T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
Dönebilir de, dönmeyebilir de

Ekmek Teknesi'ndeki Celal gitti. Senarist Hasan Kaçan'a göre geri dönüp dönmeyeceği öykünün gidişatına bağlı

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU
    Ekranların alaturka dizisi Ekmek Teknesi; karikatürize tipleri ve renkli söz dokusu nedeniyle kısa zamanda ekranın gözde dizileri arasındaki yerini aldı. Dizide kullanılan "oy oy oy oy" ve "arzular şelale" gibi replikler ise dillere pelesenk oldu. Fırıncı Nusret ve Herodot Cevdet gibi baskın karakterlerin yanında, dizinin diğer karakterlerinin de özel bir tip olarak yer alması, onların da fanatiklerinin doğmasına sebep oldu. Orman bekçisi Celal'de olduğu gibi. Celal'in Necibe'ye âşık olunca arkadaşı Cengiz'e ihanet etmemek için mahalle ile irtibatı koparması başta Necibe herkesi hüzünlendirmişti.

    İrtibat uzun sürecek

    Ancak hüzün dizideki hikayeyle sınırlı kalmamış. Çünkü, Celal fanatikleri de bu gidişe üzülmüş. Celal'i canlandıran Ahmet Yenilmez, bakın bunu nasıl anlatıyor: "Dizinin son bölümünü izliyordum. Komşular geldi. Hepsi üzülmüş. 'Olamaz abi oraya çok güzel oturmuştu. Bu olayı o kadar mesele yapmasaydı' diyorlar." Muammer Karaca Tiyatrosu Müdürlüğünü yürüten ve daha önce Deli Yürek'in Sabri Abi'sini canlandıran Ahmet Yenilmez, Ekmek Teknesi'nin oyuncuya maharetini sergilemesi için imkan tanıdığını söylüyor ve ekliyor: "İçinde hiçbir şüphe kalmadan oynadığın rol hangisi denilse Celal derim. Dizinin böyle bir yönü var."

    Celal'in iç hesaplaşması neticesinde doğru olanı yaptığını söyleyen Hasan Kaçan da, ilerleyen bölümlerde Celal'in dönüp dönmeyeceğini olayların belirleyeceğini söylüyor. Kaçan'a göre, ahlak olarak Celal'in dönmesi imkansız. Ancak, Nusret Baba faktörünü unutmamak gerek. Nusret olaya çengel atabilir ve Celal dönebilir.

    Dînî ritüelleri es geçmiyor

    Ekmek Teknesi'nin bu kadar ilgi görmesini, yaşayan hayatı yansıtmasına ve her meşrepten insana hitap etmesine bağlıyor dizinin senaristlerinden olan ve aynı zamanda Herodot'u canlandıran, Hasan Kaçan. Dizinin farklılığını anlatırken, "Özenecekleri ve yabancı oldukları bir hayatı sunmuyoruz insanlara. Başlangıçta içimden geçen ve ilerleyen bölümlerde herkesin farkettiği Gırgır döneminin havası ve kokusu var bu dizide. Gırgır, gençlerin birbirini kırdığı dönemde uçtaki insanları buluşturmayı başarmıştı. Ekmek Teknesi'nde de aynı şey oluyor" diyen Kaçan dizinin bir diğer farklılığını da dînî ritüellerin es geçilmemesi olarak görüyor. "Eğer bir hayat anlatıyorsak ve din de hayatın bir parçasıysa, bunu görmek gerekir. İnsanların gözüne parmağımızı sokmayarak tabii" diyen Hasan Kaçan, diğer dizilerde dînî motiflere yer verilmemesini ise, "Bu onların eksiği" diye yorumluyor.

    Teknede daha çok hamur var

    Diziye Celal'in dışında başka tiplemelerin de gireceğini söyleyen Hasan Kaçan, dizinin bir sezon için değil, çok uzun bir zaman dilimi için planlandığını söylüyor ve ekliyor: "Olur veya olmaz ancak, bizim kendi kafamızda kurduğumuz plan neredeyse on yılı kapsayan bir süre. Bu süreç içerisinde elbette ki bir sokağın ve böyle bir ailenin hayatı içinde girişler çıkışlar, gidenler gelenler olacaktır."

    Ekmek Teknesi'nin bugün ekrana gelecek bölümünün konusu ise kısaca şöyle: Celal'in mahalle ile irtibatı koparması herkeste hüzün yaratır. Ama en çok da Necibe üzülmüştür.Yine kendini yapayalnız hisseder. Bu arada Süha, Korkut ve Bican çıraklık işini yürütüp para kazanmaya karar verirler. Nusret de onların bu kararını destekler. Kirli ve Cengiz ise yine köfte arabasının başındadır. Bu arada Süha'nın Mehpare'ye hediye ettiği koçu çalıp satarlar ve kendilerine sermaye yaparlar. Ama önce Nusret Baba'nın sonra da zabıtaların onlara küçük bir sürprizi vardır.

    Öte yandan Songül'ün de Ayhan ve Nusret Baba'ya sürprizi vardır. Çünkü genç kız, Wang ile Amerika'ya gidip oraya yerleşmeye karar vermiş ve hatta pasaport işlerine başlamıştır bile. Atv / 20.30

  •  
    Atıf Bir, TV'de de reklam eleştirecek
    Gazete sütunlarındaki reklam yorumlarıyla tanınan Ali Atıf Bir, artık TV ekranlarında da reklam eleştirileri yapacak. Yapımcılığını Sinem Küçükgörmez'in üstlendiği Atıf Hoca ile Reklam ve Rekabet adlı programda, reklam ve rekabet dersleri, pazarlamanın en ince noktaları, marka yaratmanın ve yaşatmanın olmazsa olmazları ve reklam dünyasında olup bitenler yer alacak. Farklı köşelerin yer alacağı programa ilk olarak, 'Zaga Ayça' lakaplı Ayça Tekindor konuk ediliyor.
    Cnn türk / 23.10

    'Koltuk'ta Metin Akpınar oturuyor
    Kırmızı Koltuk programına bu hafta Rus Gelin filmiyle yeniden gündemde olan Metin Akpınar konuk oluyor. Nebil Özgentürk'ün sunduğu Bir Yudum İnsan adlı belgesel programda sarfettiği sözler nedeniyle Müjdat Gezen ile aralarında polemik oluşan Metin Akpınar Can Ataklı'nın sunduğu programda, bu polemiği anlatırken, sanattan siyasete ekonomiden sosyal yaşama kadar görüşlerini açıklıyor.
    Star / 23.10

    Bülent Arınç'la 'tezkere' meselesi...
    Emin Pazarcı'nın hazırlayıp sunduğu, canlı yayınlanan Bakış'a, TBMM Başkanı Bülent Arınç konuk oluyor. Arınç programda; "Amerikan askerlerine izin veren tezkere Meclis'ten geçecek mi?", "Oylama öncesi TBMM'deki eğilimler ne?", "Bu tezkere, Meclis aritmetiğini değiştirebilir mi?", "Oylamanın ardından Türkiye'yi hangi gelişmeler bekliyor?" gibi soruları cevaplandırıyor.
    Tv8 / 22.00

    Annan'la Kıbrıs ve Irak röportajı
    Manşet Özel'de M. Ali Birand'ın Kıbrıs'ta çözüm için son noktayı koymaya gelen BM Genel Sekreteri Annan ile gerçekleştirdiği röportaj ekrana geliyor. Annan, "Kıbrıs'ta çözüm olasılığı var mı?", "Çözüm olmazsa ne olabilir?" gibi soruların yanısıra Irak konusundaki görüşlerini açıklıyor.
    Cnn Türk / 17.00
    24 Şubat 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED