T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 16 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kuş gribinden 4. ölüm

YYÜ Tıp Fakültesi'nde tedavi gören Fatma Özcan hayatını kaybetti. Fatma, Koçyiğit kardeşlerden sonra Türkiye'de kuş gribi nedeniyle ölen 4. kişi olurken, kardeşi Muhammet Özcan'ın sağlık durumu ise ciddiyetini koruyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi'nde 'kuş gribi' şüphesiyle tedavi gören 12 yaşındaki Fatma Özcan, hayatını kaybetti. Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, yaptığı açıklamada, çocuk servisinde 'kuş gribi' şüphesiyle tedavi gören Fatma Özcan'ı saat 13.50'de kaybettiklerini söyledi.

Şahin, hastanelerinde 'kuş gribi' şüphesiyle tedavi gören hastalardan Muhammet Özcan'ın sağlık durumunun ise ciddiyetini koruduğunu bildirdi. Özcan'ın tedavi gördüğü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner de Muhammet Özcan'ın yoğun bakımda olduğunu belirterek, başka ağır hasta bulunmadığını kaydetti.

Diğer hastaların sağlık durumları hakkında da bilgi veren Şahin, "Hastanede 33 kişi var. Yatarak normal tedavileri sürüyor. Oksijen desteği almıyor, solunum cihazına bağlı değiller. Dünden beri solunum desteği olan sadece Fatma Özcan vardı, onu da kaybettik. Pozitif çıkan 8 hasta diye biliyorum, ama bu bilgi sağlıklı değil. Bunu Ankara'nın merkezinden öğrenebilirsiniz. 77 hastaya kanatlı hayvanlarla birebir temasları olduğu için koruyucu tedavi yöntemi uyguladık" dedi. Dünya Sağlık Örgütü'nden, günlerdir hastanede ve çevrede bilgi desteği aldıklarını belirten Başhekim Şahin, bazı konularda yetkilileri ikna edemediklerini vurguladı. Şahin, "Bölgede referans bir sağlık ünitesi kurmak istiyoruz. Laboratuarı olan, bu tür hastalara anında müdahale edebilecek bir ünite. Laboratuar için Ankara ve İstanbul'a numune göndermek zorunda kalmayacağız. Bir merkez kurulması konusunda ikna çabalarımız sürüyor. Ancak henüz DSÖ yetkililerinden bu konuda olumlu yanıt alamadık. Sadece bilgi aldık. 1 yıl ya da 6 ay sonra kurulacak laboratuarın bizim için hiç bir önemi yok" şeklinde konuştu.

TEST SONUÇLARI NEGATİF

Bu arada Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, vefat eden Fatma Özcan'ın, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde yapılan laboratuvar t estlerinin 'negatif' çıktığı, aynı hastanede takibi yapılan diğer kardeşinin sonuçlarının ise 'pozitif' olduğu belirtildi. Böylece ülke genelinde kuş gribi pozitif vaka sayısı 19'a yükseldi. Bakanlık, solunum yetersizliğinden ölen Fatma Özcan'ın örneklerinin tekrar incelemeye alındığını bildirdi.

OKULLA TANIŞAMADI

Öte yandan 12 yaşındaki Fatma Özcan'ın dayısı Mehmet Güzenge yaptığı açıklamada, küçük kızın ailesi tarafından okula gönderilmediğini ve okulla hiç tanışmadığını söyledi. Güzenge, "Fatma, 8 yıl önce annesini kaybetti. Babası daha sonra yeniden evlendi. Ancak Fatma'yı kaybettik. Mezarını zaten hazırlamıştık. Çünkü doktorları durumunun ağır olduğunu bize bildirmişlerdi" dedi.

Öte yandan, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, 2 çocuğun daha kuş gribi şüphesiyle İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildiği belirtildi. İlköğretim okulu 7. sınıf öğrencisi S.B. (13) ile 5. sınıf öğrencisi H.B'nin (11), kuş gribi şüphesiyle intaniye servisinde tedavi altına alındığı kaydedildi.

  • VAN

    Erken gelseydi kurtulabilirdi

    YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, Fatma Özcan'ın kuş gribinden ölmesinin ardından açıklama yaptı. Şahin "Bu 4 vakanın ortak özelliği, ilk andan itibaren sağlık merkezlerine başvurmamış olmaları. Koçyiğit ailesi 10 gün sonra, Özcan ailesi ise 5 gün sonra sağlık merkezlerine başvurarak o andan itibaren tedavileri alabilmişlerdir. En küçük bir soğuk algınlığında bile, insanların en yakın sağlık merkezlerine başvurmaları gerekiyor" dedi. "Erken gelenlerde kaybettiğimiz vaka yok" diyen Şahin "Fatma hastalanmadan beş gün önce tavukları hastalanıyor. Fatma bizzat kesip yemek olarak hazırlıyor. Yüksek ateşe rağmen dört beş gün hastaneye başvurmuyor. Beşinci gün Doğubeyazıt'a başvuruyorlar. Bize gelir gelmez, tedaviye aldık fakat maalesef kaybettik" diye konuştu.


    Türkiye'ye H5N1 testi

    Türkiye'de onbinlerce insana kuş gribi testinin yapılmasının gündemde olduğu bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kan örneklerini almak üzere virüsün görüldüğü köylere ekipleri gördermek için Türkiye'den izin istediği belirtildi. İngiliz The Observer gazetesi, kuş gribini durdurmak için Türkiye'de onbinlerce erkek, kadın ve çocuğa test yapılabileceğini kaydetti. Gazete, "DSÖ, kan örneklerini almak, boğazları temizlemek ve aileler ile mülakat yapmak üzere virüs bulaşmış köylere ekipleri göndermek için Türkiye'den izin istedi" diye yazdı.

  • LONDRA (ANKA)


    Ödemeler yapılıyor

    Iğdır'da tedbir amacıyla itlaf edilen kanatlı hayvanların bedellerinin, hak sahiplerine ödeniyor. İl Tarım Müdürü Cihan Akbaş, yaptığı açıklamada, bugüne kadar 1445 vatandaşa, toplam 131 bin 825 YTL ödeme yapıldığını belirterek, "Günde ortalama 250 vatandaşa ödeme yapıyoruz" diye konuştu. Bu arada, kanatlı hayvanları itlaf edilen vatandaşların Bağlar Mahallesi'ndeki Tarım Müdürlüğü binası önünde uzun kuyruk oluşturdukları görüldü.

  • IĞDIR


    Kanatlılara grip aşısı

    Rus bilimadamları kanatlı hayvanlardaki H5N1 virüsüne karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı. Aşı sayesinde kanatlı hayvanlarda güçlü bir bağışıklık sistemi oluşuyor ve hastalığın önüne geçiliyor. Leningrad'da Rus ziraat fakültesine bağlı veterinerlik enstitüsündeki bilimadamları göre, kanatlı hayvanlar üzerinde yapılan testlerde büyük başarı sağlandı. Aşıdan şu ana kadar, 10 bin doz üretilmiş durumda. Rus bilimadamlarına göre aşı, insanları virüse karşı korumada da etkili olabilir.

  • MOSKOVA


    İtlaf devam ediyor

    Yurt genelinde kuş gribine karşı önlemler alınıyor. Samsun'un Bafra İlçesi Tarım Müdürü Ahmet Dursun, yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Keresteci ve Gökçeağaç köylerinde 2 tavukta kuş gribi virüsüne rastlanması üzerine, itlaf çalışmalarına başlandığını bildirdi. Bu arada Iğdır Tarım İl Müdürü Cihan Akbaş, kanatlı hayvanların itlafına yönelik çalışmaların asılsız ihbarlar nedeniyle olumsuz yönde etkilendiğini kaydederek "Vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi. Ağrı merkez ve ilçelerinde şimdiye kadar 203 bin 566 kanatlı hayvanın itlaf edildiği bildirildi.

  • SAMSUN

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi