YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Kriz Avrupa'yı vurdu

Petrol fiyatlarındaki artış üzerine Avrupa çapında başlayan protesto eylemleri sürüyor. Öfkeli sürücüler, Fransa, Belçika, İtalya, İngiltere ve İskoçya'da yolları trafiğe kapattı.

Fransa'da petrol fiyatlarındaki astronomik artışlar ve petrole yapılan vergilendirmedeki yanlışlıklardan dolayı kamyon şoförleri ve çiftçiler tarafından başlatılan protesto eylemleri İngiltere, İskoçya, İtalya ve Belçikaya da sıçradı. İngiltere'de önceki gün başlayan protesto eylemleri ülkeyi büyük bir krize doğru sürüklemeye başladı. Eylemcilerin rafinerilerin önlerinde yaptıkları engelleme yüzünden ülke çapında 200'e yakın dolum istasyonu benzin ve mazot alamadıkları için pompalarına kilit vurdular.

Dün sabahtan itibaren başta İskoçya'nın başkenti Edinburgh olmak üzere pekçok kentte yeniden başlayan eylemler gün ortasına doğru yoğunlaştı. Hükümet adına açıklama yapan İskoçya'dan Sorumlu Bakan John Reid'in sözleri ise kışkırtıcı bulundu. Reid, İngilizler'in hiçbir zaman Fransızlar gibi protestoları çok ileriye götürmeyeceklerini söylerken, bundan kızgınlık duyan protestocular, "Biz eyleme devam edelim de eylem nasıl yapılırmış görürler" dediler.

Jospin'i sarstı

Fransa'da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 75'inin Başbakan Lionel Jospin'in, kamyoncuların ülke genelinde başlattığı eylem karşısında kötü bir performans sergilediğini düşündüğünü ortaya koydu. Fransa'daki eylemlere kamyoncuların dışında, balıkçılar, çiftçiler, ambulans ve taksi şoförleri de katılıyor.

Belçika'da ise, nakliye şirketleri önceki gün Brüksel'de başlattıkları eylemleri dün de sürdürerek başkent trafiğini felç ettiler. Kamyon şoförleri, dünkü protesto hareketi sırasında Ulaştırma Bakanı İsabelle Durant'ın kendilerini kabul etmemesi üzerine eylemi sürdürmeye kararı aldılar ve Brüksel çevre yolunu trafiğe kapattılar. Protestocu sürücüler, Anvers ve Malines gibi kentlerde de, "kaplumbağa operasyonu" düzenleyerek ve otoyollarda çok yavaş giderek trafiği kilitlediler.




Kağıda basmak için tıklayın.

Rumlar vites düşürüyor
BM'nin 55. dönem dışişleri bakanları görüşmeleri için New York'ta bulunan Cem, "Rumlar Kıbrıs görüşmelerinde vites artırmak bir yana vitesi geriye almayı tartışıyorlar" dedi.
'Arafat saygınlığını yitirdi'
Hamas ve İslami Cihad, Arafat'ın "bağımsız devlet ilanını ertelemekle" saygınlığını yitirdiğini ve İsrail ile barış görüşmelerinin başarısız olacağını açıkladılar.

'Ermeni tasarısı endişe verici'
DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili olarak hazırlanan bir tasarının ABD Kongresine getirilmesi yolundaki girişimleri endişe verici bulduğunu söyledi. Cem, hükümet ve basın olarak bu olumsuz girişimleri önlemek için elden gelen gayretin gösterildiğini belirterek "Buna rağmen bundan sonrası daha zor olabilecek" şeklinde konuştu. "Bu konuyla çok fazla uğraşılıyor" diyen Cem, "Ermenilerin meseleyi, geçmişe oranla çok daha fazla körüklemeye başladıklarını" vurguladı. Cem, Ermenilerin, ABD seçimlerini fırsat bildiklerini, ayrıca Fransız senatosunu yeniden zorlayacaklarının anlaşıldığını, İspanya ve İtalya'da da benzeri çabalar sürdürüldüğünü kaydetti. Hükümetlerin buna karşı çıktığını ifade eden Cem, Türkiye bu konuda ağırbaşlı hareket ettikçe girişimler fazlalaştı" şeklinde konuştu. Bakan, iftiralara karşı kampanya başlatılmasının düşünüldüğü mesajını verdi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...