T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 5 OCAK 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Washington ile Tahran nükleer restleşmesi

ABD ile İran arasındaki 'nükleer' tartışma yavaş yavaş restleşmeye dönüşüyor. ABD, nükleer yakıt üretim araştırmalarına 'çok yakın bir gelecekte başlayacağını' açıklayan İran'ı uyardı.

ABD ile İran arasındaki 'nükleer' tartışma yavaş yavaş restleşmeye dönüşüyor. ABD, nükleer yakıt üretim araştırmalarına 'çok yakın bir gelecekte başlayacağını' açıklayan İran'ı uyardı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, bunun İran'ın nükleer silah geliştireceği yönündeki şüpheleri arttıracağını belirterek, "İran, uranyum zenginleştirmeyle ilgili herhangi bir adım daha atarsa uluslararası toplum İran'ın nükleer isteklerini dizginlemek için ilave tedbirler düşünmek zorunda kalacaktır'' dedi.

NÜKLEERE SINIR YOK

ABD'nin bu tehdit gibi 'uyarı'sı İran'dan sert tepki gördü. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, 'nükleer araştırmalarında hiçbir sınır olmadığını' söyledi. Ahmedinejad, bütçe görüşmeleri sırasında mecliste yaptığı konuşmada, 'geçmiş hükümetler döneminde nükleer enerji konusunda çok tavizler verildiğini' kaydetti. Tavizler nedeniyle Avrupalıların taleplerinin devam ettiğini ifade eden Ahmedinecad, "Bu konuda tutarlı bir diplomasiyi uygulamaya koyduk ve bunun sonuçlarını ileride göreceğiz" diye konuştu.

KORKMUYORUZ

"Batı'nın tehditlerinden korkmuyoruz'' diyen Ahmedinecad, "Onlar bizim nükleer faaliyetlerimizden şüphelendiklerini söylüyorlar, ama biz onların kitle imha silahlarına, nükleer silahlara sahip olduklarından eminiz'' dedi. n TAHRAN (AA)

Nükleer faaliyet milletin hakkıdır

Ahmedinecad, 'nükleer faaliyetleri milletin hakkı olarak kabul ettiklerini ve ulusal çıkarlarını Batı politikalarına göre belirlemediklerini' söyledi.

'Nükleer füze montesi için çalışıyor' iddiası

İngiliz The Guardian gazetesi, Batılı gizli servislerin, 'İran'ın, nükleer başlıklı füze monte etmeye çalıştığına dair' raporlar hazırladıklarını öne sürdü. Muhabirleri tarafından ele geçirilen belgelerde, bu konuda faaliyet gösteren paravan şirketler ve aracıların listeleri bulunduğu öne sürülen haberde, İran hükümetinin nükleer başlıklı füze için gereken malzemeyi bulabilmek için bütün Avrupa'yı taradığı belirtildi.

Haberde, Tahran'da çalışmakta olan bilimadamlarının Avrupa'ya kadar ulaşabilecek menzile sahip balistik bir füze üzerinde çalıştığı iddiası ortaya atılırken, bu kişilerin hemen her gün üzerinde çalıştığı füze için 'alışveriş listesi' yaptığı, her gün yeni bir ithalat izni için başvuruda bulunulduğu öne sürüldü.

Guardian'a göre raporda, İran'ın hassas bazı alımların yanı sıra teknoloji ve bilgiye ulaşmak için büyük çaba harcadığına işaret edildi. Guardian gazetesinin muhabirlerinin bizzat gördükleri istihbarat raporlarının toplam 55 sayfa olduğu ve 1 Temmuz 2005 tarihi taşıdığı kaydedildi. Raporun İngiliz, Fransız, Alman ve Belçikalı istihbaratçıların topladıkları istihbarat sonucunda yazıldığını duyuran Guardian, bu raporla Avrupa hükümetleri ve önemli sanayicilerinin uyarılmasının hedeflendiğini bildirdi. Raporda, Suriye ve Pakistan'ın, aynı şekilde nükleer silah yapımında kullanılan teknoloji ve kimyasal maddeler almaya çalıştığı da öne sürüldü.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi