T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 5 OCAK 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vecdi AKYÜZ

Kurbanlık hayvanlar ve kusurları

Kurban kesiminin sahih olabilmesi için, kesenle ve kurbanlıkla ilgili şartlar bulunduğunu belirtmiş, ilkini değerli okurumuz İbrahim Ergin'in sorusu üzerine dünkü yazıda ele almıştık. Bugün ise, kurbanlık hayvanların niteliklerini ele alacağız.

Kurban kesiminin sahih olabilmesi için, kurbanlık hayvanın; özel nitelikteki ve kusursuz hayvanlardan olması şarttır.

Kurbanlık hayvanlar

Kurban edilecek hayvanların, belli cinste ve yaşta olması gerekir:

1) Cinsleri: Kurbanlık hayvanlar deve, sığır-manda, koyun ve keçidir. Bunlar dışındaki evcil hayvanlar kurban olmazlar. Kurbanın geçerliliği açısından, bu hayvanların cinsiyetleri önemli değildir. Ancak koyun türünde erkeğinin, diğerlerinde dişisinin kesilmesi daha faziletli (efdal) görülmüştür.

2) Yaşları: Kurban edilecek devenin beş, sığırın iki, koyun ve keçinin bir yaşını bitirip, bir üst yaşa girmiş olması gerekir. Altı aylık kuzu da, cüsse itibarıyla büyük ve gösterişliyse kurban edilebilir.

Kurbanlığın kusursuz olması

Yaratıcı'ya bir kurbet (yakınlık ibadeti) olarak kesilecek kurbanın her yönüyle kusursuz ve mükemmel olması gerekir. Kurbanlık hayvan, hem ibadet, hem de sağlık kuralları açısından sağlıklı, sağlam, organları tamam ve besili olmalıdır. Kurbanlıktaki kusurların geçerliliği engelleyici yönlerini, organlardaki veya diğer doğuştan ve sonradan olan kusurlara göre şöylece ele alabiliriz:

Dişler: Dişlerinin tamamı veya çoğunluğu dökülmüşse, caiz değil. Çoğunluğu bulunursa caizdir. Dili kesik caiz değil.

Gözler: Bir veya iki gözü gitmiş caiz değildir. Göz yaşarmasından görmeyen caizdir.

Kulaklar: Yarısı kopuk caiz değildir. Biri olmayınca caiz. Kulağı yarık/delik caiz. Doğuştan kulaksız kesilmez. Kulağı küçük caiz.

Boynuzlar: Büyük boynuzlu efdaldir. Doğuştan boynuzsuz caizdir. Boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kesilmiş caiz değil.

Kuyruk: Yarısı gitmişse veya doğuştan kuyruğu yoksa kesilemez. Koyunun daha semiz ve lezetli olması için, doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.

But: Doğuştan butsuz veya budu kopuk olan kesilemez.

Meme: Meme ucu bulunmayanlar kurban kesilemez.

Hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında bir sakınca yoktur.

Burma: Cinsel organı bulunmayan veya burma caizdir. Koyunlarda burma koç efdaldir.

Zayıf: Daha semiz, değerli ve etli müstehaptır. Kemiklerinde ilik kalmamış derecede zayıf caiz değil. En zayıf mekruhtur. En ucuz mekruhtur. Dört adım atabilirse caiz.

Hasta: Ağır hasta caiz değil.

Uyuz: Semizse kesilir, zayıfsa kesilmez. Daha güzeli müstehaptır.

Topal: Kesileceği yere gidemezse caiz değil.

Kırık: İliğe kadar ulaşmışsa kesilmez.

Küçük: Cüssesi daha büyüğü müstehaptır.

Delice: Sürüye gitmezse kesilmez.

Pislikçi (cellâle): Devamlı pislik yiyen hayvanların, hem kurban, hem de eti yenmek için kesilmesi sahih değildir. Bu sebeple, deve ve sığır bu durumda on, keçi ve koyun dört gün ayrı bir yere kapanarak pislik yemesi önlenir.

Bu kusurlar, kurban yükümlüsü zenginin kurbanlığı satın almasından sonra meydana gelirse, Hanefilere göre yerine başka kurbanlık alıp kesmesi gerekir; diğer üç mezhebe göre başkasını almak gerekmez. Fakirlerin ise, nafilelerin genişliği ilkesince, ayıplı hayvanı satın alıp kesmeleri de yeterli olur.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi