T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

BM, 'mültecilere kapıları açın' dedi

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Lubbers, Irak'a komşu bütün ülkelerin yöneticilerine mektup yazarak, savaş durumunda sınırların mültecilere açık tutulması çağrısı yaptı.

Irak'ta çıkacak savaş, Türkiye'ye yönelik, yeni ve büyük bir mülteci akınına yolaçacak. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Sözcüsü Metin Çorabatır, hâlâ barışçı çözüm olduğuna inandıklarını ancak hazırlıklarını da sürdürdüklerini belirterek, Mülteciler Yüksek Komiseri Ruud Lubbers'ın, Irak'a komşu bütün ülkelerin yöneticilerine birer mektup yazarak, savaş durumunda sınırların mültecilere açık tutulmasını istediğini bildirdi.

BM'nin 1997'den beri Irak'ta çok yaygın bir yardım programı uyguladığını ve bugün Irak halkının hemen hemen tamamının bu programdan yararlandığını kaydeden Çorabatır, "Irak halkının yüzde 60'ı ise yaşamını bu yardımla sürdürüyor. Bizim en büyük endişemiz bir savaş vuku bulursa bu insanların büyük bir kısmı Irak içinde yerini değiştirmek zorunda kalacak ve yardım sekteye uğrayacak" dedi.

Mülteciye kapı kapatmak suç

Çorabatır, mülteci hukukunun temel ilkesinin, "canı tehlikede olduğu için ülkesini terkeden insanın, o tehlikeler halen mevcutken ülkesine geri gönderilememesi" olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu bütün ülkelerin uyması gereken bir sorumluluk. Herhangi bir ülke kendisine sığınan bir kişiyi, kendi isteği dışında, canının tehlikede olduğu ülkeye eliyle teslim ederse bu suçtur. Hayatı tehlikede olduğu için ülkene gelen insana kapını açacaksın. Almamak da geri yollamakla aynı."

Mülteciler Yüksek Komiseri Lubbers'ın Irak'a komşu ülkelerin yöneticilerine birer mektup yazdığını belirten Çorabatır, "Bu mektupta olası insani kriz anında mültecilere kapılarının açık tutulması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca insani yardımın sivil karakterde olması gerektiğini vurguladı" dedi.

Türkiye'ye 80 bin mülteci bekleniyor

Savaş durumunda mültecilerin sayısının kaç olacağı konusunda tahmin yapmanın çok zor olduğunu belirten Çorabatır şöyle konuştu: "600 bin kişinin mülteci olabileceği varsayımıyla hareket ediyoruz. Bu 600 bin kişilik rakam BMMYK'nın kullandığı bir planlama rakamıdır. Çok daha fazlası gelirse hızla durumu uyup daha fazlasını yapmaya çalışacağız. Mesela kaç kişiye bir tuvalet düşecek. Bu sorunu uygun bir şekilde çözemediğin zaman salgın hastalıklar başlayacak. Gerekli temiz suyu sağlamazsan çocuk ve yaşlılardan başlamak üzere çok sayıda insan hayatını kaybeder. Türkiye, 12'si Irak'ta olmak üzere 18 mülteci kampı kurmak için hazırlık yaptı. Türkiye'ye 80 bin kadar kişinin girebileceği düşünülüyor. Türkiye'nin planlama rakamı ise 276 bin kişi."



24 Şubat 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED