcileri sorunun ekonomik ambargoya varmadan el birliği ile çalışma kararı aldılar. Temsilciler 18 Mayıs'a kadar Fransa'daki merkezleri ile tekrar irtibata geçerek tasarının geçmemesi için ellerinden gelen her şeyi yapma sözü verdi.

REFORMLAR YAVAŞLAMADI

Bu arada Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas'ı kabul etti. Görüşmede Kallas'ın reformların hızının yavaşladığı yönündeki eleştirilerine karşılık Erdoğan'ın, Türkiye'nin çok hızlı bir reform süreci yaşadığını, uygulamaya geçildiğinde reformların hızında bir azalma olduğu görüşünün oluştuğunu, bunun da doğru olmadığını söylediği öğrenildi.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA

    Toplantıya katılan firmalar

    Alcatel-Teletaş Komünikasyon, Alstom Power, Alcelor FCS Çelik, Citroen, Axa Oyak Holding, Calyon Bank, Carbone Lorraine, Carrefour-Sabancı, Danone, Gide Loyrette Nouel, Lafarge, Leroy Somer LTD, Oyak-Renault, Peugeot, Plastik Omnium Sanayi, Saint Gobain, Schneider Elektrik, Societ Generale, Sodexho, Total Oil, TEB-BNP, Renault-Mais.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi