T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 16 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İKÖ'ye olağanüstü çağrı

Mina'da 362 hacının can verdiği faciadan sonra tüm İslam dünyasından yükselen 'bu utanç ve acıya son verilsin' feryadına Diyanet sessiz kalmadı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Görmez, İKÖ'ye hac konulu olağanüstü toplantı çağrısı yaptı

Her yıl tekrarlanan ve onlarca kişinin yaşamına neden olan hac faciaları İslam dünyasının sabrını taşırdı. İslam dünyasında yükselen 'hac organizasyonu yeniden ele alınsın, uluslararası bir toplantı yapılsın' çağrısının sözcülüğünü Diyanet İşleri Başkanlığı üstlendi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, hacda 10 yıl içinde 1500 kadar hacının yaşamını yitirmesi ve son dönemde ölümlerin arttığını hatırlatarak, 'bu gidişe dur demek' gerektiğini ifade etti. Görmez, hac mevsiminin bitiminde İslam Konferansı Örgütü'nün acilen toplanması ve hac da can güvenliğinin artırılması, aksaklıkların giderilmesi amacıyla belli kararlar alması gerektiğini söyledi. Görmez, "İslam ülkeleri bu konuda ne görev düşüyorsa yerine getirmeli. Bu nedenle İslam Konferansı Örgütü'nü acil toplantı yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.

GÜNDEME GELECEK

Öte yandan İKÖ Parlamenterler Asamblesi'nin Nisan ayında İstanbul'da yapılacak toplantısında hacda yaşanan facia gündeme getirilecek. Yeni Şafak muhabiri Bilal Çetin'e konuşan İKÖ Parlamenterler Asamblesi üyesi ve AK Partili Mustafa Eyiceoğlu, şunları söyledi: "Biz bu konuda tavsiye kararı almayı planlıyoruz. Hac farizası sırasında bu tür faciaların yaşanmaması için Suud hükümeti başta olmak üzere İKÖ ve bütün İslam ülkelerinin ortak hareket etmesi gerekir. Bu konuda İKÖ üzerine düşeni yapmalıdır. İslam ülkelerinin hacılarının iyi eğitmeleri de gerekiyor"

ÖZÜR BİLE DİLEMİYORLAR

İKÖ Parlamenterler Asamblesi üyesi CHP'li İnal Batu Suudi Arabistan yönetimine tepki göstererek, "Yıllardan beri bu tür facialar oluyor ama Suudlar özür bile dilemiyor. İhmallerini itiraf dahi etmeyerek hacıları suçluyorlar" dedi.

İslam ülkeleri el koymalı

CHP'li İnal Batu, olaya İKÖ'nün el koymasını isteyerek, şunları söyledi:

"İslam ülkeleri başta olmak üzere İKÖ bu olaya seyirci kalmamalıdır. Bizim hükümetimizin de bu olaylara seyirci kalmamasını istiyoruz. Hükümet tarafından Suud yönetimine gerekli tepkiler verilmelidir. Hatta Birleşmiş Milletler bile olaya müdahil olmalıdır. Orada bir insanlık suçu işlenmiştir. BM olayı incelemek üzere bir heyeti göndermelidir. Para muslukları Suud yönetiminin elinde olduğu için İKÖ bu olaylara sessiz kalıyor. Ama Suud yönetiminin dokunulmazlığının olmadığını herkes görmelidir. Suud yönetimi hem gereken tedbirleri almıyor hem de ihmalini dahi kabul etmiyor. İslam ülkeleri ve örgütleri bu olaylara gözlerini kapamamalıdır."

SUUD YÖNETİMİ TAZMİNAT ÖDEMELİ

Suud yönetiminin bu tür facialar yaşanmasına rağmen aymazlık içinde bulunduğunu belirten Batu, "Suud yönetiminin ölen hacıların yakınlarına tazminat ödemesi gerekir. Orada yaşanan bir ihmal veya kaza değil cinayettir. Suud yönetiminin bunun hesabını vermesi gerekir" diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi